poniedziałek, 12 stycznia 2015

Z cyku poznajemy smaki wschodu: Polędwiczka wieprzowa po azjatycku

Polędwiczka wieprzowa w azjatyckiej marynacie z brązowym ryżem, awokado i kiełkami brokuła

Asian style pork tenderloin with brown rice, avocado and brocolli sprouts, for English scroll down


Gdybym miała wybierać, która kuchnia jest mi najbliższa, wybrałabym chyba tą azjatycką. Ciężko mi to przyznać, bo w każdej kuchni świata potrafię znaleźć coś, co jest absolutnie fenomenalne i niepowtarzalne, ale to właśnie przy tej azjatyckiej kuchni zawsze zatrzymuję się na dłużej. Poza tym moim marzeniem jest wyjazd do Indii, Tajlandii, Kambodży czy Wietnamu, aby poznać tamtejszą kuchnię "od kuchni". Okazałoby się pewnie, że to co wiem na temat ich jedzenia to albo bzdury albo ułamek tego, co powinnam znać. Niemniej marynata, którą przygotowałam do polędwiczki bardzo kojarzy mi się a Azją, więc ośmieliłam się podpiąć to danie pod te "z nutą Azji". 
Mięso jest wspaniałe, dzięki tej diabelsko ciemniej marynacie, nabiera orientalnego i charakterystycznego aromatu i smaku, zdecydowanie wyjątkowego i wytrawnego.

Polędwiczka wieprzowa w azjatyckiej marynacie z brązowym ryżem, awokado i kiełkami brokuła
3- 4 porcje

składniki na marynatę:
- 1 spora polędwiczka ważąca ok 550 g
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki nasion kminku
- sok z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru, ok 2 cm
- szczypta płatków chili
- pieprz

Kolendrę i kminek rozgnieść na drobno w moździerzu . Imbir obrać, pokroić razem z czosnkiem w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty dobrze połączyć ze sobą i natrzeć nią mięso. Następnie odstawić polędwiczkę w misce z marynatą do lodówki na dobrych parę godzin.

pozostałe składniki:
- 2 małe awokado
- 200 g ryżu brązowego
- opakowanie kiełków brokuła
- 1 limonka pokrojona w ósemki
- liście bazylii/ kolendry/ natki pietruszki do oprószenia
- garść orzeszków ziemnych
- 1 płaska łyżka miodu+ 60 ml wody

Piekarnik nastawić na 220 stopni- grzanie góra- dół.
Mięso wyjąć z lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron, aby zamknąć pory. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20- 25 minut.
Mięso po upieczeniu odstawić na ok 10 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie do pozostałej w misce marynaty dodać miód i wodę, przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu do zredukowania- najlepiej zrobić to na samym końcu.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, awokado obrać i pokroić w plastry. 
Kiedy mięso odpocznie pokroić je na plasterki. Na talerz nałożyć porcję ryżu, na to plastry awokado i mięsa. Wszystko polać sosem, wierzch przyozdobić kiełkami brokuła a całość posypać orzeszkami ziemnymi i ziołami. Limonkę ułożyć z boku- można nią dodatkowo skropić danie.
Smacznego!

Asian style pork tenderloin with brown rice, avocado and broccoli sprouts
3- 4 portions

ingredients for marinade:
- 550 g pork tenderloin
- 4 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons honey
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1 teaspoon sesame oil
- 1/4 teaspoon coriander seeds
- 1/4 teaspoon cumin seeds
- juice from 1 lime
- 2 garlic cloves
- small piece of ginger
- pinch of chilli flakes
- pepper

In a mortar crush coriander and cumin seeds. Peel ginger and finely chop with garlic. In a bowl combine all ingredients, add meat and coat with marinade. Set aside in the fridge for couple of hours.

remaining ingredients:
- 2 small avocados
- 200 g brown rice
-one package broccoli sprouts
- one lime, cut into eights
- fresh basil/ coriander/ parsley for sprinkle
- one handful peanuts
- 1 tablespoon honey+ 60 ml water

Preheat oven to 220 C.
Take meat out from the fridge. Heat a frying pan with 2 tablespoons olive oil over medium heat and add meat. Fry on each side a few minutes to close the pores. Remove from the stove, put into the casserole dish and take into the oven, bake 20- 25 minutes. Remove meat from the oven and set aside do rest.
Meanwhile add honey and water to the remaining marinade, transfer to the sauce pan and takie into the stove to reduce.
Cook rice according to instructions on the package. Peel avocados and cut into slices. Cut rested meat into slices. Place rice on the plate, then put slices of avocados, then meat and pour with sauce. Decorate with broccoli sprouts, lime, herbs and peanuts.
Enjoy!





16 komentarzy:

  1. Nie należę do wielkich fanów wieprzowiny, ale przyznam o danie zrobiło na mnie duże wrażenie :) wygląda cudownie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ty pracujesz w jakiejś restauracji? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama zrobiła raz polędwiczki w sosie grzybowym i całkiem przepadłam.. <3
    Ale ta wersja cholernie mnie zaciekawiła, szczególnie, że bardzo chciałabym tej kuchni w końcu spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. tak pysznej skórki dawno nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak skompletuje wszystkie składniki to postaram się zrobić bo brzmi i wygląda smakowicie <3

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubimy takie orientalne połączenia, choć raczej wykorzystałybyśmy inne mięsko, bo wieprzowina jest nam zabroniona ;) Ale całość wygląda pysznie i soczyście :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne danie i super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam twoje cykle poznajemy smaki :) Mięsko wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wieprzowina nie jest moim ulubionym danielm, ale tak podaną chętnie bym spróbowała. Wygląda wprost bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie wygląda niesamowicie apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym zjadła :) Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie połączenia. Koniecznie do wypróbowania:) A zdjecia obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale :) Muszę w końcu coś z Twoich wschodnich propozycji wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...