czwartek, 21 lutego 2013

Dzień dobry. Poproszę pączka.

  Klasyczne pączki

Classic polish donuts, for English scroll down


Najlepsze pączki, jakie kiedykolwiek jedliście? Zapewniam Was, że tak.
Tłusty czwartek już dawno za nami, ale co tam. Na pączki nigdy nie jest za późno. Te pączki to moje "drugie" pączki w życiu, pierwsze usmażyłam na tłusty czwartek, były niezłe, jak na pierwszy raz, ale nie takie, jak chciałam. Nie wszystkie miały tą upragnioną obwódkę, były trochę za bardzo zarumienione i, mimo tego, że były przepyszne, nie byłam całkowicie usatysfakcjonowana. Oczywiście moja mama<jak to każde mamy> powiedziała, że jak na pierwszy raz są super, no ale mama jest od tego, żeby darzyć nas wsparciem i podbudowywać nasze ego.
Stwierdziłam, że muszę je zrobić jeszcze raz. Nie udało mi się kupić termometru cukierniczego, więc moje zadanie było jeszcze trudniejsze. Ale wiecie co? Wcale go nie potrzebujecie, poradziłam sobie bez niego, a pączki wyszły idealne. Trzeba się jedynie trochę bardziej natrudzić i absolutnie cały czas obserwować pączki. Ale opłaca się, pączki są puszyste, miękkie i delikatne. To te pączki, jak z najlepszej cukierni.

Klasyczne pączki
18 sztuk

składniki:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 75 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 40 g roztopionego ciepłego masła
- 25 ml wódki, ekstraktu waniliowego lub octu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

W misce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie gorące i dodać do drożdży, wszystko wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać razem solą do miski.
Żółtka i jajko utrzeć na puszystą i jasną masę z pozostałym cukrem. Do jajek dodać mąkę i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać do połączenia. Dodać masło oraz spirytus i zagniatać aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od rąk. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę mąki, jednak niezbyt dużo, ponieważ pączki nie będą wtedy takie puszyste i miękkie. 
Wyrobione ciasto odstawić do miski na ok 1- 1.5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść chwilę, rozwałkować na grubość ok 1.5- 2 cm i szklanką wykrawać krążki. Pączki odstawić na papier do pieczenia i zostawić na ok 30- 45 minut do napuszenia.
W międzyczasie rozgrzać olej do 180 stopni. Należy to robić powoli, zbyt szybkie podgrzanie oleju spowoduje, że pączki będą za szybko rumienić się z wierzchu, w środku pozostając surowe.
Kiedy pączki będą puszyste smażyć je partiami, najlepiej po 3- 4 po 2- 3 minuty z każdej strony. Usmażone pączki odstawić na ręcznik papierowy do ostudzenia.

nadzienie:
- parę łyżek ulubionego dżemu

Do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania włożyć dżem. Pączki nadziewać z boku lub na środku, delikatnie wciskając końcówkę do środka pączka.

lukier:
- ok 1- 1.5 szklanki cukru pudru
- mleko- tyle, żeby lukier był gęsty, lejący się ale niezbyt rzadki

Ostudzone pączki lukrować na wierzchu, ok 1 łyżką lukru. Pozwolić mu, aby spłynął i pokrył cały wierzch pączka
Smacznego!

Classic Polish donuts
18 donuts

ingredients:
- 500 g all purpose flour
- 75 g sugar
- 250 ml lukewarm milk
- 50 g fresh yeast
- 1 whole egg
- 4 egg yolks
- 40 g melted and cooled butter
- 25 ml vodka, whiskey or rum
- 1/4 teaspoon salt
- 1 liter oil for frying

In a bowl crush yeast and add 1 tablespoon flour, sugar and whole milk. Mix all ingredients to combine and set aside for 15 minut to rise.
Meanwhile in the bowl combine flour and salt.
In the mixing bowl beat egg, yolks and  remaining sugar until light and fluffy. Then add flour and raised yeast. mix well. Knead the dough until soft and elastic, then cover bowl with clean cloth and let rise in the warm place until doubled about 1- 1.5 hour.
When the dough rise deflate it and put into floured surface. Roll dough into 1- 1.5 cm thickness and cut out circles with 6 cm biscuit cutter. Place circles onto parchment baking paper and let rise 20- 40 minut until puff.
Meanwhile heat oil to 180 C degrees. Fry donuts until golden on the one side, flip and fry on other side. Don't fry too long, because donuts absorb too much oil. When donuts will brown too quicky, reduce the temperature. Remember: adding a lot of donuts at one time reduce temperature of oil, so the best is to fry donuts three or four at one time.
Put fried donuts onto kitchen towel and let stand until cooled.

filing and icing
- 1 jar of rose jam
- 1- 1 1/2 cup icing sugar
- 3- 4 tablespoons milk

Using filing tip, pipe rose jam into the sides of donuts. Mix icing surag with milk to get liquid but thick consistency and pour onto donuts. Lest stand for a while, then serve
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...