Hummus z zielonego groszku
Green peas hummus, for English scroll down
Uwielbiam hummus w każdej postaci. Od tego klasycznego po te z przeróżnymi dodatkami. Tym razem stwierdziłam, że mam ochotę na hummus z groszkiem. Oczywiście miałam w głowie pomysł na to, do czego wykorzystam go później i właściwie dlatego padło na groszek. Hummus ma ciekawy smak, delikatny, ale podkręcony przyprawami, więc na pewno nie nudny. Moja mama, która tak średnio za hummusami przepada, powiedziała, że jest baardzzoo dobry i jadła go razem ze mną ze smakiem. Jeśli lubicie hummus to nawet nie muszę Was zachęcać do jego zrobienia;)
ps. Mam nadzieje, że z wieloma z Was spotkam się na się na See Bloggers!! SOSNA, mam nadzieję, że nie spóźnisz się na pociąg;DD Przywitam się z Wami ponownie w Gdyni, śledźcie mojego instagrama i facebooka, tam na pewno coś się pojawi;)
Hummus z zielonego groszku
miska hummusu
składniki:
- 150 g zielonego groszku (ugotowanego)
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 2 duże łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka oliwy
- ok 100 ml wody
- sól, pieprz
Wszystkie składniki włożyć do rozdrabniacza i zblendować na gładką masę. Przełożyć do miski i ozdobić groszkiem oraz polać oliwą.
Smacznego!
Green peas hummus
1 bowl of hummus
ingredients;
- 150 g green peas (cooked)
- 1 can ( 400 g) chickpea
- 2 big tablespoons tahini
- 1 garlic clove
- 1/4 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon ground coriander
- 1 tablespoon olive oil
- juice of 1/2 lime
- 100 ml water
- salt, pepper to taste
Add all ingredients into a food processor and blend until smooth. Take into the bowl and decorate with green peas and olive oil.
Enjoy!
postanowione! koniecznie muszę zrobić ten hummus :)
OdpowiedzUsuńudanego pobytu nad morzem :*
z groszkiem jeszcze nie łączyłam, ale zapowiada się bardzo smakowicie <3
OdpowiedzUsuńooo.. seeblogers? Nie słyszałam, ale życzę udanej zabawy! :)
Przepiękny groszkowy kolor :)
OdpowiedzUsuńPyszny hummus! Groszkowego jeszcze nie jadłam, ale ostatnio ukręciłam pastę z bobu :) Dobrze się bawcie w Gdyni i czekam na relację :)
OdpowiedzUsuńHummus wygląda przepysznie, nie wpadłbym na zrobienie go z groszku! :D
OdpowiedzUsuń