poniedziałek, 27 lipca 2015

Dżem morelowy z cynamonem

Dżem morelowy z cynamonem

Apricot jam with cinnamon, for English scroll down


Morele to idealne owoce na przetwory. Są pyszne w postaci dżemu, to po pierwsze. Przetwory z ich udziałem mają piękny, nasycony kolor, to po drugie. Są bardzo uległe na obróbkę termiczną i właściwie rozpadają się w całości, tworząc bardzo przyjemną, jednolitą konsystencję dżemu, to po trzecie. Postanowiłam jednak, że tym razem na zimę zabiorę morele do słoików razem ze szczyptą cynamonu, nadaje mu cudowny aromat, przywołujący jesienno- zimowe dni, kiedy letnie przetwory są najlepsze na świecie; )

Dżem morelowy z cynamonem
ok 3 słoiczki

składniki:
- 1 kg moreli
- 150- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 laska cynamonu

Morele wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka z podwójnym dnem dodać morele, cukier oraz cynamon, wszystko zagotować, następnie zmniejszyć ogień i smażyć do zgęstnienia- ok 2 godziny w moim przypadku. Na końcu smażenia dodać mielony cynamon i zostawić na ogniu jeszcze na parę minut. 
Gotowy dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i zapasteryzować.
Więcej na temat pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Apricot jam with cinnamon
3 jars

ingredients:
- 1 kg apricots
- 150- 200 g sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 cinnamon stick

Pit the apricot and put into the pot. Add cinnamon stick and sugar, stir to combine. Heat the pot over medium heat and bring to boil, then reduce temperature to low and cook until thickened- about 2 hours. At the end add cinnamon and cook for a while. Remove from the heat and put into the prepared jars, then pasteurize.
More information about pasteurizing you can find here.
Enjoy!





13 komentarzy:

  1. ja jestem fanką moreli, a co więcej morelowych dżemów! może podeślesz mi słoiczek, co? palce lizać! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ten dżem wygląda przecudnie! *.*
    Piękne zdjęcia, a dżem morelowy mojej Babci jest moim ulubionym, więc ten również z pewnością przypadłby mi do gustu! :)
    Świetny pomysł! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sesja, a dżem na pewno rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ten dodatek cynamonu, ostatnio też do wszystkiego dodaję, wiec dogadałybyśmy się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aromatyczny zapewne...ubolewam nad tym,że nie robię przetworów:(((

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna sceneria dla takiego dżemu :) A smaki przepyszne wybrałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie fajne, klimatyczne zdjęcia :) A dżem z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, taki dżem to dopiero musiał pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. aż bije od niego słoneczne lato!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lato zamknięte w słoiku, pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię dodatek cynamonu do dzemow ;).
    A morelowe i brzoskwiniowe dżemy to jedne z najlepszych ;).

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...