Sałatka z kurczakiem, pomidorami, grzankami i sosem musztardowo- miodowym
Chicken, tomatoes and garlic baquettes salad with honey- mustard sauce, for English scroll down
Zawsze nazywam tą sałatkę "bogatszą cezarową wersją", bo w sumie to taka wariacja na temat tej sałatki.
Od kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy u siebie w domu, często pada pytanie "a zrobisz tą sałatkę z grzankami?". Moja rodzina bardzo ją polubiła, nie tylko za to, że jest smaczna, ale też dlatego, że robi ją się dosyć szybko i jest bardzo syta, co jest kolejnym plusem, bo można nią zastąpić obiad na przykład w letnie dni, kiedy nikt nie ma ochoty na kipiący parą obiad.
Od kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy u siebie w domu, często pada pytanie "a zrobisz tą sałatkę z grzankami?". Moja rodzina bardzo ją polubiła, nie tylko za to, że jest smaczna, ale też dlatego, że robi ją się dosyć szybko i jest bardzo syta, co jest kolejnym plusem, bo można nią zastąpić obiad na przykład w letnie dni, kiedy nikt nie ma ochoty na kipiący parą obiad.
Ja najbardziej lubię grzanki polane sosem, moja mama znowu przepada za kurczakiem maczanym w sosie, a Ty, co wybierasz?; )
Sałatka z kurczakiem, pomidorami, grzankami i sosem musztardowo- miodowym
3- 4 porcje
składniki na sos:
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki śmietany gęstej 18%
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania gładkiego, jasnego, gęstego płynu, odstawić.
składniki na sałatkę:
- 350 g piersi z kurczaka- już obranej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Kurczaka pokroić w większe paski, przyprawić przyprawami według upodobań, dokładnie wymieszać i umieścić w lodówce na 30 minut.
- 2 pomidory
- pół główki sałaty lodowej
- 1 długa bagietka
- masło i bazylia do smarowania i posypania bagietki
- oliwa do smażenia
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Pomidory pokroić w ósemki, wycinając przy tym stwardniałą część. Sałatę porwać na mniejsze kawałki
Kurczaka wyciągnąć z lodówki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć kurczaka do zrumienienia- ok 5- 7 minut.
Bagietkę pokroić na grube, ukośne kromki, z obydwu stron posmarować masłem i posypać suszoną bazylią. Następnie układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 7- 10 minut aż bagietki będą rumiane i chrupiące. Wyjąć z piekarnika i przełożyć do kosza na pieczywo.
Na duży talerz ułożyć sałatę, pomidory i kurczaka. Podawać z bagietkami i sosem musztardowo- miodowym.
Smacznego!
Chicken, tomatoes and baquettes toasts salad with honey- mustard sauce
3- 4 portions
ingredients for sauce:
- 4 tablespoons honey mustard
- 1 tablespoon honey
- 2 tablespoons sour cream
- juice from half lemon
- 1 tablespoon olive oil
Combine all ingredients in the bowl, set aside.
ingredients for salad:
- 350 g bonless and skinless chicken breast
- 1/4 teaspoon smoked hot paprika
- salt. pepper
Cut chicken into big pieces, season with spices and set aside in the fridge for at least 30 minute.
- 2 tomatoes
- half of iceberg lettuce head
- 1 baquette
- butter and dried basil for baquette
- olive oil for frying
Preheat oven to 200 C.
Cut tomatoes into eights, tear apart the lettuce into smaller chops.
Remove chicken from the fridge, heat a frying pan with olive oil over medium heat and add chicken. Fry until golden brown- about 5- 7 minutes.
Meanwhile cut baquette into smaller slices, spread both sides with butter and sprinkle with basil. Put onto the baking sheet lined with parchment paper and take into the preheated oven, bake approx. 7- 10 minutes until crispy and golden brown. Remove from the oven and let cool for 1 minute.
Put lettuce onto big plate, add tomatoed and chicken. Serve with toasts and sauce.
Enjoy!
Chicken, tomatoes and baquettes toasts salad with honey- mustard sauce
3- 4 portions
ingredients for sauce:
- 4 tablespoons honey mustard
- 1 tablespoon honey
- 2 tablespoons sour cream
- juice from half lemon
- 1 tablespoon olive oil
Combine all ingredients in the bowl, set aside.
ingredients for salad:
- 350 g bonless and skinless chicken breast
- 1/4 teaspoon smoked hot paprika
- salt. pepper
Cut chicken into big pieces, season with spices and set aside in the fridge for at least 30 minute.
- 2 tomatoes
- half of iceberg lettuce head
- 1 baquette
- butter and dried basil for baquette
- olive oil for frying
Preheat oven to 200 C.
Cut tomatoes into eights, tear apart the lettuce into smaller chops.
Remove chicken from the fridge, heat a frying pan with olive oil over medium heat and add chicken. Fry until golden brown- about 5- 7 minutes.
Meanwhile cut baquette into smaller slices, spread both sides with butter and sprinkle with basil. Put onto the baking sheet lined with parchment paper and take into the preheated oven, bake approx. 7- 10 minutes until crispy and golden brown. Remove from the oven and let cool for 1 minute.
Put lettuce onto big plate, add tomatoed and chicken. Serve with toasts and sauce.
Enjoy!
Pyszne są takie letnie sałatki :) Bardziej skłaniałybyśmy się w stronę grzanek niż kurczaka :D
OdpowiedzUsuńŚwietna-kolorowa i pyszna,no i sos taki,jaki lubię:)
OdpowiedzUsuńI znowu coś pysznego...Idealna sałatka! ;)
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Jakie kolory!! Pyszna sałatka!! Lubię takie z grzankami :D
OdpowiedzUsuńTe kolory, ten smak - powalające! Mniam :D
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka! Jaka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńAż zapachniało wiosną!
OdpowiedzUsuńMm.. delicious...
OdpowiedzUsuńIdealna i do tego jeden z moich ulubionych sosów :)
OdpowiedzUsuńZachwycam się, bo sałatka prezentuje się cudnie i na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńIstny obłęd, aż mi się jeść zachciało! :O
OdpowiedzUsuńOjej, fajna! Teraz jestem salatkowa, bo do pracy lubię zabrac coś sycącego, ale lekkiego. Taka salatka to strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńPyszna modyfikacja mojej ulubionej sałatki :)
OdpowiedzUsuń