niedziela, 18 stycznia 2015

Chleb pszenny na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Chleb pszenny na zakwasie z pieczonym czosnkiem


Sourdough wheat bread with roasted garlic, for English scroll down


Pieczony czosnek. Nie sądziłam, że aż tak może zmienić swoje walory smakowe. Jest bardzo delikatny i słodki w smaku, nabiera kremowej konsystencji i to tylko przyjemność używać takiej formy czosnku w kuchni. Postanowiłam dodać go do chleba, bo stwierdziłam, że nada mu to niesamowitego aromatu i smaku. I nie myliłam się. Chleb fantastycznie pachnie i ma charakterny smak. Czosnek nie jest dominujący, lekko podkreśla smak chleba świetnie spełniając się, jako tło do całości. Dodatkowo dziury w chlebie nadają mu jeszcze lepszego, rustykalnego wyglądu: )

Chleb pszenny na zakwasie z pieczonym czosnkiem
1 bochenek

składniki na zaczyn:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
- 80 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i odstawić na całą noc.

składniki na chleb:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 280 g wody
- 10 g soli
- 50 g pasty z pieczonego czosnku*

Wszystkie składniki< w tym dojrzały zakwas> umieścić w misce. Ciasto wyrabiać ręcznie ok 10 minut- będzie lekko klejące i dosyć luźne, choć podczas wyrabiania będzie czuć wyraźny opór, następnie przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić na 2.5 godziny do wyrastania. W tym czasie ciasto złożyć dwukrotnie- po 50 i 100 minutach.
Wyrośnięte ciasto uformować w okrągły lub podłużny bochenek, prószyć mąką, przełożyć do kosza do wyrastania, który również został oprószony mąką, złączeniem do góry i zostawić na ok 1.5- 2 godziny aż ładnie wyrośnie.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Gotowy chleb przełożyć na blachę do pieczenia, tak, aby złączenie znajdowało się na dole i naciąć. Piekarnik spryskać wodą lub położyć na dno kostki lodu. Chleb włożyć do piekarnika i piec ok 40 minut.
Gotowy chleb wyjąć i ostudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

* aby zrobić pastę z czosnku należy od ok. 3- 4 główek czosnku odciąć wierzch, aby było widać ząbki, polać odrobinę każdego oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 20- 30 minut aż będzie całkowicie miękki. Jeśli czosnek bardzo rumieniłby się z wierzchu należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu wystarczy wycisnąć go na deskę do krojenia i widelcem zmiażdżyć.

Sourdough wheat bread with roasted garlic
1 loaf

leaven:
- 1 tablespoon active sourdough rye starter
- 80 g bread flour
- 100 g water

Combine all ingredientas in a bowl, cover and set aside overnight.

ingredients for bread:
- 400 g bread flour
- 50 g wholewheat flour
- 280 ml water
- 10 g salt
- 50 g roasted garlic paste*
- leaven

In the bowl combine all ingredients and stir until combine, then knead to get elastic but little sticky dough. Put into the bowl, cover with a clean cloth and set aside to rise for 2.5 hours. In that time fold dough 2 times- after 50 and 100 minutes.
Deflate dough and form round or oval loaf,transfer into a bread basket smooth side down and let rise 15-+ 2 hours.
meanwhile preheat oven to 240 C with baking sheet.
Put risen bread onto the baking sheet smooth side up ant transfer into rhe preheated oven. Bake 40 minutes, then remove from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here

* to make roasted garlic paste, take 3- 4 garlic heads, trim the top, spirnke with olive oil and put onto the baking sheet. Bake 20- 30 minutes at 180 C until tender. Remove from the oven, let cool squeeze and crush with fork.



14 komentarzy:

  1. strukturę ma idealną! mistrzyni wypieków :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu już czujemy ten przepiękny zapach świeżego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta skórka chrupiąca...ten środek mięciutki...ten smak...pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje chleby są bezbłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda idealnie. Bardzo ciekawy pomysł z dodatkiem pieczonego czosnku, domyślam się, że wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam chleby na zakwasie, a Twój wygląda wspaniale - chyba tak jak chleb z dawnych lat :) Musiał być przepyszny :) Zjadłabym taki z masłem i dżemem albo z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kształtny i aromatyczny <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię pieczony czosnek, w chlebku musi dobrze smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały! upiekę na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie mistrzostwo! Świetny pomysł z tym pieczonym czosnkiem, chleb musi być niezwykle aromatyczny ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł :) Chleb i pieczony czosnek istna poezja dla mojego podniebienia :) Biorę się za pieczenie chleba, dzięki za insp ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny chleb i te dziury :) rewelacja :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...