Dżem morelowy z cynamonem
Apricot jam with cinnamon, for English scroll down
Morele to idealne owoce na przetwory. Są pyszne w postaci dżemu, to po pierwsze. Przetwory z ich udziałem mają piękny, nasycony kolor, to po drugie. Są bardzo uległe na obróbkę termiczną i właściwie rozpadają się w całości, tworząc bardzo przyjemną, jednolitą konsystencję dżemu, to po trzecie. Postanowiłam jednak, że tym razem na zimę zabiorę morele do słoików razem ze szczyptą cynamonu, nadaje mu cudowny aromat, przywołujący jesienno- zimowe dni, kiedy letnie przetwory są najlepsze na świecie; )
Dżem morelowy z cynamonem
ok 3 słoiczki
składniki:
- 1 kg moreli
- 150- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 laska cynamonu
Morele wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka z podwójnym dnem dodać morele, cukier oraz cynamon, wszystko zagotować, następnie zmniejszyć ogień i smażyć do zgęstnienia- ok 2 godziny w moim przypadku. Na końcu smażenia dodać mielony cynamon i zostawić na ogniu jeszcze na parę minut.
Gotowy dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i zapasteryzować.
Więcej na temat pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Apricot jam with cinnamon
3 jars
ingredients:
- 1 kg apricots
- 150- 200 g sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 cinnamon stick
Pit the apricot and put into the pot. Add cinnamon stick and sugar, stir to combine. Heat the pot over medium heat and bring to boil, then reduce temperature to low and cook until thickened- about 2 hours. At the end add cinnamon and cook for a while. Remove from the heat and put into the prepared jars, then pasteurize.
More information about pasteurizing you can find here.
Enjoy!
ja jestem fanką moreli, a co więcej morelowych dżemów! może podeślesz mi słoiczek, co? palce lizać! <3
OdpowiedzUsuńWow, ten dżem wygląda przecudnie! *.*
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a dżem morelowy mojej Babci jest moim ulubionym, więc ten również z pewnością przypadłby mi do gustu! :)
Świetny pomysł! :D
Świetna sesja, a dżem na pewno rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńSuper ten dodatek cynamonu, ostatnio też do wszystkiego dodaję, wiec dogadałybyśmy się :)
OdpowiedzUsuńAromatyczny zapewne...ubolewam nad tym,że nie robię przetworów:(((
OdpowiedzUsuńPrzepiękna sceneria dla takiego dżemu :) A smaki przepyszne wybrałaś :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne, klimatyczne zdjęcia :) A dżem z pewnością pyszny :)
OdpowiedzUsuńMmm, taki dżem to dopiero musiał pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńaż bije od niego słoneczne lato!
OdpowiedzUsuńLato zamknięte w słoiku, pyszności :D
OdpowiedzUsuńO tak, lato. Morelove.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodatek cynamonu do dzemow ;).
OdpowiedzUsuńA morelowe i brzoskwiniowe dżemy to jedne z najlepszych ;).
Pyszny dżem :)
OdpowiedzUsuńDżem jest niezwykle aromatyczny i pyszny 😋 Doskonałe połączenie 👍
OdpowiedzUsuń