Mrożony suflet truskawkowy
Strawberry frozen souffle, for English scroll down
Ten przepis chciałam opublikować, jako zwieńczenie truskawkowego sezonu. W tym roku do mojej kolekcji przybyło wiele truskawkowych przepisów, ale ten jest jednym z moich ulubionych. Od dawna miałam ochotę zrobić suflet mrożony. Byłam przekonana o tym, że się nie zawiodę i będę miała ochotę na kolejne suflety z innymi owocami. Sam wygląd już robi wrażenie, a smak? Mocno truskawkowy. Moim zdaniem suflet smakuje najlepiej, kiedy lekko stopnieje, jest wtedy bardziej aksamitny. Jest to deser stworzony na lato, który idealnie sprawdzi się podczas imprez w ogrodzie;)
Mrożony suflet truskawkowy
5 dużych sufletów
składniki:
- 500 g truskawek
- 4 białka
- 400 g śmietany kremówki 36%
- 50 ml wody
- 150+ 50 g cukru
5 ramekinów owinąć papierem do pieczenia, aby papier wystawał ponad brzegi naczynka ok 5 cm. Związać sznurkiem i odstawić.
Truskawki wymieszać z 50 g cukru i gotować do rozpuszczenia się cukru, następnie zblendować całość i odstawić. Można przetrzeć przez sitko, ale nie trzeba.
150 g cukru wymieszać z 50 ml wody w grubym garnku i gotować na małym ogniu ok. 15 min do uzyskania temperatury 100 C. Podczas gotowania nie wolno mieszać masy łyżką.
W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany powoli nalewać syrop i miksować cały czas. Następnie masę ubijać aż się ochłodzi. Do białek dodawać partiami puree truskawkowe i miksować na małych obrotach do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno, następnie partiami dodawać do masy truskawkowej i wymieszać szpatułką do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanych naczynek ponad wysokość ramekinów i wstawić do lodówki na całą noc. W dniu podania wyjąć z zamrażarki i odlepić papier, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie wyjąć i odstawić jeszcze na 10 minut, aby suflet mógł lekko stopnieć.
Smacznego!
Strawberry frozem souffle
5 souffles
ingredients:
- 500 g strawberries
- 500 g strawberries
- 4 egg whites
- 400 g whipping cream
- 50 ml water
- 150+ 50 g sugar
Cut 5 rectangle pieces of parchment paper higher than ramekins. Tape each paper around ramekins so it stick out about 5 cm above the edges of ramekins, set aside.
In a pot combine strawberries and 50 g sugar. Cook until sugar dissolved, remove from the stove and blend until smooth puree. You can strain through the sieve but it's not necessarily, set aside.
In a double bottom sauce pan combine 150 g sugar and water, cook on low heat until temperature reaches 100 C (about 15 minutes). While cooking you can't sitr syrup with a spoon, just slightly shake your saucepan.
Meanwhile beat whites with a pinch of salt until stiff peaks. Gradually add syrup beating constatly. Next beat foam until cool. Gradually add strawberry puree and mix on low speed just until combined.
Beat whipping cream until whipped and add into the strawberry mixture in 3 parts, stir in with spatula. Take souffle batter into the prepared pans above the edges of the ramekin and take into the freezer overnight. Next day remove form the freezer and take off the paper, take into the fridge for 20 minutes, then remove from the fridge and set aside another 10- 15 mintues until softened.
Enjoy!
Fantastyczny i wierzę na słowo, że pyszny :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają bombowo! jak mniemam z innych owoców tez można zrobić takie suflety???
OdpowiedzUsuńPewnie, myślę, że na blogu będzie jeszcze jakaś inna wersja;)
UsuńPozdrawiam!
Ale cudnie wyglądają :DD
OdpowiedzUsuńRobi na prawdę wrażenie! W sam raz aby zaskoczyć gości lub się ochłodzić w pogodny weekend :)
OdpowiedzUsuńPiękne.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł na mrożony suflet - zjadłabym od razu :) Jeden z najciekawszych pomysłów jakie widziałam na truskawki :) Super kolor!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka
Imprezy w ogrodzie mówisz? :D
OdpowiedzUsuńBardzo dawno temu robiłam suflet czekoladowy (taki tradycyjny) i wyszedł bardzo dobry, nie wiem czemu tego jeszcze nie powtórzyłam :( Natomiast mrożony i to truskawkowy? No no, musisz mi zrobić :D
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie efektownie :)
OdpowiedzUsuń