Jednoosobowe ciasto jagodowe w kubku
Singe serve microwave blueberry mug cake, for English scroll down
Masz czasem ochotę na coś słodkiego, a akurat nie ma żadnego ciasta ani kawałka czekolady, żeby zaspokoić tą nagłą, niespodziewaną i niezwykle silną potrzebę zjedzenia czegoś pysznego? Wiem, jak to jest, bo czasami też tak mam. Na szczęście u mnie w domu jakaś czekolada zawsze się znajdzie, a nawet, jeśli jakimś cudem jej zabraknie to jest pewien sposób, który rozwiewa wszelkie wątpliwości i niedogodności związane z brakiem pożądanego produktu w domu. Banalnie proste ciasto z mikrofalówki, tak na raz, na tą ulubioną przez większość chwilę z kawą i ciastem. W sumie to dosyć zabawne, bo większość moich znajomych myśli, że, co chwilę coś piekę i zawsze mam w zanadrzu coś słodkiego. Prawda jest taka, że jak każdy z nas czasami nie mam na to czasu albo po prostu, tak najzwyczajniej w świecie nie mam na to ochoty ani siły, bo na przykład jestem tak po ludzku zmęczona całym dniem. Uwielbiam być w kuchni i majstrować coś z niczego, ale są momenty, kiedy naprawdę jedyne o czym marzę to łóżko i herbata, nic więcej. I kiedy przychodzą takie dni, że jedyne, co robię to przeglądanie Waszych blogów< choć takie dni nie zdarzają się chyba w ogóle>, w których jest mnóstwo pyszności i zawsze nachodzi mnie ta ochota na "coś słodkiego", mam w zanadrzu przepis na ciasto w kubku. To taka mała droga na skróty, żeby w szybkim czasie zaspokoić swój apetyt na coś dobrego; )
Jednoosobowe jagodowe ciasto w kubku
1 porcja
składniki:
- 15 g mąki orkiszowej
- 15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 ml mleka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka syropu kukurydzianego/ miodu/ syropu klonowego
- garść jagód
- duża szczypta cynamonu
Wszystkie składniki, oprócz jagód wymieszać, dodać 3/4 jagód i przełożyć do kubka. Na wierzch ułożyć resztę jagód i wstawić do mikrofalówki na ok 1.5 minuty na dużą moc. Ciasto wyciągnąć, chwilę ostudzić i podawać.
Smacznego!
Single serve microwave blueberry mug cake
1 portion
ingredients:
- 15 g spelt flour
- 15 g whole wheat flowu
- 1/4 teaspoon baking powder
- 45 ml milk
- 1 teaspoon canola oil
- 1 tablespoon corn syrup/ runny honey/ maple syrup
- one handfluj blueberries
- big pinch of cinnamon
Combine all ingredients except blueberries in a bowl. Add 3.4 blueberries, whisk again and transfer into the mug. Top with remaining blueberries and put into the microwave for approx 1.5 minutes on high speed. Remove from the microwave, let cool for a moment and serve.
Enjoy!
dla mnie to smak muffiny tyle że z kubka ;)
OdpowiedzUsuńJest świetne! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, do tego wegańskie! <3 muszę zaserwować sobie takie ciacho w kubeczki, nawet na śniadanie się sprawdzi.. tak w podwojonej ilości :D
OdpowiedzUsuńNiesamowita jest mikrofalówka, że można w niej zrobić ciasto! Cały czas nie mogę zrozumieć, co to za magia :)
OdpowiedzUsuńJest i ciasto w ekspresowym tempie:)
OdpowiedzUsuńZdrowa wersja ciasta w kubku - lubię!
OdpowiedzUsuńSzybko i jak smacznie! Akurat dostęp do mikrofalówki mam, więc jak się uda zaserwuję sobie taką porcję :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :) Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle podoba mi się ten egoistyczny pomysł ;-D
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńI adore cinnamon! :) Me too, Angie! You have an amazing blog and here I found a wonderful recipe!
OdpowiedzUsuńGlad I found your blog!
Thanks a lot, I really appreciate your words and hope that you will cisit me more ofen, it would be great;)
UsuńGreets;)
Zaintrygował mnie tytuł tego ciasteczka. Łatwe się wydaje. Tylko czas pieczenia wprowadził mnie w konsternację... 1/5 minuty (jedna piąta minuty???) OD 1 do 5 minut? W wersji angielskiej jest 1.5 więc chyba chodzi o półtorej minuty, tak?
OdpowiedzUsuńDokładnie, 1.5 minuty. Już poprawiam w przepisie;)
Usuń