czwartek, 25 marca 2021

Jajka faszerowane z bekonem i chrzanem

 Deviled eggs with bacon and horseradish, for English scroll down


Kolejna w tym roku propozycja na jajka faszerowane. Te są już bardziej klasyczne i zawierają typowy dla polskiej Wielkanocy składnik: chrzan. Bardzo lubię konsystencję tych jajek, ponieważ są aksamitne ale smażony boczek nadaje im chrupkości i urozmaica strukturę. Myślę, że te jajka mogą być wspaniałym dopełnieniem wielkanocnego stołu i gratką dla ich smakoszy;)

Jajka faszerowane z bekonem i chrzanem
12 połówek

składniki:
- 6 jajek na twardo
- 70 g majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu lub do smaku
- 100 g surowego boczku
- garść posiekanej dymki (zielona część)
- sól i pieprz do smaku
- papryka słodka wędzona do oprószenia

Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę, następnie podsmażyć na patelni do mocnego zrumienienia, odstawić na papier kuchenny do odsączenia tłuszczu.
Jajka obrać i przekroić na pół, ostrożnie wyjąć żółtko do miski. Do miski z żółtkiem dodać majonez, chrzan, 3/4 usmażonego boczku i przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. 
Białka nadziewać kremem, ozdobić pozostałym boczkiem oraz dymką i oprószyć papryką.
Smacznego!

Deviled eggs with bacon and horseradish
12 halves

ingredients:
- 6 hard boiled eggs
- 70 g mayonnaise
- 2 teaspoon shredded horseradish or more to taste
- 100 g raw bacon
- handful chopped spring onion (green part)
- salt and pepper to taste
- sweet smoked paprika to sprinkle

Cut bacon into very tiny cubes and fry on a frying pan until golden brown and crispy, transfer to a kitchen towel to remove excess of fat.
Cut eggs in half and carefully remove yolk to a bowl. Add mayonnaise, horseradish and 3/4 of fried bacon to the bowl with yolks. Season with salt and pepper and mix everything well until incorporated. Next transfer to a piping bag with big round piping tin.
Fill whites with cream, top with remaining bacon and spring onion and sprinkle with smoked paprika.
Enjoy!




1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...