Malinowo- bananowy pudding chia
Raspberry and banana chia pudding, for English scroll down
Ktoś kiedyś powiedział mi, że prowadzenie bloga kulinarnego jest nudne. Po co wrzucać do sieci przepisy, które się zrobiło, przecież to musi być dla idiotów, którzy nie umieją niczego sami zrobić. Nie chcielibyście widzieć mojej miny w tym momencie. Tak dosyć kolokwialnie mówiąc, chciałam po prostu się rozpłynąć, ale najpierw pozostawić ładny ślad moich palców na policzku tejże osoby. Tak śmiesznego i totalnie niezrozumiałego argumentu w życiu jeszcze nie słyszałam. Szczerze mówiąc nawet nie mam ochoty tłumaczyć takim ludziom, ile radości, satysfakcji i pożytku niesie za sobą prowadzenie bloga kulinarnego, oni raczej i tak nie zrozumieliby istoty i filozofii, jaka tworzy się w naszym gronie.
Skoro o nudzie była mowa, mam dla Was śniadanie, którego w żadnym wypadku nie można nazwać nudnym. Puddingi chia mają to do siebie, że świetnie łączą się z różnymi smakami, tworząc za każdym razem wyjątkowe połączenie. Tym razem postawiłam na owoce, które nie dość, że jeszcze bardziej zgęściły pudding to spowodowały, że wygląda on niezwykle elegancko. Myślę, że na deser również sprawdziłby się idealnie, spróbujcie sami:)
Malinowo- bananowy pudding chia
1 porcja
składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 1- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 250 ml mleka
- 125 g malin
- 1 mały banan+ chlust mleka
Maliny rozgnieść widelcem na pulpę, dodać do nich mleko, nasiona chia, wiórki kokosowe i miód. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki n przynajmniej parę godzin, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia rozgnieść banana i dodać do niego tyle mleka, żeby masa nie była tak bardzo gęsta- ok 2 łyżki. Pudding chia wyciągnąć z lodówki i przełożyć do słoika lub szklanki, na górę ułożyć pulpę bananową i udekorować owocami.
Smacznego!
Raspberry and banana chia pudding
1 portion
ingredients:
- 3 tablespoon chia seeds
- 1- 2 teaspoons runny honey
- 1 tablespoon shredded coconut
- 250 ml milk
- 125 g raspberries
- 1 small banana+ 2 tablespoons milk
Crush rasberries with a fork, add milk, chia seeds, honey and coconut, mix everything to well combined. Cover bowl with a plastic foil and take into the fridge at least for few hours, the best overnight.
Next day, crush banana and add a bit of milk in order to the mass hasn't been very dense. Take out pudding from the fridge and add to the jar, top with banana and decorate with fruits.
Enjoy!
puddingi chia są zawsze pyszne, ale ten przy tym prezentuje się niesamowicie!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Jakie kolory! Apetycznie wygląda ten deser :)
OdpowiedzUsuńświetny! chia w takim wydaniu mogłabym jeść codziennie, najlepiej na deser albo śniadanie <3
OdpowiedzUsuńzdjęcia, zdjęcia,zdjęcia!! <3 sorry za ten zachwyt, ale tak na mnie działasz :D
Wygląda bosko :) Chia ciągle przede mną. Muszę w końcu kupić i wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwow, to wygląda nieeeesamowicie!
OdpowiedzUsuńTego kogoś to bym najchętniej łyżką zdzieliła po głowie, za takie złote myśli ;)
OdpowiedzUsuńA Pudding jest oszałamiający! Ma moje ulubione maliny, więc już wiem, że smakowałby mi :))
Wygląda cudownie! <3
OdpowiedzUsuńUroczy jest ten pudding! *.*
Jeśli zauważysz,że ubyło Ci tego puddingu,to znaczy,że ja się nim poczęstowałam:)
OdpowiedzUsuńDajcie już spokój z tą chią! Wszędzie to samo xp
OdpowiedzUsuńWow! Jak kolorowo :) Uwielbiam takie posiłki!
OdpowiedzUsuńdzisiaj u mnie goscila chia :3 jednak z bananem nie przejdzie :d
OdpowiedzUsuńJa dopiero sobie chia kupiłam, taki pudding wydaje się być idealny na "rozdziewiczenie" ;)
OdpowiedzUsuńEch, ludzie to są... Samym nic im się nie chce, i jeszcze innym radość z życia odebrać próbują...
Wygląda pięknie i mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie spróbowałam chia. A na prawdę wygląda fantastycznie ;)
OdpowiedzUsuńMałe dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuń