Nagi tort śmietankowy z letnimi owocami
Whipped cream naked cake with summer fruits, for English scroll down
Lato to owoce. Pod tym względem kocham lato, za jego bogactwo i dostępność świeżych produktów, szczególnie owoców i warzyw. Owoce to ogromna inspiracja, można z nich zrobić mnóstwo pięknych i smacznych deserów, a pomysły właściwie nigdy się nie kończą.
Ten tort powstał jakiś czas temu dla babci na urodziny. Babcia, widząc jakie torty przygotowuję na zmówienie dla innych, poprosiła mnie czy ona też mogłaby dostać na urodziny jakiś tort. "Malutki, nie musi być taki piękny, jak te". Jak mogłam babci odmówić? Oczywiście przygotowałam jej tort, który nie wymaga dużych zdolności dekoracyjnych, ale uważam, że jego rustykalny wygląd jest niesamowity, uwielbiam takie torty. Wybrałam dla babci najprostsze, ale jej zdaniem najlepsze smaki. Babcia nie lubi przekombinowania. Dla niej biszkopt, bita śmietana i owoce wystarczają w zupełności. Zjadła go ze smakiem. Zawsze będę to powtarzać, to cudowne uczucie, kiedy rodzina docenia Twoje starania. Babcia zawsze doceni.
Nagi tort śmietankowy z owocami lata.
tortownica 16 cm
składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piekarnik nastawić na 180 stopnie- grzanie góra- dół. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na błyszczącą i sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Dodawać po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu. Do masy dodać sypkie składniki, wymieszać szpatułką do połączenie, delikatnie, aby nie zniszczyć piany. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 35- 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i studzić przez chwilę, następnie odwrócić do góry nogami i wystudzić całkowicie. Biszkopt wyciągnąć z formy i przekroić na trzy blaty
składniki na krem:
- 400 g śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, w połowie dodając 1 łyżkę cukru pudru. Do bitej śmietany dodawać partiami mascarpone, miksując cały czas.
nasączenie:
- mocna, zimna herbata
pozostałe składniki:
- 350 g letnich owoców (u mnie truskawki, maliny i jeżyny)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki 30 %
Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski i odstawić. Kremówkę podgrzewać w garnuszku, kiedy zacznie się gotować natychmiast zdjąć z ognia i wlać do posiekanej czekolady, zostawić na chwilę, po czym mieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
złożenie tortu:
Pierwszy blat ciasta nasączyć herbatą, następnie nałożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć go i znowu wyłożyć 1/3 kremu, po czym przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Boki ciasta lekko wyrównać. Na wierzch ciasta wylać ganache, po czym rozprowadzić go po cieście. Następnie na środek dodać resztę kremu, który został i udekorować owocami. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Whipped cream naked cake with summer fruits
16 cm round tin
ingredient for sponge:
- 4 eggs, separated
- 130 g sugar
- 90 g cake flour
- 30 g potato starch
- 1/4 teaspoon baking powder
- pinch of salt
Preheat oven to 180 C. Line bottom of the tin with parchment paper and butter the sides. Sift flours with baking powder and set aside.
Beat whites with pinch of salt until stiff peaks. Gradually add sugar, mixing to get shiny and dense foam. Add yolks one at a time, mixing well after each addition. Add dry ingredients and stir with spatula just until incorporated. Be careful to not destroy the foam. Put batter into the prepared tin, even and take into the preheated oven. Bake 35- 40 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and set aside to cool for 10- 15 minutes, than flip cake and let cool completely. Next take out from the form and cut into 3 layers.
ingredient for whipped cream
- 400 g whipping cream
- 250 g mascarpone
- 1 tablespoon icing sugar
Beat cream until whipped cream, at the end of beating add icing sugar. Next gradually add mascarpone and beat again. Set aside
ingredients for soaking:
- cold strong tea
remaining ingredients:
- 350 g summer fruits( for exaple strawbierries, blackberries, raspoberries)
- 100 g dark chocolate
- 100 g whipping cream
Chop chocolate and put into the bowl. Heat a sauce pan over medium heat with cream. When the cream starts to boil, remove it immediately from the heat and pour into the chocolate. Stir to combine and set aside to cool and thicken.
Put first layer of sponge on the plate, soak wiht tea and put 1/3 cream onto the sponge. Then put second layer of sponge onto the cream, soak with tea and put 1/3 cream. Cover with the last layer of the sponge and lightly even the sides of cake. Pour ganache on the top of the cake then spread on the the top. Put remaining cream and decorate with fruits, sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!
***
Ostatnimi czasy dostałam od Your Better Choice nominację do Liebster Blog Award, chętnie odpowiem na zadane mi pytania: )1. Ulubiona książka o tematyce kulinarnej.
Nie mam jednej ulubionej, jest ich zbyt wiele i są zbyt piękne, żeby wybrać tą jedyną. Najbardziej lubię jednak te książki, które widać, że są wydane z sercem, nie po to, aby mieć kolejną na swoim koncie, te, które inspirują i motywują do działania.
2. Jedzenie kojarzące się z dzieciństwem.
Pierogi z jagodami, makaron z twarogiem i cynamonem, kluski na parze, zupa pomidorowa...mogłabym wymieniać i wymieniać. Moje dzieciństwo przepełnione było maminym i babcinym jedzeniem, najlepszym na świecie.
3. Największy autorytet.
Silne i konsekwentne kobiety, które mimo przeciwnościom losu, zdołały osiągnąć zamierzone cele.
4. Książka, której nie jesteś w stanie doczytać do końca.
Pachnidło, zaczynałam czytać ją cztery razy, ale poległam za każdym razem, nie potrafię przez nią przebrnąć.
5. Jaką moc superbohaterów chciałabyś posiadać i w jakim celu byś ją wykorzystała.
Chciałabym czasami być niewidzialna, tak po prostu, dla siebie.
6. Co w życiu daje Ci największą satysfakcję.
Możliwość spełnienia marzeń i robienia tego, co naprawdę się kocha.
7. Słowa, których nadużywasz.
Ogarniać, zdecydowanie, masakra, najgorzej i w sumie wieele wiele innych: )
8. Największe marzenie związane z prowadzeniem bloga.
Własna kawiarnio- cukiernia i książka kulinarna, ale to chyba oczywiste marzenia: )
9. Gotowanie w samotności, w parze czy w grupie znajomych?
I tutaj pojawia się problem, bo... nie lubię z kimś gotować, a właściwie nie lubię gotować z kimś, kto też umie gotować i ciągle się wtrąca; D Uwielbiam gotować dla znajomych, kiedy oni stoją obok, piją wino, śmieją się a ja krzątam się w kuchni i robię dla nich kolację. Lubię też, kiedy ktoś mniej świadomy swoich zdolności kulinarnych pomaga mi na przykład w krojeniu czy obieraniu warzyw, ale nie znoszę, kiedy ktoś wtrąca się w to, co próbuję zrobić. Dlatego bardzo nie lubię gotować z mamą, obydwie znamy się na tym i każda z nas ma inną wizję, tak więc czasem nie umiemy się w kuchni dogadać; )
10. Popisowe danie.
Myślę że pewien rodzaj curry. Uwielbiam kuchnię indyjską, więc mogę się w niej popisać; )
11. Składnik, którego chciałabyś użyć w kuchni, ale nie udało Ci się go dostać.
Galangal, durian, homar i wiele innych
Przepiękny tort!!! napewno był bardzo smaczny,znam Twoje smaki,co nieco już od Ciebie przyrządzałam dlatego mogę pozazdrościć tym,którzy go jedli...mniam:)
OdpowiedzUsuńgratuluję nominacji,miło czyta się Twoje odpowiedzi:)
Piękny :)
OdpowiedzUsuńSama bym chciała taki tort otrzymać, ach:-)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się Babci, zrobiłaś dla niej cudowny tort! i czarujesz zdjęciami, zachwycasz mnie po prostu :)
OdpowiedzUsuńWspaniałY!!! Nie mogę się napatrzeć:)
OdpowiedzUsuńMISTRZOWSKI, och, zakochałam się! :)
OdpowiedzUsuńNie taki nagi))))))
OdpowiedzUsuńAle piękny wyczarowałaś :-)
OdpowiedzUsuńwygląda olśniewająco :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam taki rustykalny charakter :) Nie dziwię się, że tort babci smakował, musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńPiękny ! Wspaniały ! Dostojny ! ;D
OdpowiedzUsuńZawsze mówię, że trzeba umieć rozróżnić torty tylko piękne, od tych pięknych "na sposób spożywczy" :D Sztuką jest przyozdobienie tortu tak, żeby zachwycał wyglądem, ale przy tym pozostał apetyczny i wszystko dało się zjeść. Cudny, tyle mogę powiedzieć!
OdpowiedzUsuńWygląda jak z bajki! Aż szkoda taki kroić ;) Śliczna jest ta góra owoców!
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort! Wow, Marcelina ma rację, jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńJEZUNIU! On jest boski!
OdpowiedzUsuńWspaniały, takie torty lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńPiękne są takie torty, takie naturalne, nieprzekombinowane, idealne w swej prostocie :)
OdpowiedzUsuń