wtorek, 20 stycznia 2015

Tarta z budyniem i jabłkami

Tarta z budyniem i jabłkami

Apple and custard tart, for English scroll down


Słodkie tarty są takim rodzajem wypieku, który zawsze mi smakuje. Nie wiem, czy to kwestia kruchego spodu, który uwielbiam, czy tego, co znajduje się w środku, czy w końcu tego i tego. Wiem tyle, że zawsze, kiedy piekę tarty nie boję się, że nie będzie smaczna. No nie może być niesmaczna. Może nie wyjść, może coś pójść nie tak, ale kiedy wszystko idzie zgodnie z planem nie ma możliwości, żebym była niezadowolona. W tym przypadku nie mogłam narzekać, bo, jak może nie smakować mi wierzch, który obsypany jest sporą ilością cynamonu? Jak może nie smakować mi miękkie jabłko, które nabiera jeszcze lepszego smaku poprzez cynamon? Nie może nie smakować;)
Piekłam tą tartę już kilka razy, bo jest tak wdzięczna, że naprawdę nie da się przy niej napracować.

Tarta z budyniem i jabłkami
forma o dł. 34 cm

składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej luksusowej
- 75 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 1 jajko

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do miski dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać wszystko palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść kulę z ciasta, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 190 stopni- termoobieg.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na kształt formy i wypełnić nim formę. Spód nakłuć widelcem, następnie wyłożyć folią aluminiową i wsypać surowy groch, ryż czy kulki ceramiczne.
Tartę piec z obciążeniem 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec tartę jeszcze 10 minut do zrumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić
W międzyczasie przygotować budyń.

składniki na wypełnienie:
- 125 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2- 3 mniejsze jabłka
- ok 1/2 łyżeczki cynamonu

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg
Jabłka obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na w cienkie plasterki.
Jajka ucierać z cukrem na puszysty kogel mogel. Dodać kremówkę i zmiksować jeszcze chwilę, następnie dodać ekstrakt i dosypać proszek budyniowy- masa będzie dosyć rzadka. Wszystko zmiksować.
Na spód tarty ułożyć pokrojone jabłka, następnie wlać masę budyniową. Wszystko obsypać cynamonem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30- 35 minut aż budyń całkowicie się zetnie.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego!

Apple and custard tart
34 cm tart form

ingredients for crust:
- 150 g all purpose flour
- 75 g cold butter, cubed
- 30 g sugar
- 1 egg

In a bowl sift flour, add sugar and stir to combine. Add butter and crush with fingers to get a crumple. Add egg and quickly form into a ball. Wrap with plastic foil and form a disc shape. Put into the fridge for 1 hour.
Preheat oven to 190 C.
Remove dough from the fridge and roll out into rectangle, bigger than form. Put the dough into the form and press lightly. Prick the bottom of the dough with a fork and line with aluminium foil. Fill the form with beans or pie weight. Place tart into the preheated oven and bake 10 minutes, then remove beans and put again into the oven and bake another 10 minutes. Remove from the oven and let cool.

ingredients for filling:
- 125 ml heavy cream
- 2 eggs
- 100 g sugar
- 2 tablespoon custard powder
- 1 teaspoon vanilla extract
- 2- 3 small apples
- 1/2 teaspoon cinnamon

Reduce temperature to 180 C.
Peel apples, cut in half, remove seeds and cut into thin slices.
Beat eggs with sugar until light and fluffy, add heavy cream and beat for one minute. add vanilla extract and custard powder. The batter is liquid.
Pour the batter into the form, place apples and sprinkle with cinnamon. Put into the oven and bake 30- 35 minutes until firm and golden brown. Remove from the oven and let cool completely.
Enjoy!

 




24 komentarze:

  1. Robiłam podobną niedawno, znikła w 5 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, ja też kocham jabłka! i budyń bardzo lubię - w tym zestawieniu musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyń, jabłko i cynamon połączenie świetne ^^, ciasto wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka, budyń to połączenie nie może się nie udać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajmy blog, apetyczne ciasto i moja ulubiona foremka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ta tarta wygląda po prostu fenomenalnie! :)
    Genialnie wymyśliłaś! *.*
    A zdjęcia po prostu obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcie z tablicą <3 <3 <3
    mmm.. ja tarty kocham chyba głównie za ciacho-no bo kruche.. chociaż z drugiej strony- nadzienie! :D cięzki wybór..

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarty na słodko i na wytrawnie kocham je wszystkie :D Biorę całą blachę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowity blog. Zapraszam do bezpłatnej promocji na mojej platformie, bo jest tego wart. Rejestracja zajmie chwilkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przydałby mi się dzisiaj do kawy, prezentuje się pysznie :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. łał! Świetny przepis! Wypiek bardzo smakowity, zdjęcia bardzo apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zgadzam się w całej rozciągłości - to nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękna tarta! Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna! Kiedyś robiłam podobną tylko z gruszką, ale to było daaaawno temu - gruszka/jabłko i budyń to genialne połączenie. Narobiłaś mi smaka! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja też zabiorę się za jabłka! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja i desery to tak jakoś średnio na jeża, ale ten przepis zapisuję i wykonuję. :).

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...