Konfitura z skórek arbuza z cytryną i limonką
Watermelon skin jam with lemon and lime, for English scroll down
Ten przepis od razu przykuł moją uwagę. Znalazłam go w "Mamuszcę" i wiedziałam, że przy pierwszej lepszej okazji go zrobię. To nie jest zwykła konfitura. Raczej nie nadaje się typowo na kanapki (choć ja swoją ze zdjęcia zjadłam ze smakiem;)), za to idealnie pasuje do kubka ciepłej herbaty, jako słodzidło zamiast cukru i cytryny. Byłaby też idealna do podkręcenia smaku jakiegoś tortu. Taka szczypta inności. Skórki z arbuza są bowiem dosyć nietypowym składnikiem i to właśnie dlatego zdecydowałam się zrobić konfiturę. Ma specyficzny słodko-kwaśny smak i przepiękny złocisty kolor. Jeśli lubicie eksperymenty, serdecznie zachęcam do zrobienia tej konfitury;) Jestem pewna, ze zimowe herbaty będą miały w sobie jeszcze więcej magii za sprawą tej konfitury;)
Konfitura ze skórek arbuza z cytryną i limonką
2 słoiczki
składniki:
- 500 g skórki arbuza (białej części, pozbawionej ciemnozielonej skóry)
- 300 g cukru
- 1 limonka
- 1 cytryna
Limonkę i cytrynę pokroić w plastry. W dużym garnku połączyć wszystkie składniki, przykryć i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować na małym ogniu ok 1.5 godziny aż konfitura bardzo zgęstnieje i nabierze złotej barwy. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15-20 minut od zagotowania wody.
Więcej informacji o pasteryzacji i przygotowaniu własnych przetworów znajdziesz tutaj.
Więcej informacji o pasteryzacji i przygotowaniu własnych przetworów znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Watermelon skin jam with lemon and lime
2 jars
ingredients:
- 500 g watermelon skin (white part without dark green skin)
- 300 g sugar
- 1 lime
- 1 lemon
Slice lemon and lime. Take all ingredients into a pot, cover and set aside overnight. Next day cook on low heat until thickened and golden- this should take about 1.5 hours. Next pour into the prepared jars and pasteurize 15-20 minutes after the water has boiled.
Remove from the water and set asie to cool.
More informations about making homemade jams you can find here.
More informations about making homemade jams you can find here.
Enjoy!
Bardzo ciekawy przepis :D Chętnie bym spróbowała!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, tym razem przykuł moją uwagę u Ciebie ;) Ciekawe, że tak dobrze się żeluje.
OdpowiedzUsuńTo dopiero jest pomysł!
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie, bo ja takie kulinarne eksperymenty wprost ubóstwiam! :)
OdpowiedzUsuńZadziwiaający skład-recycling pełną parą:)
OdpowiedzUsuń