czwartek, 20 sierpnia 2015

Makaron orzo z pieczonymi warzywami i kurkami

Makaron orzo z pieczonymi warzywami i kurkami


Roasted weggies with orzo and chanterelles, for English scroll down


Będę to powtarzać do znudzenia, uwielbiam pieczone warzywa. Gdybym miała tylko czas to niemalże codziennie mogłabym przygotowywać sobie taki obiad: letni, sezonowy, z warzywami, które teraz są najlepsze. Niestety, w tygodniu nie mam właściwie czasu na gotowanie, wychodząc o 7 rano, wracam o 21- 22 i muszę zadowolić się tym, co zrobię sobie na szybko wieczorem, przygotowując jakąś kasze, czy ryż wymieszany z warzywami, które akurat mam pod ręką lub kupując jakiś obiad na mieście. Dopiero w weekend, o ile mam go wolny, mogę poszaleć w kuchni. Wtedy każdy w domu wie, że kuchnia jest tylko dla mnie i to ja w niej rządzę;) 
To danie powstało trochę z przypadku i trochę z przemyślenia. Wiedziałam, że na pewno chcę zjeść pieczone warzywa, ale w jakiej postaci? To dopiero rozjaśniło się na samym końcu, kiedy zaczynałam gotować. Powstało zatem danie, które w pełni zadowoliło moją chęć na pieczone warzywa a przy tym było naprawdę sycące. Jest proste w zrobieniu i potrzeba jedynie chwilę cierpliwości, aby pokroić warzywa i przygotować makaron, reszta robi się sama;)

Pieczone warzywa z makaronem orzo
ok 3- 4 porcje

składniki:
- 200 g makaronu orzo
- 200 g kurek
- 200 g zielonej fasoli szparagowej( waga po odcięciu końcówek)
- 1 cukinia
- kiść pomidorków koktajlowych( ok 200 g)
- 1 cebula
- 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz i tymianek do smaku
- duża szczypta papryki ostrej wędzonej
- garść świeżego koperku

Piekarnik nastawić na 220 stopni- grzanie góra- dół.
Paprykę pokroić w słupki, cukinię w półpasterki, fasolkę przekroić na pół. Do miski dodać warzywa razem z pomidorkami, przyprawić sol pieprzem, papryką wędzoną i chlustem oliwy, wszystko wymieszać i wysypać na blachę o pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, Włożyć do piekarnik i piec ok 20- 25 minut do miękkości, następnie przełączyć na funkcję grill, blachę przełożyć na najwyższą półkę piekarnika i grillować ok 2- 3 minut do zrumienienia.
W międzyczasie przygotować makaron i kurki.
Cebulę okroić w drobną kostkę, Kurki zalać wrzątkiem z dodatkiem ok 1 łyżeczki soli i zostawić na ok 10 minut. Następnie przełożyć na papier kuchenny i odstawić do osuszenia. Patelnię rozgrzać z jedną łyżką oliwy, dodać kurki i smażyć do zrumienienia. Pod koniec przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
Na patelni zeszklić cebulę z 1 łyżką oliwy, dodać orzo i smażyć przez 1- 2 minuty do zrumienienia. Dodawać stopniowo bulion i gotować aż makaron będzie miękki. Gotowy makaron wymieszać z warzywami, przyprawić solą i pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba i wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!

Roasted veggies with orzo and chanterelles
3- 4 portions

ingredients:
- 200 g orzo pasta
- 200 g chanterelles
- 200 g green beans, trimmed
- 1 zucchini
- 600 ml chicken stock
- 1 red bell pepper
- salt, pepper, dried thyme to tase
-1 tablespoon olive oil
- pinch of hot smoked paprika
- handful fresh dill, finely chopped

Preheat oven to 220 C.
Cut beans in half, zucchini in half- slices and pepper in slices. In a bowl add all veggies, season with salt, pepper and paprika, pour the olive oil and stir to combine. Toss onto baking sheet lined with parchemnt paper and take into the preheated oven, bake 20- 25 minutes then turn on the grill, take sheet on the top rack of the oven and grill for 2-3 minutes.
Meanwhile prepare orzo and chanterelles.
Finely dice the onion. Pour chanterelles with hot water and set aside for 10 minutes, then carefully drain with slotted spoon and take onto a kitchen towel to dry. Heat a frying pan with olive oil over medium heat, add chanterelle and fry until golden brown. At the end of frying season with thyme, salt and pepper.
Heat another frying pan with olive oil, add onion and fry until glassy, add orzo and fry until 1-2 minutes. Gradually add stock one ladle a time until absorbed. Cook until al dente. Stir orzo with veggies and chanterelles, add dill and stir again. Season with salt and pepper if needed.
Enjoy!







16 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wygląda i te cudne kolory! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. piona za pieczone warzywa! piekłam je niemalże codziennie <3 z przyjemnością wypróbuję to danie, bardzo fajny pomysł i na wynos się świetnie sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam ten makaron, który...udaje ryż. Pyszny pomysł i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam tego makarony, ale go znam :) Świetnie wygląda!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten makaron jest świetny, niestety u mnie trudno go dostać :(
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. O, ja też, ja teeż! Kocham pieczone warzywa, moje obiady to w kółko kasza/makaron + warzywka. Przeapetyczne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super potrawa, piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smacznie :)
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały pomysł:) teraz wiem,co zrobić z orzo pozostałym po sałatce:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O, ja też uwielbiam pieczone warzywa! Mam wrażenie, że ich smak przez pieczenie wzmacnia się i potrawy z nimi są po prostu smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie dania z przypadku mi najlepiej wychodzą w kuchni :) A u ciebie wyglądają te warzywa wprost genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też jestem miłośniczką pieczonych warzyw. A gdzie kupujesz makaron orzo? Ja jakoś nie widzę go w sklepach. p.s. super granatowe tło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też uwielbiam pieczone warzywa. Tylko makaronu orzo nigdzie znaleźć nie mogę... :(

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...