piątek, 29 marca 2013

Wiórki, mazurki i czekoladowe chmurki

Mazurek z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i migdałami w gorzkiej czekoladzie

 


Mazurki... klasyczne ciasto na Wielkanoc. Cienkie, kruche z dodatkiem wszystkiego na co mamy ochotę. Jednym słowem: pyszne. U mnie w domu mazurków raczej się nie piekło i teraz widzę ile traciliśmy. 
Postanowiłam zmienić tradycję, bo przecież im więcej łakoci w święta tym lepiej; ) Zresztą to czas, kiedy można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i zjeść więcej niż jeden kawałek: )
Dlatego im więcej tym lepiej!
Długo zastanawiałam się, jakiego mazurka chcę upiec. Miał być kajmakowy, czekoladowy, z masą makową, pomarańczowy...  Aż w końcu, po długich rozmyślaniach mazurkowych zdecydowałam się na ten. I absolutnie nie żałuję swojej decyzji, bo ciasto jest przepyszne. Delikatne i kruche ze słodkim nadzieniem z białej czekolady a do tego migdały otoczone gorzką goryczką ciemnej czekolady. Nic dodać nic ująć, tylko jeść...: )
Oczywiście nie mogło obyć się też stresów kuchennych.
Jako, że jestem osobą bardzo niecierpliwą nie poczekałam, aż ciasto po upieczeniu dokładnie się ostudzi i chciałam go już wyjąc, jak było letnie. Efekt? Ciasto rozkruszyło się na kilka kawałków. W tamtej chwili byłam na siebie wściekła, ale teraz nawet cieszę się, że tak się stało, bo mogłam zrobić coś ekstra na święta, czego nie planowałam, ale o tym będzie kiedyś tam później: )
Tak czy siak mazurek musiał być, więc wzięłam się do roboty i upiekłam go ponownie. Tym razem odczekałam całą noc, a rano było idealnie twarde i kruche, tak, że bez problemu mogłam go wyjąć z blachy i udekorować.
Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, taki właśnie miał być: )

Mazurek z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i migdałami w ciemnej czekoladzie
forma 22x33 cm

składniki na ciasto kruche:
- 180g zimnego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki pszennej, typ 550
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki bardzo zimnej wody

Do dużej miski dodać pokrojone na kawałki masło i cukier puder Rozetrzeć szybko palcami. Następnie dodać przesiane mąki, żółtka i wodę i bardzo szybko zagnieć ciasto. Uformować z ciasta kulę< jeśli będziecie mieć problem z tym, że ciasto za bardzo się kruszy można ewentualnie dodać jeszcze troszeczkę wody>, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1.5 godziny< lepiej na dłużej, moje spędziło tam jakieś 5 godzin>
Kiedy ciasto jest dobrze schłodzone wyjąc je z lodówki i przekroić na pół.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak, żeby jak najlepiej odwzorował kształt formy< w przepisach podaje się, żeby blachę nasmarować masłem i wysypać mąką pszenną, jednak wyciągnięcie ciasta bez papieru jest dosyć trudne i grozi pokruszeniem ciasta>
Z połowy ciasta rozwałkować spód mazurka, mniej więcej 4 mm. Ciasto zrolować na wałek, przenieść do formy i dobrze wylepić ciastem jej spód. Z pozostałego ciasta zrolować wałeczki, zrobić kratkę i boki< nie jest to szybkie zajęcie: )>. Kiedy położymy kratkę, ułożyć boki i przygnieść je na całej swojej długości widelcem, żeby powstał ładny wzór.
Pod koniec układania kratki nastawić piekarnik na 180 stopni.
Ciasto ponakłuwać widelcem w wielu miejscach i piec przez ok 20- 25 min < u mnie 22: )>
Kiedy ciasto się piecze warto do niego zaglądać, bo moje zaczęło się wybrzuszać. Wtedy wystarczy widelcem delikatnie przekłuć bąbelki ciasta.
Ciasto po upieczeniu zostawić w formie do CAŁKOWITEGO wystudzenia. Jest to bardzo ważne, ponieważ, jak wspomniałam wcześniej ciasto nie do końca ostudzone przy wyjmowaniu z blachy może się rozpaść.

składniki na masę z białej czekolady*
- 300 g białej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- garść wiórków kokosowych

Czekoladę posiekać drobno i wrzucić do miski.
Śmietankę podgrzewać w rondlu o grubym dnie i, kiedy zacznie się gotować natychmiast zdjąć z ognia i wlać do czekolady. Chwilę odczekać a następnie zacząć mieszać, żeby czekolada całkowicie się rozpuściła i powstała gęsta masa. Następnie dodać wiórki kokosowe< ilość zależy od upodobań>.
Całości wstawić do lodówki na minimum parę godzin, a najlepiej całą noc. Ganache z białej czekolady nie tężeje tak, jak ze zwykła ciemną czekoladą. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna, może wiórki kokosowe, albo fakt, że biała czekolada tak naprawdę czekoladą nie jest, ale nie będzie miała ona tak zwartej konsystencji, jak przy klasycznym ganache. Tak naprawdę do końca nie wiedziałam czy mi się to uda, ale w końcu masa byłą na tyle gęsta, że nie rozpływa się po cieście.

* na takiego mazurka z kratką wystarczy połowa składników. Na mazurka bez kratki ilość podana w przepisie.
Ja pozostałą część wykorzystam do polewy babkowej: )

składniki na migdały w czekoladzie
- garść migdałów
- 50 g gorzkiej czekolady

Migdały nieobrane zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 min. Następnie zdjąć skórki i dokładnie wysuszyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać migdały< ja zrobiłam to partiami>.
Migdały dobrze obtoczyć w czekoladzie a następnie widelcem delikatnie przenieść na papier do pieczenia.
Migdały wstawić do lodówki na ok 15- 20 min aż czekolada wyschnie.

Kiedy masa czekoladowa będzie na tyle gęsta, że nie będzie się rozlewać, robić z niej kleksy w środku kratek. Na każdy kleks ułożyć migdały. Gotowe: )
Smacznego!


*przepis dodaję do akcji: zbieramy wielkanocne przepisy










przepis na kruchy spód: klik klik



2 komentarze:

  1. Piękny ten mazurek ja mój robię na waflach zaraz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te migdały w czekoladzie jako dekoracja to świetny pomysł i to nie tylko na mazurek :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...