Kanapki do pracy i na uczelnię i na śniadanie...
Kanapki to chyba najpopularniejszy sposób na zaspokojenie głodu i rano i w czasie pracy czy pobycie na uczelni. Często jest tak, przynajmniej ja tak mam, że robiąc kanapki na uczelnię staram się wkładać do nich nie tylko szynkę czy pomidora, ale też inne, wartościowe produkty, które nie tylko są zdrowe, ale też urozmaicają kanapkę. Bo komu się nie zdarzyło, żeby nie zbrzydła mu się jakaś kombinacja, kiedy je to już po raz setny?; ) Dlatego rano poświęcam 15 min snu i wstaję wcześniej, żeby moje kanapki nie składały się tylko z serka do smarowania i plasterka szynki, bo lubię, kiedy w kanapce coś się dzieje, wtedy o wiele bardziej chce mi się je jeść.
Jednak moja słabość do wszelkich dżemów czasem wygrywa i robię sobie kanapki tylko z nim, ale wtedy też mam na nie wielką ochotę, bo uwielbiam smarowidła owocowe, dżem pomarańczowy, z fig, jagodowy, powidła śliwkowe....
Tak czy inaczej kanapki od zawsze były popularne i ich popularność nie minie, bo można je zrobić na milion sposobów, łatwo, szybko i przyjemnie: )
Ja stwierdziłam, że tym razem naprawdę będzie na bogato, do tego najpyszniejszy żytni chleb z żurawiną< jej słodki smak świetnie współgra z innymi składnikami przede wszystkim w Kanapce numer 2, mmm...>, przepyszne warzywa, coś chrupiącego, słony ser feta i kremowy twaróg...
Łączenie tych wszystkich składników wcale nie jest trudne, zależy to tylko i wyłącznie od tego, na co akurat mamy ochotę; )
Kanapki do pracy, na uczelnię, na śniadanie...
ilość zależy od tego, jak bardzo jesteście głodni: )
składniki:
Kanapka numer 1
- chleb żytni z żurawiną
- serek kremowy do smarowania
- sałata lodowa
- ulubiona szynka
- pomidor
- ser feta
- kiełki brokułów
- świeżo mielony pieprz
Kromkę chleba smarujemy serkiem, dosyć cienko.
Zaczynamy układanie warstw: chleb+ sałata+ szynka+ pomidor+ pokruszony ser feta+ duży kłębek kiełków+ pieprz.
Kanapka numer 2
- chleb żytni z żurawiną
- twaróg półtłusty
- ogórek szklarniowy
- rzodkiewka
- marchewka
- pestki z dyni
- pieprz
- mięta
Kromka chleba+ twaróg+ plasterki ogórka+ plasterki rzodkiewki+ paseczki marchewki+ pestki z dyni+ swierzo zmielony pieprz+ 2 listki mięty
Smacznego
Jeśli kanapki mają być "na wynos" wystarczy przykryć kolejną kromką chleba, mocno docisnąć i zwinąć w papier śniadaniowy. Kanapka będzie dosyć gruba, ale za to pyszna: )
nie są nudne - zdecydowanie nie!
OdpowiedzUsuńzrobiłam się głodna :))
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam kiełek brokuła. mam je w tabletkach, ale takich świeży nie jadłam. nie natknełam się tez na takowe w sklepie. dobre są? że zdrowe, to oczywisie wiem :))
pozdrawiam.
Są bardzo smaczne, choć... szczerze mówiąc nie jestem w stanie opisać ich smaku; ) Trzeba samemu spróbować.
UsuńJeśli chodzi o kiełki jadłam również kiełki rzodkiewki i lucerny, ale właśnie te brokułowe najbardziej mi smakują: )Ja kupiłam kiełki w delikatesach coś na kształt Almy, ale widziałam je również w samej Almie, w Tesco i w Biedronce.
Pozdrawiam.
Ależ one wypasione :) Niby kanapek śniadaniowych nie jadam , ale tym bym uległa i pewnie przepadła na amen :)
OdpowiedzUsuń