Czekoladowo- kawowe ciasto cukiniowe
Chocolate and coffee zucchini cake, for English scroll down
Ciasto tak proste i tak pyszne, że aż trudno uwierzyć, że w środku jest... cukinia. Właściwie nikogo już nie dziwi dodatek warzyw do słodkich wypieków, jednak mnie zawsze będzie zaskakiwać fenomen warzywnych ciast. To cukiniowe ciasto jest przepyszne, puszyste, wilgotne i bardzo czekoladowe. Ja kroiłam je, kiedy jeszcze było ciepłe w środku, więc czekolada nie zdążyła się zestalić i przyjemnie rozpuszczała się w ustach. Fani czekolady będą zachwyceni; )
Czekoladowo- kawowe ciasto cukiniowe
silikonowa keksówka o wymiarach 20- 8 cm
składniki:
- 100 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g cukru trzcinowego
- 30 g kakao
- 2 jajka
- 100 g miodu
- 100 g oleju rzepakowego
- 200 g cukinii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni- grzanie góra- dół.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dobrze odcisnąć z wody, odstawić. Czekoladę posiekać na kawałki
Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kawą , solą i kakao. W osobnej misce połączyć cukier, miód, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać niedbale, dodać cukinie i mieszać tylko do połączenia. Dorzucić czekoladę i zamieszać jeszcze raz.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 50- 1 godziny do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Chocolate and coffee zucchini cake
20x 8 cm silicon loaf pan
ingredients:
- 100 g all purpose flour
- 100 g whole wheat flour
- 50 g light brown sugar
- 30 g cocoa powder
- 2 eggs
- 100 g runny honey
- 100 g canola oil
- 200 g zucchini
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon instant coffee powder
- 1 teaspoon vanilla extract
- 100 g dark chocolate
Preheat oven to 180 C. Butter loaf pan and line with parchment paper.
Coarsely grate zucchini and squeeze as much water as you can, set aside. Chop chocolate into chunks.
In a bowl combine flours, baking powder, baking soda, cocoa, coffee and salt. In another bowl combine eggs, honey, sugar, oil and vanilla. Add wet ingredients into the dry and stir just until combined, add zucchini and chocolate and stir again. Pour batter into the prepared loaf pan and put into the oven. Bake approx. 50- 60 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool completely.
Enjoy!
już wieki nie jadłam cukiniowego ciacha! koniecznie muszę je spróbować w wersji z kawą i kakao! świetnie wyszło :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto musi być genialne! :)
OdpowiedzUsuńSamym wyglądem już kusi niesamowicie! *.*
Kocham takie ciasta:)cudne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńja już nie jeden raz przekonałam się że dodatek warzyw do ciast nadaje im wilgotności...mam przepis na ciasto z cukinią od jeden pani z USA, i jest przepyszne. Twoje zatem musi być znakomite <3
OdpowiedzUsuń