Pizza na spodzie socca z pieczonym bakłażanem, jarmużem i mozzarellą
Baked aubergine, kale and mozzarella socca pizza, for English scroll down
Socca to najczęstsza potrawa, jaką robię z wykorzystaniem mąki z ciecierzycy. Jestem oczarowana smakiem, prostotą i szybkością w wykonaniu tego, bądź co bądź, płaskiego chlebka. Tym razem postawiłam na cudowne składniki, a przede wszystkim na pieczonego bakłażana, którego mogłabym jeść nieustannie. Można powiedzieć, że jestem od niego trochę uzależniona, ale to akurat bardzo dobre uzależnienie;) Jako sos wybrałam domowy ketchup, który wielbię i nie mogę się doczekać, aż w tym roku zrobię kolejne słoiczki tego cuda;)
Weganie mogą zastąpić mozzarellę jakimś wegańskim serem, który łatwo się topi i uzyskają w pełni wegańskie danie;)
Pizza na spodzie socca z pieczonym bakłażanem, jarmużem i mozzarellą
2 porcje
składniki na socca:
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 240 ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 30 minut.
Piekarnik nastawić na 240 C- funkcja grill.
Patelnię o średnicy 24 cm włożyć do piekarnika i mocno rozgrzać, następnie wylać masę i wstawić ponownie do piekarnika blisko grilla. Grillować 5-8 minut aż masa będzie uformowana i nie lejąca się. Soccę wyjąć z piekarnika.
składniki na pieczonego bakłażana:
- 1 bakłażan
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Bakłażana pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec 15 minut, mieszając raz. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
pozostałe składniki:
- 1 pomidor
- spora garść jarmużu
- 1 kulka mozzarelli, wganie mogą zastąpić wegańśkim serem, który dobrze się topi
- 2 łyżki domowego ketchupu
Po wyjęciu chleba z piekarnika posmarować go ketchupem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry. Na ketchup ułożyć jarmuż, pomidora i mozzarellę. Obsypać bakłażanem i wstawić ponownie wstawić do piekarnika. Piec 10- 15 minut aż ser się roztopi i przyrumieni się.
Smacznego!
Baked aubergine, kale and mozzarella socca pizza
2 portions
ingredients for aubergine:
- 1 aubergine
- salt, pepper, olive oil
Preheat oven to 200 C.
Cut aubergine in cubes, season with salt and pepper and sprinkle with olive oil. Toss onto a baking sheet lined with parchment paper and take into the preheated oven, bake about 15 minutes until golden, stirring once. Remove from the oven and set aside.
ingredients for socca:
- 120 g chickpea flour
- 240 g water
- 1/4 teaspoon salt
- 2 tablespoons olive oil
Combine all ingredients in a bowl and set aside for 30 minutes.
Preheat oven to 240 C.- grill option.
Pour batter into a 24 cm cast iron skillet and take into the preheated oven near to frill. Grill for 5-8 minutes until firmed. Remove from the oven.
remaining ingredients:
- 1 big tomatoe
- big handful of kale leaves
- 1 mozzarella bowl- if vegan, substitude mozzarella with vegan, well melting cheese
- 2 tablespoons homemade ketchup
Spread ketchup over the top of the socca. Add kale, then sliced tomatoe and mozzarella. Top with aubregine and take again into the oven, bake/grill 10-15 minutes until mozzarella melted and golden.
Remove from the stove and serve.
Enjoy!
Spróbować pizzy na takim spodzie - bezcenne! :)
OdpowiedzUsuńMąka z ciecierzycy jest dla mnie nie do przeskoczenia,ale farsz z Twojej pizzy zjadłabym chętnie:)
OdpowiedzUsuńRety ale cudeńko *.* a ten spód to genialny pomysł :D no i oczywiście prześliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPiękna pizza :) A ja soccę cały czas mam w planach. Opakowanie mąki z ciecierzycy już do połowy opróżnione, muszę więc się pośpieszyć i zrobić, szczególnie że tak zachwalasz :)
OdpowiedzUsuńOch jak to smakowicie wygląda: d
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Cudo! Kolorowo i pysznie. Typ pizzy zupełnie mi nieznany, trzeba będzie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńZrobisz taką w Gdyni? :D
OdpowiedzUsuń