sobota, 10 stycznia 2015

Sałatka z kurczakiem, pomidorami, grzankami i sosem musztardowo- miodowym

Sałatka z kurczakiem, pomidorami, grzankami i sosem musztardowo- miodowym



Chicken, tomatoes and garlic baquettes salad with honey- mustard sauce, for English scroll down


Zawsze nazywam tą sałatkę "bogatszą cezarową wersją", bo w sumie to taka wariacja na temat tej sałatki.
Od kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy u siebie w domu, często pada pytanie "a zrobisz tą sałatkę z grzankami?". Moja rodzina bardzo ją polubiła, nie tylko za to, że jest smaczna, ale też dlatego, że robi ją się dosyć szybko i jest bardzo syta, co jest kolejnym plusem, bo można nią zastąpić obiad na przykład w letnie dni, kiedy nikt nie ma ochoty na kipiący parą obiad.
Ja najbardziej lubię grzanki polane sosem, moja mama znowu przepada za kurczakiem maczanym w sosie, a Ty, co wybierasz?; )

Sałatka z kurczakiem, pomidorami, grzankami i sosem musztardowo- miodowym
3- 4 porcje

składniki na sos:
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki śmietany gęstej 18%
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy

Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania gładkiego, jasnego, gęstego płynu, odstawić.

składniki na sałatkę:
- 350 g piersi z kurczaka- już obranej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz

Kurczaka pokroić w większe paski, przyprawić przyprawami według upodobań, dokładnie wymieszać i umieścić w lodówce na 30 minut.

- 2 pomidory
- pół główki sałaty lodowej
- 1 długa bagietka
- masło i bazylia do smarowania i posypania bagietki
- oliwa do smażenia

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Pomidory pokroić w ósemki, wycinając przy tym stwardniałą część. Sałatę porwać na mniejsze kawałki
Kurczaka wyciągnąć z lodówki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć kurczaka do zrumienienia- ok 5- 7 minut. 
Bagietkę pokroić na grube, ukośne kromki, z obydwu stron posmarować masłem i posypać suszoną bazylią. Następnie układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 7- 10 minut aż bagietki będą rumiane i chrupiące. Wyjąć z piekarnika i przełożyć do kosza na pieczywo.
Na duży talerz ułożyć sałatę, pomidory i kurczaka. Podawać z bagietkami i sosem musztardowo- miodowym.
Smacznego!

Chicken, tomatoes and baquettes toasts salad with honey- mustard sauce
3- 4 portions

ingredients for sauce:
- 4 tablespoons honey mustard
- 1 tablespoon honey
- 2 tablespoons sour cream
- juice from half lemon
- 1 tablespoon olive oil

Combine all ingredients in the bowl, set aside.

ingredients for salad:
- 350 g bonless and skinless chicken breast
- 1/4 teaspoon smoked hot paprika
- salt. pepper

Cut chicken into big pieces, season with spices and set aside in the fridge for at least 30 minute.

- 2 tomatoes
- half of iceberg lettuce head
- 1 baquette
- butter and dried basil for baquette
- olive oil for frying

Preheat oven to 200 C.
Cut tomatoes into eights, tear apart the lettuce into smaller chops.
Remove chicken from the fridge, heat a frying pan with olive oil over medium heat and add chicken. Fry until golden brown- about 5- 7 minutes.
Meanwhile cut baquette into smaller slices, spread both sides with butter and sprinkle with basil. Put onto the baking sheet lined with parchment paper and take into the preheated oven, bake approx. 7- 10 minutes until crispy and golden brown. Remove from the oven and let cool for 1 minute.
Put lettuce onto big plate, add tomatoed and chicken. Serve with toasts and sauce.
Enjoy!





13 komentarzy:

  1. Pyszne są takie letnie sałatki :) Bardziej skłaniałybyśmy się w stronę grzanek niż kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna-kolorowa i pyszna,no i sos taki,jaki lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu coś pysznego...Idealna sałatka! ;)

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie kolory!! Pyszna sałatka!! Lubię takie z grzankami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Te kolory, ten smak - powalające! Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna sałatka! Jaka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna i do tego jeden z moich ulubionych sosów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwycam się, bo sałatka prezentuje się cudnie i na pewno jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Istny obłęd, aż mi się jeść zachciało! :O

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej, fajna! Teraz jestem salatkowa, bo do pracy lubię zabrac coś sycącego, ale lekkiego. Taka salatka to strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna modyfikacja mojej ulubionej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...