wtorek, 23 kwietnia 2013

Urodzinowe marchewki dla M.

Najpyszniejsze ciasto marchewkowe z polewą

 



Kilkakrotnie robiłam już ciasto marchewkowe, ale to podbiło moje serce najbardziej, może dlatego, że pokusiłam się o modyfikację przepisu który najbardziej mi się podobał, tak, żeby odpowiadał mi w 100%.
Przejrzałam mnóstwo przepisów kulinarnych , bo na każdym blogu przepis na ciasto marchewkowe jest obecny. To chyba jedno ze sztandarowych wypieków, jakie musi zrobić fan pieczenia. I właściwie nie dziwię się, ponieważ niezwykła słodycz , intensywność zapachu i wilgotność sprawiają, że ciasto to ma bardzo wielu zwolenników i nie znam osoby, która po spróbowaniu kawałka powiedziałaby z obrzydzeniem, że mu nie smakuje.
Nic dziwnego, że moje marchewkowe wariacje znalazły się na stole urodzinowym mojego dobrego znajomego ze studiów, wspomnianego M., który zaprosił mnie na swoją imprezę urodzinową. Już dawno obiecałam mu to ciasto i stwierdziłam, że jego urodziny będą dobrym momentem: Dlatego ciasta nie mogłam przekroić, aby pokazać Wam, jak wygląda w środku, ale odjęłam trochę ciasta przed pieczeniem i upiekłam babeczkę. Wprawdzie ciasto, co się później okazało było bardziej wilgotne niż babeczka, ale to chyba ze względu na fakt, że siedziała w piekarniku dłużej niż chciałam, bo trochę o niej zapomniałam: )Nie mniej ciasto jest fantastyczne, wilgotne, słodkie, ale nie do przesady, mocno marchewkowe, po prostu pyszne: )
Ośmielę się stwierdzić, że smakowało każdemu na imprezie, a trochę nas tam było: )A polewa robiła największa furorę. Tym bardziej jestem z niego zadowolona. Bo wypieki dla kogoś, od serca, wychodzą jeszcze pyszniejsze niż zwykle: )

Ciasto marchewkowe z ananasem
tortownica 21 cm

składniki na ciasto:*

- 180 g mąki pszennej, typ 550
- 180 ml oleju słonecznikowego, rzepakowego, można pokusić się nawet o olej z orzechów włoskich
- 100 g cukru białego
- 100 g cukru brązowego
- 200 g marchewki startej na grubych oczkach
- 150 g pokrojonego w kostkę ananasa
- 3 rozkłócone duże jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka z jednej pomarańczy

Piekarnik nastawić na 180 stopni <u mnie grzanie góra- dół>
W dużej misce połączyć olej, cukier i jajka i zmiksować na jasną masę. Dodać marchewkę, ananasa< którego wcześniej należy obtoczyć w mące, żeby nie opadł na dno, podczas pieczenia>i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać i odstawić. W innej misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę, wymieszać dokładnie. Zawartość miski z mąką delikatnie wsypać do miski "marchewkowej" i ostrożnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki wysmarować masłem.
Masę wylać na przygotowaną tortownicę, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, następnie delikatnie zdjąć obręcz tortownicy i całkowicie wystudzić.

składniki na polewę i dekorację:
- 400 g kremowego serka< ja użyłam Turka śmietankowego>
- 200 g cukru pudru
- 40 g miękkiego masła
- duża garść migdałów
- kilka plasterków surowej marchewki
- świeże listki mięty

Miękkie masło ucierać mikserem do uzyskania jasnego "puchu".
Cukier puder połączyć z serkiem.
Masę serowo- cukrową dodawać stopniowo do masła, cały czas miksując.
W ten sposób obędziecie się bez grudek. Wiele przepisów mówi o zmiksowaniu wszystkich składników jednocześnie, jednak z doświadczenia wiem, że masło formuje się w grudki, które nie dość, że nieestetycznie wyglądają to jeszcze masa nie jest zbyt smaczna.
Polewę wstawić do lodówki na czas pieczenia i stygnięcia ciasta

Kiedy ciasto będzie zimne, na jego wierzch nałożyć polewę. Przybrać migdałami< które wcześniej można uprażyć- ja o tym zapomniałam: )>, plasterkami marchewki i świeżą miętą.
Schłodzić w lodówce< moje chłodziło się ok 3 godzin>

* przepis na to ciasto można śmiało wykorzystać do babeczek, wystarczy jedynie piec krócej, ok 25- 30 min













inspiracja: klik klik


3 komentarze:

  1. Wspaniałe!!! Musze zrobić takie z ananasem. Do tej pory robiłam tylko z sokiem ananasowym. Następnym razem dodam pokrojonego ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalne! Och, i ta polewa!

    OdpowiedzUsuń
  3. W to, że świetnie smakowało nie wątpię. Wygląda też fantastycznie :). Dzięki za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...