wtorek, 25 sierpnia 2015

Serowo- jagodowa babka drożdżowa

Serowo- jagodowa babka drożdżowa 

Blueberry and cheese swirl cake, for English scroll down


To jeden z najlepszych wypieków tego lata. Cudownie miękka, wilgotna od nadzienia i najlepsza ze szklanką mleka babka, która po przekrojeniu ujawnia swój piękny wygląd. Nawet nie sądziłam, że wyrośnie taka ogromna, oczywiście popękała w pewnych miejscach, ale to nadało jej tylko jeszcze bardziej rustykalnego charakteru. Nic więc dziwnego, że została zjedzona w maksymalnie szybkim tempie, właściwie nawet nie wiem kiedy. Ale... to uczucie, kiedy ostatni kawałek zostaje na śniadanie, kęs za kęsem, popijany ciepłym mlekiem. O tak, śniadanie idealne:)

Serowo- jagodowa babka drożdżowa
keksówka ok 26- 30 cm długości

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 7 g drożdży suszonych instant
- 50 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 duże jajko
- skórka z jednej cytryny, drobno posiekana

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłego mleka, odstawić na ok 5 minut do pojawienia się bąbelków.
Wszystkie składniki oprócz masła połączyć w misce, dodać zaczyn i wyrobić do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Pod koniec zagniatania dodać masło i ugniatać dopóki masło zostanie wchłonięte do ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok 1- 1.5 godziny. 
Gotowe ciasto wyjąć z miski i zagnieść chwilę, następnie rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x 45 cm.
W międzyczasie zrobić nadzienie.

składniki na nadzienie:
- 200 g jagód
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g cukru

- 1 małe jajko+ odrobina mleka do posmarowania wierzchu

Twaróg rozgnieśc praską do ziemniaków, jagody zblendować na puree. Do twarogu dodać wszystkie składniki łącznie z jagodami i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozwałkowane ciasto rozłożyć nadzienie, następnie dłuższymi bokami zwinąć, aby powstały dwa wałeczki i złożyć ciasto na trzy, jak list. Chwycić za końce i delikatnie wykręcić ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Wierzch gotowego ciasta wysmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut aż wierzch mocno się zezłoci, następnie wyjąć z piekarnika i CAŁKOWICIE ostudzić przed wyjęciem ciasta z formy. 
Smacznego!

Blueberry and cheese swirl cake
26- 30 cm loaf pan

ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 200 ml milk, lukewarm
- 1 big egg
- 50 ml melted butter
- 3 tablespoons sugar
- zest of 1 lemon, finely chopped
- 7 g active dry yeast

In a bowl combine yeast, 1 tabespoons sugar and 50 ml milk, set aside for 5 minutes until bubble.
In the mixing bowli combine all ingredients except butter. Add leaven and knead until smooth, add butter and knead until dough has absorbed butter. Let the dough rest in the bowl for double size, about 1- 1.5 hours. 
Deflate the dough and knead for a while, next roll out into a big rectangle (45x 30 cm).
Meanwhile prepare filling.

ingredients for filling:
- 200 g blueberries
- 250 g farmer'e cheese
- 1 egg
- 2 tablespoons all purpose flour
- 50 g sugar

- 1 small egg+ a bit of milk to glaze

Blend the blueberries and crush cheese with potato masher. Add all ingredients into the bowl and stir to well combined. Spread filling over the dough and roll from both sides to the center, next fold cake like a letter into three. Catch edges of your cake with your hands and lightly twist. Take the cake into a prepared loaf pan( buttered and lined with parchemnt paper), cover with cloth and set aside to rest for 40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Glaze risen dough with egg combine with milk and put into the preheated oven, bake for approx. 50 minutes until golden brown. Take out from the oven and let cool COMPLETELY before taking out of the pan.
Enjoy!









24 komentarze:

  1. Pychotka!
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam w cieście te "esy floresy" , wpatruję się i szukam co jest namalowane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna. mam nadzieję, że uda mi się jeszcze kupić jagody w tym roku i sobie taką upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chylę czoła.... Wygląda mega ;-) i do tego śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka wygląda rewelacyjnie i jak pięknie ułożone ciasto w przekroju. Chętnie spałaszowałabym ją do kawy :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, jaka piękna! Te esy floresy w środku są takie idealne...mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie śniadanie to ja rozumiem... :) piękna babka, wygląda bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wygląda! Muszę taką poczynić, boska jest!

    OdpowiedzUsuń
  10. OSZALAŁAM!!!! JUTRO ROBIĘ!!! <3 Cudo. Cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna! Ta zawijasy w środku wyglądają fantastycznie! Ale kusisz Angie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zakochałam się - w tej babce i w pierwszym zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, ta babka wygląda zjawiskowo! *.*
    Genialny pomysł, który od razu kusi i zachęca do zrobienia! :)
    Mistrzyni!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. To najpiękniejsza babka jaką w życiu widziałam! :) Jest taka cudowna <3

    OdpowiedzUsuń
  15. piękność <3 ale ja ją zrobie bez cukru. Dam stewie Natusweet, bo jednak ograniczam kalorie i to zdrowo jest :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W przekroju jedno z najpiękniejszych ciast, jakie widziałam! Wszelkie zawijasy to moje ulubione wzorki <3

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...