Kruche ciasto z rabarbarem, ananasem i kruszonką
...Rabarbaru! Nie wiem dlaczego wcześniej nie doceniałam tych jędrnych czerwono- zielonych łodyg o kwaskowatym smaku. Być może dlatego, że z rabarbarem nie miałam do czynienia za wiele, a moja mama zawsze powtarzała, że jest kwaśny i na pewno nie będzie mi smakował. Nic bardziej mylnego...
Rabarbar jest pyszny, soczysty i przez tą właśnie kwaskowatość uwielbiany przeze mnie.
A z rabarbarem kojarzy mi się albo ciasto drożdżowe, albo kruche i koniecznie kruszonka! Duże, słodkie i kruche "kropki" na cieście powodują, że jeden kawałek to za mało.
Tym razem padło na kruche. Nie chciałam za bardzo wydziwiać, przepis jest klasyczny, prosty i przez to najlepszy, a dodatek ananasa to po prostu ukłon w stronę mojej mamy, która nie za bardzo przepada za rabarbarem.
Co do kruchego ciasta, proporcje układałam sama, użyłam również mąki ziemniaczanej, aby ciasto było bardziej kruche i wręcz rozpływające się w ustach< i takie jest!>.
A kruszonka... co tu dużo mówić, słabość chyba każdego z nas, czasem to właśnie dla niej piecze się ciasto, żeby tylko móc chrupać tą słodką "pierzynkę" dla ciasta.
Dzisiaj więc klasycznie, sezonowo i pysznie. Kto nie upiekł jeszcze kruchego z rabarbarem musi to zrobić!: )
ps. Kruszonki jest dużo, bo ją po prostu uwielbiam: )
Kruche ciasto z rabarbarem, ananasem i kruszonką
forma 20x20- wymiary dolne, 23x23- wymiary górne
składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 170 g zimnego masła
- 1 łyża kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła
- 50 g cukru
ponadto:
- 400 g rabarbaru< waga po obraniu, przed obraniem ok 500 g>
- 4 łyżki cukru
- 150- 160 g ananasa z puszki, pokrojonego w kostkę
- 1 duża łyżka dżemu rabarbarowo- truskawkowego
- cukier puder do posypania ciasta
Kruchy spód:
Do miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rękami rozcierać masło z mąkami i cukrem, aby powstałą kruszonka. Następnie dodać śmietanę i żółtko i szybko zagnieść ciasto w kulę, tak, żeby się nie rozpadała< najkrócej, jak się da>.
Ciasto owinąć folią spożywczą, uformować dysk i wstawić do zamrażalki na minimum godzinę.
Po tym czasie formę do ciasta wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, szczelnie odwzorowując kształt formy, żeby nie powstało zbyt wiele pofałdowań.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wyjąć ciasto z zamrażalki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do formy, a następnie dokładnie wylepić nim jej spód.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min do zezłocenia
Kiedy ciasto się podpieka, przygotować kruszonkę i rabarbar.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, formując z ciasta kulę< będzie to trochę trudne na początku, bo ciasto będzie się po prostu kruszyło, ale w miarę zagniatania, będzie stawać się coraz bardziej zwarte>
Kiedy ciasto będzie zwarte, odrywać od niego kawałki ciasta, mniejsze, większe, jakie wolicie.
Powstałą kruszonkę odstawić.
Rabarbar
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1 cm kosteczki. Na rozgrzaną i suchą patelnie wrzucić rabarbar i posypać cukrem, mieszać do momentu, aż rabarbar puści sok. Wtedy zdjąć go z ognia, przełożyć na durszlak i odcedzić z nadmiaru soku. Potem można dorzucić do durszlaka ananasa pokrojonego w kostkę.
Kiedy kruchy spód będzie miał złotawy kolor, wyjąć go z piekarnika i odczekać ok 5- 10 min, aż trochę wystygnie, następnie rozsmarować na nim łyżkę dżemu< niezbyt dużo, ma to być cienka warstwa>, dodać pokrojony rabarbar i ananas i wszystko posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 40 min, aż kruszonka będzie zarumieniona.
Upieczone ciasto odstawić na blat do całkowitego wystudzenia, potem można je delikatnie wyjąć z formy, pomagając sobie wystającym papierem do pieczenia lub po prostu zostawić w formie.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Smacznego!
Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie ten przepis: )
Jaką piękną masz tą kruszonkę *.*
OdpowiedzUsuńale fajne te "kosteczki":D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji:)
pychota taki rabarbarowiec lekko kwaskowaty uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń