Bajgle cynamonowe z żurawiną
Ach, jak one pachną... I podczas wyrastania ciasta i podczas pieczenia i po upieczeniu. Pachną cały czas, a dla mnie zapach cynamonu jest niesamowity, Stwierdziłam więc, że mogłabym takie wypieki piec częściej.
Bajgle moi drodzy są wyśmienite, dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że są cięższe niż, gdyby były zrobione w całości z mąki chlebowej, ale uważam, że mąka pełnoziarnista wzbogaca ich smak. Duży dodatek cynamonu nadaję bardzo cynamonowy aromat, smak i kolor a żurawina jest słodkim dodatkiem, który świetnie łączy wszystkie elementy.
Poprzez odwrócenie ich podczas pieczenia, uzyskujemy chrupiącą skórkę z obydwu stron, co zdecydowanie poprawia smak bajgli.
Moja rada: Bajgle są najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak kiedy zostaną Wam do 3- 4 dnia <choć w to wątpię> wystarczy, że wrzucicie je do tostera- otrzymacie wtedy miękki w środku i chrupiący na zewnątrz krążek: )
Bajgle cynamonowe z żurawiną
9- 10 bajgli
składniki:
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 opakowanie drożdży suszonych instant- 7 g
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki lub 1 nieczubata łyżka cynamonu
- 380 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 100 g suszonej żurawiny
- duży garnek z wodą
- 1 łyżka miodu
- jajko+ odrobina mleka do wysmarowania bajgli
Drożdże, cukier i wodę połączyć i odstawić na 5 minut.
Mąki przesiać, otręby pozostałe na sitku dodać do miski razem z cynamonem i solą. Do zaczynu wsypać suche składniki i zagniatać ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę mąki. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i jeszcze chwilę zagniatać ciasto. Następnie włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na równe części po ok 100 g. Z każdego uformować kulę, następnie zrobić dziurkę na środku i powiększyć ją. Bajgle odstawić do wyrastania na papierze do pieczenia na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie zagotować wodę z łyżką miodu i nastawić piekarnik na 200 stopni- grzanie góra dół.
Wyrośnięte bajgle wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować 30 sekund z każdej strony, następnie wyjąć i osuszyć. Każdego bajgla posmarować na całej powierzchni jajkiem z mlekiem, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 10 minut, po czym obrócić bajgle na drugą stronę i piec kolejne 10- 12 minut do zrumienienia.
Gotowe bajgle ostudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Cinnamon and dried cranberry bagles
9- 10 bagels
ingredients:
- 350 g bread flour
- 150 g whole wheat flour
- 7 g active dry yeast
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoon cinnamon
- 380 ml water
- 1 tablespoon sugar
- 100 g dried cranberry
- 1 big pot with water
- 1 tablespoon honey
- lightly beaten egg+ milk for glaze
In a bowl combine yeast, sugar and water, set aside for 5 minutes.
In a bowl sift flours, remaining brans also add to the flour, add cinnamon and salt. Add leaven and water. Knead until soft and elastic. At the end of kneading add cranberry and knead again. Put the dough into the bowl, cover with a clean cloth and set aside to rise- about 1 hour.
Deflate the dough and divide into even parts (100 g each). Form ball and make a hole in the center of the ball, enlarge it with finger. Transfer onto the parchemnt paper and set aside to rise, about 30 minutes.
Meanwhile bring water to boil and preheat oven to 200 C. Put risen bagles into the boiling water, 3 bagles at a time. and cook 30 seconds on each side. Remove from the water and set aside to dry onto the clean cloth. Coat each bagle with beaten egg and put into the oven, bake 10 minutes, then turn around and bake another 10- 12 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside to cool.
More informations about making homemade breads you can find here.
Enjoy!
Świetne!
OdpowiedzUsuńMam do bajgli słabość...
czy ty mnie musisz kusić tak pysznym pieczywem z rana! najchętniej poszłabym upiec je już teraz :) świetne!
OdpowiedzUsuńŚwietne! bardzo lubię bajgle,choć z żurawinowym dodatkiem jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńIdealne na leniwe weekendowe śniadanko;)
OdpowiedzUsuńJeżeli cynamonowe, to cudowne :-)
OdpowiedzUsuńAngie zamroź, zaaaamroź! Jednego, prosze <3
OdpowiedzUsuńZawsze można u Ciebie znaleźć jakąś ciekawą i niebanalną cynamonową inspirację :) Bajgle cynamonowe z żurawiną - już sama nazwa powoduje ślinotok. Zdjęcia piękne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCynamonowe?! Ja chcę takie na śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńMniam! Wymarzone śniadanko!
OdpowiedzUsuńCudowne bajgle! Poproszę kilka <3
OdpowiedzUsuń