niedziela, 4 stycznia 2015

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

Lemon chicken orzo soup, for English scroll down


To zupa z rodzaju tych, które mają w sobie wiele smaku przy niewielkim nakładzie pracy. Zresztą właściwie z każdą zupą tak jest, są bardzo wdzięczne, bo nie trzeba dużo robić, żeby mieć coś dobrego w garnku. Lubię gotować zupy, są sycące, rozgrzewające i właściwie możliwości zrobienia różnych zup jest chyba nieskończona ilość, więc zawsze można pokusić się o coś innego. Ta zupa jest bardzo smaczna, dodatek cytryny sprawia, że nabiera zupełnie innego smaku i aromatu, warto jej spróbować; )
A przy okazji, zupa ta jest bardzo popularna w USA, na większości amerykańskich blogów znalazłam na nią przepis, choć zupa cytrynowa jest tradycyjnym daniem kuchni greckiej. Jednak w przepisach na grecką wersję dodaje się jajka. Tak czy inaczej zupa jest pyszna i szczerze ją polecam: )

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo
4 porcje

składniki:
- 1 litr bulionu
- 320 g ćwiartek z kurczaka- waga już samego obranego mięsa( ok 3- 4 ćwiartki)
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sok z jednej cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 80 g makaronu orzo
- pieprz cytrynowy i sól do smaku

Mięso pokroić na kawałki, doprawić pierzem cytrynowym i solą. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy na dużym ogniu przez 3 minuty, następnie odstawić z ognia.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w grubsze plasterki
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, następnie cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i zeszklić, dorzucić czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i smażyć wszystko ok 7- 10 minut na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie do warzyw dodać bulion, skórkę z cytryny, liść laurowy, tymianek i doprowadzić do wrzenia, po czym dodać kurczaka, makaron orzo i gotować ok 13- 15 minut aż makaron zmięknie.*
Do zupy dodać na samym końcu sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i podawać. Można udekorować ziołami.
Smacznego!

* należy pamiętać, że makaron po ugotowaniu jeszcze dojdzie w zupie. Radzę więc przygotować ją trochę wcześniej, ugotować w niej makaron, żeby był bardzo al dente i odstawić, aby makaron doszedł a smaki się przegryzły.

Lemon chicken orzo soup
4 portions

ingredients:
- 1 liter chicken stock
- 320 g meat from chicken quarters
- 3 small carrots
- 1 stalk celery
- 1 parsley root
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 bay leaf
- 1/4 teaspoon thyme
- juice from one lemon
- zest of 1/2 lemon
- 80 g dry orzo
- lemon pepper and salt to tase

Chop meat into chunks, season with salt and lemon pepper. Heat a frying pan with 2 tablespoons olive oil over high heat, add chicken and fry 3 minutes to golden, remove from the heat and set aside.
Slice carrots, parsley and celery into thick slices. Finely dice onion and garlic. Heat big pot with 1 tablespoon olive oil over medium het, add onion and fry until glassy. Add garlic and fry for one minute. Add carrots, parsley and celet. Fry for 7- 10 minutes until soft. Add stock, lemon zest, bay leaf, thyme and bring to the boil. Add chicken, orzo and cook 13- 15 minutes until orzo has beed al dente. At the end add lemon juice, season with salt and pepper and serve.
Enjoy!




14 komentarzy:

  1. Łał, niezła egzotyka. Jak widzę tę cytrynę w zupie to dziwnie się czuję, ale jednocześnie z wielką chęcią spróbowałabym tego dania. Niejeden raz nietypowe zestawienia (a przynajmniej nietypowo wyglądające zestawienia) mnie zachwyciły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kojarzę ten makaron, już go chyba kiedyś jadłam... w jakieś sałatce pewnie :D a i zupę cytrynową bym spróbowała, tylko kurczaka oczywiście bym pominęła :D
    te kolory tak pozytywnie nastrajają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co?! Cytrynowa? O mamuśko! Ciekawe jak to smakuje, wow! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa cytrynowa brzmi intrygująco :) Ciekawe jesteśmy jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No jak żyję o cytrynowym"rosołku"nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłabym bez opamiętania! Uwielbiam kiedy w zupie pływa dużo składników, a cytryna i tymianek to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym taką zupkę z wielkim smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze, ale fajna :D Jeszcze nie jadłam takiej, ale kurcze rzuciła bym się na nią :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka apetyczna, mmmmm :-) moje kubki smakowe oszalały ;-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka fajna zupka :) Takiej nie jadłam a wygląda baaardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa wygląda super apetycznie :) Cytrynowej jeszcze nie próbowałam, koniecznie muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa jest super, ale makaron wymiata. Młodemu często do zup dodaję. I do sałatek się sprawdza. Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...