piątek, 2 stycznia 2015

Sernik bez sera, czyli styropian

Ciasto styropian

Sour cream cheesecake, for English scroll down 


Na nowy rok mam dla Was ciasto, które, jeśli mam być szczera to nie wierzyłam, że ze śmietany wyjdzie sernik. Myślałam raczej nad zupełnie inną strukturą ciasta, bardziej piankową, jak ptasie mleczko. Moja mina, kiedy spróbowałam tego ciasta była chyba bezcenna, bo pomyślałam sobie "chyba ktoś podmienił mi ciasto w piekarniku". Ciasto ma niesamowitą, sernikową strukturę- jest jednak lżejsze niż sernik i bardziej puszyste, ale...bardzo sernikowe. Kiedy zaniosłam to ciasto na imprezę, nikt nie chciał uwierzyć, że to jednak śmietana a nie twaróg!
Ja jestem tym ciastem zachwycona, jest proste w zrobieniu i nie wymaga dużo pracy, tak więc każdy może je zrobić; )

Ciasto styropian
blaszka 22x 33 cm

składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła

Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć na kruszonkę, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. 2/3 ciasta włożyć do lodówki, 1/3 do zamrażarki na czas przygotowania masy śmietanowej.

składniki na masę śmietanową:
- 1 litr śmietany 12 lub 18% gęstej
- 5 białek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier zwykły i waniliowy, cały czas miksując masę do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Do białek dodać budyń, mąkę i ekstrakt waniliowy, wymieszać wszystko do połączenia. Następnie ostrożnie dodawać śmietaną mieszając wszystko szpatułką. Na samym końcu wmieszać wiórki kokosowe.
2/3 ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód blachy, następnie wlać masę śmietanową. Na masę zetrzeć 1/3 ciasta z zamrażarki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 55- 60 minut do suchego patyczka.
Gotowe ciasto całkowicie wystudzić i podawać.
Smacznego!

Sour cream cheesecake
22x 33 cm form

ingredients for cake:
- 400 g all purpose flour
- 5 egg yolks
- 100 g sugar
- 2 teaspoons baking powder
- 200 g cold butter, cubed

Preheat oven to 180 C. Butter the pan and line with parchment paper.
Sift flour and combine with sugar and baking powder. Add butter and crush with fingers to get a crumple. Add yolks and quickly form into a ball. 1/3 dough put into the freezer, remaining 2/3 dough take into the fridge.

ingredients for "cheese" layer:
- 1 liter sour cream (18%)
- 5 egg whites
- 200 g sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 package vanilla custard powder without sugar (40 g)
- 1 tablespoon potato starch
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 150 g sherdded cocout

In a mixing bowl beat whites with pinch of salt until stiff peaks. Gradually add sugar, beating all the time to get thick and shiny foam. Add custard powder, potato starch and vanilla extract, stir to combine. Gradually add sour cream, stir to combine by spatula. At the end stir in coconut.
Remove 2/3 dough from the fridge and fill the bottom of the form. Pour the cheese mass and even with a spoon. Remove 1/3 dough from the freezer and grate over the top of the cake. Put into the preheated oven and bake 55- 60 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool completely.
Enjoy!




14 komentarzy:

  1. Moje pierwsze spojrzenie - to musi być sernik! Wiele razy słyszałam już o tym cieście pora w końcu się skusić i wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Bez sera i wygląda mega apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ej, ej! Dla mnie bomba, ciekawe jak to smakuje? Muszę się skusić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe są te nasze przyzwyczajenia i związane z nimi oczekiwania :-) Wszystkiego dobrego i wielu inspiracji oraz kulinarnych odkryć :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pomyślałabym, że śmietana po upieczeniu da sernikową konsystencję... Ale całość wygląda baaaaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta śmietana zamiast sera bardzo intryguje ;) Szczególnie, że kochamy wszelkie serniki miłością bezgraniczną ;)
    Pozdrawiamy cieplutko http://candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię! Piękne ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne! Wygląda przeeeesmacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, to ciasto wygląda obłędnie! :)
    Z pewnością jest pyszne i tak konsystencja...Ach! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo je lubię - właśnie za tą wyjątkowo delikatną konsystencję... Piękne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...