piątek, 30 stycznia 2015

Placuszki z mąki kokosowej

Placuszki z maki kokosowej

Coconut flour pancakes, for English scroll down


W końcu ją dorwałam. Tak, wiem, wiem to już żadna nowość i nikt nie będzie zaskoczony. Ale jakoś wcześniej nie potrafiłam się zebrać, żeby ją kupić a bardzo chciałam, bo próbując jej zasmakowała mi i miałam ochotę z nią pokombinować. Złożyło się ostatnio tak, że natchniona chwilą postanowiłam sobie ją sobie sprawić. I tak w nieoczekiwany sposób stałam się posiadaczką 750 gramowej puszki o słodkiej, kokosowej zawartości. Muszę przyznać, że mąka kokosowa ma niesamowite właściwości. Wystarczy jej naprawdę niewiele, bo pod wpływem dodawania płynu i mieszania bardzo pęcznieje, tak więc nie może przesadzić z jej użyciem, Ponadto ma bardzo specyficzny smak a potrawy, które są z niej zrobione mają niesłychanie dziwną strukturę przypominającą, przynajmniej mnie, coś zrobionego z.... zmielonego twarogu!
Postanowiłam, ze aby całkowicie poznać jej smak, muszę zrobić coś, co jest zrobione tylko z mąki kokosowej. Padło na placuszki. Wykorzystałam do ich zrobienia zaledwie...40 g mąki kokosowej! Placuszki są pulchne o mokrej strukturze i specyficznym smaku. Mnie bardzo smakowały. Są jednak trochę trudne do smażenia, bo ciasto jest bardzo delikatne i szybko się przypala, dlatego należy je piec na bardzo małym ogniu, aby usmażyły się w środku. Następnym razem, kiedy będę robić placuszki dodać różne mąki w połączeniu z mąką kokosową i porównam przede wszystkim ich strukturę; )
Na dziś jednak kokos w czystej postaci: )

Placuszki z mąki kokosowej
6- 8 placuszków

składniki:
- 40 g mąki kokosowej
- 80 ml mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce połączyć mleko, masło, jajka, miód i ekstrakt waniliowy. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać nie za długo, odstawić na króciutką chwilę a potem znów przemieszać. Ciasto będzie miało inną strukturę niż podczas pierwszego mieszania- będziecie mieli wrażenie, że się spulchniło.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła, nakładać po jednej łyżce masy i smażyć na małym ogniu z obydwu stron ok 3- 4 minuty, aby placuszki się usmażyły w środku. Uwaga! Placuszki są delikatne, należy być ostrożnym podczas ich przewracania.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Coconut flour pancakes
6- 8 pancakes

ingredients:
- 40 g coconut flour
- 80 ml milk
- 3 eggs
- 3 tablespoons melted butter or canola oil
- 1 tablespoon honey
- 1/4 teaspoon baking powder
- 1/2 vanilla extract

In a bowl sift flour and baking powder. In the another bowl combine milk, butter, eggs, honey and vanilla extract. Add wet ingredients into the dry and stir to combined, set aside for a while and stir again. Do not stir too long. Batter has changed the structure. In the beggining it's liquid and after few minutes is getting fluffy.
In a frying pan heat 1 teaspoon butter over low heat. Add 1 tablespoon batter per one pancakes and fry until golden brown on each side- about 3- 4 minutes. Pancakes are really tender so be careful at flipping the pancakes.
Enjoy!




20 komentarzy:

  1. Kocham kokosową, szczególnie z połączeniu z kakao/czekoladą. Dosypuję np. do owsianki i fajnie zagęszcza, bo - tak jak napisałaś - jest bardzo chłonna. Cukiniowe brownie na kokosowej też było mega.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne Kocham placuszki, a jestem na etapie testowania mąk bezglutenowych, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam smak kokosa, więc takie placuszki, to bym zjadła w mgnieniu oka:) Fajny przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja uwielbiam kokos, więc i mąkę kokosową! fanatycznie wyszły te placuszki ;) takie grubiutkie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnóstwo ludzi kusi tą mąką! Chyba będę musiała w końcu ją kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wyśmienicie, a jakie puszyste. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się kokosowa alternatywa! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę się przyjrzeć tej mące, możliwe, że nawet miałam w domu, ale nie wiem, czy to co miałam jest mąką ;-( Myślałam, że to mleko kokosowe w proszku. Teraz muszę podrążyć ten temat :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. na sam widok takich placków ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to ja chyba zupełnie zacofana jestem, bo jeszcze mąki kokosowej nie dorwałam :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko co z kokosem jest dla mnie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa ta mąka kokosowa. Placuszki wyglądają bardzo lekko i puszyści.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jutro robie na śniadanie, pysznie wyglądają ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, jak Ci smakowały. Pamiętaj jednak o tym, że smaży się je dosyć trudno, są bardzo delikatne i szybko się przypalają, bądź czujna!; )

      Usuń
  14. ikropne mi wyszły, jakby surowe w środku....mam nadzieję, że się nie pochorujemy:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placuszki mają to do siebie, że są wilgotne w środku i "jakby" mokre, ale nie mogą być surowe. Widocznie za krótko je smażyłaś:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...