Placuszki z ciecierzycy z pieczoną marchewką i pomidorami z pikantnym dipem morelowym
Chickpea pancakes with roasted carrot and tomatoes with spicy apricot dip, for English scroll down
Te placuszki wzięły zostały zrobione z klasycznego ciasta na soccę, którą tak nawiasem mówiąc uwielbiam. O soccę jednak będzie o wiele więcej w innym poście, który specjalnie dla niej poświęcę.
Dziś mam dla Was cudowny smak pieczonych warzyw, nieco odważne połączenie dżemu morelowego z papryką i pieprzem oraz te cieniutkie, ciecierzycowe placuszki, które zdecydowanie najlepiej smakują na ciepło; )
Moja tolerancja na wysoką temperaturę chyba się wyczerpała. Najgorsze jest to, że już nawet nie wiem, co na siebie włożyć, bo i tak będzie mi za gorąco. Ach i kierowcy naszej komunikacji miejskiej, którzy pomimo 40 stopni upału nie włączają klimatyzacji, bezcenne.
Zanim się jednak roztopię, przepis: ))
Placuszki z ciecierzycy z pieczoną marchewką, pomidorami i pikantnym dipem morelowym
12 placuszków
składniki na placuszki:
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kuminu
Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie rozgrzać 1 łyżkę oliwy a patelni i rozlewać po ok 1 łyżcę masy na każdy placuszek. Smażyć z obydwu stron do zrumienienia.
składniki na warzywa:
- 5 średnich marchewek
- 2 kiście pomidorków koktajlowych
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- duża szczypta kuminu
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Marchewkę pokroić na plastry grubości 1/2 centymetra, przyprawić solą, pieprzem, papryką, kuminem i 1 łyżką oliwy- wszystko wymieszać. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia rozrzucić marchewkę, dodać pomidorku, skropić je oliwą, przyprawić solą i pieprzem i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minute, następnie przełączyć na funkcję grill, blachę przenieść na wyższy poziom piekarnika i piec jeszcze 2- 3 minuty aż warzywa ładnie się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na parę minut.
składniki na dip:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka dżemu morelowego z cynamonem- przepis tutaj*
- pieprz i papryka ostra do smaku
- 1 paczka roszponki
Wszystkie składniki na dip wymieszać, doprawić pieprzem oraz papryką i wymieszać jeszcze raz. Na placuszek rozsmarować dip, następnie ułożyć parę listków roszponki, po czym dodać pieczone warzywa. Jeść od razu,
Smacznego!
* jeśli nie lubisz takich połączeń, po prostu pomiń dżem: )
Chickpea pancakes with roasted carrot and tomatoes with spicy apricot dip
12 pancakes
ingredients for pancakes:
- 150 g chickpea flour
- 250 ml water
- 2 tablespoons olive oil
- 1/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon ground cumin
In a bowl combine all ingredients and set aside for 30 minutes. Heat a frying pan with one tablespoon olive oil over medium heat and add 1 heaping tablespoon for pancake. Fry until golden brown on each side.
ingredients for veggies:
- 5 medium carrots
- 2 bunches cherry tomatoes
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- 2 tablespoons olive oil
- salt pand pepper
- pinch of ground cumin
Preheat oven to 200 C.
Slice carrot into 1/2 cm thick slices, season with salt, pepper, paprika and 1 tablespoon olive oil, mix to combine. Toss carrots onto baking sheet lined with parchent paper and add tomatoes, sprinkle with olive oil, season with salt and pepper and put into the oven, bake approx,. 20 minutes, then turn on a grill, put sheet on the top oven rack and grill for 2- 3 minutes to golden brown. Remove form the oven and set aside for few minutes.
ingredients for dip:
- 180 g plain yogurt
- 1 tablespoon apricot jam with cinnamon- recipe here*
- salt, pepper and hot smoked paprika to taste
- 1 package fresh lamb's lettuce
Combine all dip ingredients in the bowl, season with salt, pepper, paprika and stir again. Pour dip onto pancake, then put several leaves of lambs lettuce. Next put roasted veggies and eat immediately.
Enjoy!
* if you don't like those flaovurs, just skip jam; )
uchh jakie piękne kolory!
OdpowiedzUsuńFajne placuszki :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne placuszki! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają,a smak muszę sobie wyobrazić:)
OdpowiedzUsuńKusisz! Takie dania to ja rozumiem <3
OdpowiedzUsuńJak te pomidorki kusząco wyglądają na zdjęciach! Świetny klimat! :)
OdpowiedzUsuńwiesz jak mnie zachwycić, nie tylko zdjęciami, ale też przepisem! są cudowne, w 100% moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJejku, cudne Ci one! I jakie fotki klimatyczne!
OdpowiedzUsuńPrzecudne te placuszki! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie, zwłaszcza na tych zdjęciach! *.*
Wow, ale wymyśliłaś, bardzo ciekawy ten dip :) Placuszki wyglądają tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco i bardzo kusząco...:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe bardzo są te placuszki;)
OdpowiedzUsuńCóż za pomysł, rewelacja!
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, że jednak się nie roztopiłaś :)
OdpowiedzUsuńA placuszki zrobię, bo wyglądają na obłędnie pyszne!
Ale już jesienny klimat :) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń