niedziela, 5 lipca 2015

Sernik jagodowy na zimno z białą czekoladą

Sernik jagodowy na zimno z białą czekoladą

No bake blueberry cheesecake with white chocolate, for English scroll down


Czyste, jagodowe szaleństwo. Pomijając fakt, że uwielbiam jagody i myślę, że to jednak one wygrywają konkurs na ulubione owoce lata, muszę przyznać, że to najlepszy sernik na zimno, jaki udało mi się zrobić i, jaki w ogóle kiedykolwiek jadłam. Jest niesamowicie kremowy, rozpływający się w ustach i przede wszystkim pyszny. Wygląda również nienagannie, przez co idealnie nadaje się na letnie imprezy;)

Sernik jagodowy na zimno z białą czekoladą
tortownica 18 cm

składniki na spód:
- 175 g ciastek oreo( duże opakowanie)
- 40 g roztopionego masła

W blenderze rozkruszyć ciastka( razem z masą), dodać masło i zblendować ponownie do uzyskania struktury mokrego piasku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Rozkruszone ciastka przełożyć do tortownicy i dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

składniki na masę serową:
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego- u mnie z wiaderka
- 1 puszka (530 ml) słodkiego mleka skondensowanego
- 200 g jagód
- 80 ml gorącej wody
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1 tabliczka białej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jagody przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Gorącą wodę wymieszać z żelatyną i odstawić na chwilę do lekkiego napęcznienia
W misce ucierać przez chwilę twaróg. Cały czas miksując dodawać mleko skondensowane. Parę łyżek masy wmieszać dobrze do żelatyny, po czym całość ostrożnie wlewać do masy serowej miksując cały czas. Masę podzielić na pół, do jednej dodać puree jagodowe, dobrze wymieszać i wylać na schłodzony spód. Wstawić na ok 10 minut do lodówki- masa szybko gęstnieje. 
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać parę łyżek masy serowej, po czym ostrożnie wlewać całość do masy dobrze mieszając.* Na schłodzoną warstwę jagodową wylać masę czekoladową i ponownie wsadzić do lodówki. 

składniki na galaretkę:
- 50 g galaretki jagodowej (1 opakowanie na 375 ml wody)
- 300 g wody
- duża garść świeżych jagód

Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Następnie przelać zimn galaretkę na ciasto i dorzucić jagody. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!

*jeśli czekolada podczas dodawania masy serowej zacznie się rozwarstwiać, należy szybko wlać do niej trochę lodowatej wody i mocno mieszać trzepaczką. Czekolada powinna wrócić do normalnej struktury

No bake blueberry cheesecake with white chocolate
18 round tin

ingredients for crust:
- 175 oreo cookies
- 40 g melted butter

In a food processor blend cookies, add butter and blend again. Line bottom of the tin with parchment paper and butter sides of the form. Put crushed cookies into the form and press to firm. Transfert to the fridge, while making cheese mass.

ingredients for cheese mass
- 500 g farmer's cheese- grounded three times, you can use cream cheese
- 1 can (530 ml) sweetened condensed milk
- 200 g blueberries
- 80 ml hot water
- 2 level tablespoons gelatin powder
- 100 g white chocolate

Blend blueberries into a puree. Pour hot water into the gelatin, whisk and set aside for 2 minutes.
In a mixing bolw beat cheese for 1 minutes. Gradually add condensed milk, beating all the time. Add 2- 3 teaspoons cheese mass into the gelatin, whisk and carefully pour into the cheese mass, mixing all the time. Divide mass into 2 parts. To first add blueberries purre and whisk to combine. Pour blueberry mass over the cooled crust and transfer into the fridgo for 5- 10 minutes( mass is getting thick quickly ).
Meanwhile melt chocolate in a bath water, then add 2- 3 tablespoons white mass and stir.* Gradually pour choloate into the cheese mass and whisk well. Pour white chocolate mass onto the cooled blueberry mass and transfer again to the fridge.

*if white chocolate begins to curdle, while adding cheese mass. pour 1- 2 tablespoons really cold water and whisk vigorously. Chocolate should return to normal structure

ingredients for jelly:
- 50 g blueberry jelly powder
- 300 g water
- 1 big handful blueberries

Dissolve jelly in hot water and set aside to cool. Pour cooled jelly onto the cheesecake, add blueberries and transfer to the fridge, overnight the best.
Enjoy!







16 komentarzy:

  1. Jagody i biała czekolada...to nie mogło się nie udać ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny! I cudna kompozycja na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje. Również uwielbiam jagody i bardzo chętnie wypróbuję przepis, bo ten sernik wygląda wprost obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie pozował do zdjęć,kusi na nich bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie mi przypomniałaś, że w tym sezonie nie robiłam jeszcze sernika na zimno. Nadrobię to. Twój wygląda re-we-la-cyj-nie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto. Uwielbiam jagody i na pewno się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo klimatyczne zdjęcia..:) ciasto musi być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny. Podobają mi się zdjęcia trochę w takim mrocznym klimacie :) Cudne ! Ślinianki wariują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam maliny, więc pewnie by mi bardzo smakował taki sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jagodowa eksplozja smaków! Wspaniały :D

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniała :) na upalne dni idealny deser :) dla mnie bomba

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja chyba też najbardziej lubię borówki, bo są pyszne i śliczne, a do tego pięknie barwią masy :D Świetny pomysł na sernik, ostatnio też coś takiego chodziło mi po głowie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie piękne zdjęcia! Obłędnie wygląda ten sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jagody, wszędzie jagody! Ubóstwiam <3

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...