Chleb żytni ze szpinakiem
Rye spinach swirl bread, for English scroll down
Lubię nacinać chleby. Nacinanie chlebów to swego rodzaju podpis, jaki zostawia piekarz na bochenku, to autograf, którym chwali się po upieczeniu. Jednak taki dobry podpis to sztuka. Nacinanie chlebów nie jest bowiem takie proste, trzeba wprawy, szczęścia i doświadczenia w pieczeniu, żeby powoli, powoli umieć naciąć tak chleb, aby pięknie wyrósł, ale nie popękał w niekontrolowanych miejscach. Ja nacinania chlebów nadal się uczę, choć moja praktyka dotycząca pieczenia nauczyła mnie, jak rozpoznawać możliwości ciasta do wyrastania, a tym samym, jakie nacięcie dobrać do struktury chleba. Oczywiście czasami nadal wychodzi mi to dosyć pokracznie, ale jest o wiele lepiej niż kiedyś.
Ten chleb ma nie najgorsze nacięcie ale... jeszcze lepszy kolor! Zrobiłam go przede wszystkim dlatego, aby mieć duwkolorowy chleb. Kiedyś robiłam taki z kakao, teraz przyszedł czas na szpinak. Jak mogłam się spodziewać, szpinak spełnił swoją rolę i po przekrojeniu mamy piękny, sprężysty żółto- zielony miąższ, który równie dobrze smakuje, co wygląda; )
Chleb żytni ze szpinakiem
1 bochenek
składniki:
- 100 g mąki żytniej jasnej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 260 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g szpinaku rozdrobnionego, rozmrożonego
- 1 ząbek czosnku
- 7 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 145+ 80 g wody
- 1 łyżka masła
Do miski wsypać mąki, drożdże i sól, następnie podzielić składniki na pół.
Na patelni rozgrzać masło, po czym dodać szpinak, smażyć przez moment, następnie dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Do pierwszej miski z sypkimi składnikami dodać 145 g wody i zagniatać elastyczne ciasto, następni przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrastania na 1.5 godziny. Do drugiej miski z sypkimi składnikami dodać szpinak i 80 g wody, również zagniatać na elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1.5 godziny do wyrastania. Obydwa ciasta złożyć po 45 minutach.
Po wyrośnięciu obydwa ciasta rozwałkować na duży prostokąt, zielone ciasto nałożyć na białe i szczelnie zwinąć w roladę. Końce ciasta złożyć do dołu, cały chleb delikatnie uformować w bochenek. Chleb przełożyć do omączonego kosza do wyrastania złączeniem do góry i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrastania.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb przenieść na blachę do pieczenia i piec 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Smacznego!
Rye spinach swirl bread
1 loaf
ingredients:
- 100 g light rye flour
- 60 g whole rye flour
- 260 g bread flour
- 100 g frozen spinach, crushed
- 1 garlic clove
- 1 tablespoon butter
- 7 g active dry yeast
- 1 teaspoon salt
- 145+ 80 g water
In a bowl combine flours, yeast and salt, then divide in half, set aside.
Heat a frying pan with butter over medium heat and add spinach, fry for a moment, then add finely chopped garlic and fry for one minute. Remove from the heat and set aside.
To the first bowl with dry ingredients add 145 g water and knead elastic and smooth dough, transfert to the bowl and set aside to rise for 1.5 hours.
To the second bowl add 80 g water and spinach. Knead smooth and elastic dough, then transfer to the bowl, cover with a kitchen cloth and set aside to rise for 1.5 hours. In this time fold the dough once- after 45 minutes.
Deflate the doughs and roll out each into a big rectangle. Put green dough onto a white dough and press lightly, then roll into a big roulade. Carefilly fold end of the cake to the bottom and lightly form the loaf. Transfer loaf into well floured basket smooth side down and set aside for 40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 230 C.
Put risen bread into thebakink sheet, take into the preheated oven, bake for 10 minutes, then reduce temperature and bake further for 30 minutes. Remove from the pan and let cool. Bread is the best on the same day after baking.
Enjoy!
Pięknie zakręcony, super chleb :)
OdpowiedzUsuńAleż cudny wyszedł! Piękne ma wnętrze :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny :) Przepięknie wyrósł!
OdpowiedzUsuńświetny! nie dość, że wygląda bajecznie to jeszcze musi ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda z tym nacinaniem chleba
OdpowiedzUsuńjaki ma fajny kolorek,musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten chlebek, wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś:)
OdpowiedzUsuńWyszedł wspaniale!
OdpowiedzUsuńPiękny bardzo!
OdpowiedzUsuńKolor ma fenomenalny :)
OdpowiedzUsuńA nacięcia niezwykle fantazyjne :)
Fantastyczny pomysł, a poza tym fenomenalnie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie;)
OdpowiedzUsuńJednym słowem zachwycający :) a ten kolorek....
OdpowiedzUsuńArcydzieło :). Lubię wracać do tych zdjęć, żeby nacieszyć oko :).
OdpowiedzUsuń