Tarta buraczana z fetą
Beetroot and feta quiche, for English scroll down
Już kiedyś Wam chyba pisałam, że kocham tarty. O tak, kocham tarty. Dlatego nie miałam absolutnie żadnych wątpliwości, kiedy przygotowywałam tą, którą widzicie na zdjęciach. Fenomenalna, tyle powiem. Buraki z octem balsamicznym tworzą niesamowite połączenie, do tego orkiszowy spód, śmietanowy sos i feta. Gdybym miała kiedykolwiek ugotować coś dla kulinarnej sławy, zrobiłabym właśnie tą tartę.
Tarta buraczana z fetą
forma na tartę o średnicy 21 cm
składniki na ciasto:
- 180 g mąki orkiszowej
- 90 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka lodowatej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z solą i dodać pokrojone w kostkę masło, rozcierać palcami do powstania kruszonki. Dodać wodę i jako, zagnieść bardzo szybko kulę z ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek większy niż forma- ciasto będzie twarde.
Nastawić piekarnik na 190 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto przełożyć do formy i docisnąć do niej. Wyłożyć folią aluminiową i dodać obciążenie- suchy groch, ryż lub kuki ceramiczne. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić.
W międzyczasie przygotować nadzienie.
składniki na wypełnienie:
- 400 g surowych buraków
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 250 ml wody
- sól, pieprz do smaku
- 150 ml śmietany 18%
- 100 g mascarpone
- 1 jajko
- 80 g fety
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia, dodać buraki, smażyć chwilę. Następnie dorzucić ocet balsamiczny, cukier, imbir, tymianek i smażyć 2- 3 minuty. Wlać wodę i gotować aż buraki wchłoną wodę- około 20 minut. Doprawić solą oraz pieprzem i zdjąć z ognia.
Śmietanę połączyć z mascarpone i jakiem do uzyskania jednolitej masy,
Na podpieczony spód wyłożyć buraki, następnie dodać masę śmietanową, lekko zamieszać i na wierzch dodać pokruszoną fetę. Przyprawić jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i całość wstawić do piekarnika. Piec ok 45 minut w 180 stopniach aż masa się zestali. Po upieczeniu odstawić na chwilę do ostudzenia, posypać świeżą dymką i podawać.
Smacznego!
Beetroot and feta cheese quiche
21 cm round form
ngredients for crust:
- 180 g spelt flour
- 90 g cold butter, cubed
- 1 egg
- 1 tablespoon cold water
- 1/ 2 teaspoon salt
In a bowl combine salt and four, add butter and crush with fingers to get a crumble. Add egg and water and quicky form into a ball. Next cover with plastic foil, flatten to a disc shape and transfer into the fridge for 1 hour.
Remove from the oven and roll out into a big circle, bigger than form.
Preheat oven to 190 C.
Transfer dough into the form and press lightly. Line form with aluminium form, then put some weight: rice,bean or pie weights. Put the form into the preheated oven and bake 10 minutes. remove the weight ad bake further for 10 minutes. Take out from the oven and let cool for a few minutes.
Meanwhile prepare filing.
ingredients for filling:
- 400 g raw beets
- 1 red onion
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 1 tabespoon light brown sugar
- 1/2 teaspoon dried thme
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 250 ml water
- salt and pepper to taste
- 150 ml sour cream
- 100 g mascarpone
- 1 egg
- 80 g feta cheese
Coarsely grate beets and finely dice onion. Heat a frying pan with 2 tablespoons olive oil over medium heat, add onion and fry until light golden colour. Add beets, vinegar, sugar, thyme and ginger, fry for 2- 3 minutes. Add water and cook until water has absorbed- about 20 minutes. Season with salt and pepper and set aside.
In a bowl combine mascarpone, cream and egg. Add beets into the cooled pastry, add cream mixture and stir lightly. Top with crushed feta cheese and season with pepper. Reduce temperature to 180 C and put quiche into the oven, bake approx 45 mintues until filling has firmed. Remove form the oven, let cool for 5 mnutes, sprinke with green onion and serve.
Enjoy!
forma na tartę o średnicy 21 cm
składniki na ciasto:
- 180 g mąki orkiszowej
- 90 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka lodowatej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z solą i dodać pokrojone w kostkę masło, rozcierać palcami do powstania kruszonki. Dodać wodę i jako, zagnieść bardzo szybko kulę z ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek większy niż forma- ciasto będzie twarde.
Nastawić piekarnik na 190 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto przełożyć do formy i docisnąć do niej. Wyłożyć folią aluminiową i dodać obciążenie- suchy groch, ryż lub kuki ceramiczne. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić.
W międzyczasie przygotować nadzienie.
składniki na wypełnienie:
- 400 g surowych buraków
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 250 ml wody
- sól, pieprz do smaku
- 150 ml śmietany 18%
- 100 g mascarpone
- 1 jajko
- 80 g fety
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia, dodać buraki, smażyć chwilę. Następnie dorzucić ocet balsamiczny, cukier, imbir, tymianek i smażyć 2- 3 minuty. Wlać wodę i gotować aż buraki wchłoną wodę- około 20 minut. Doprawić solą oraz pieprzem i zdjąć z ognia.
Śmietanę połączyć z mascarpone i jakiem do uzyskania jednolitej masy,
Na podpieczony spód wyłożyć buraki, następnie dodać masę śmietanową, lekko zamieszać i na wierzch dodać pokruszoną fetę. Przyprawić jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i całość wstawić do piekarnika. Piec ok 45 minut w 180 stopniach aż masa się zestali. Po upieczeniu odstawić na chwilę do ostudzenia, posypać świeżą dymką i podawać.
Smacznego!
Beetroot and feta cheese quiche
21 cm round form
ngredients for crust:
- 180 g spelt flour
- 90 g cold butter, cubed
- 1 egg
- 1 tablespoon cold water
- 1/ 2 teaspoon salt
In a bowl combine salt and four, add butter and crush with fingers to get a crumble. Add egg and water and quicky form into a ball. Next cover with plastic foil, flatten to a disc shape and transfer into the fridge for 1 hour.
Remove from the oven and roll out into a big circle, bigger than form.
Preheat oven to 190 C.
Transfer dough into the form and press lightly. Line form with aluminium form, then put some weight: rice,bean or pie weights. Put the form into the preheated oven and bake 10 minutes. remove the weight ad bake further for 10 minutes. Take out from the oven and let cool for a few minutes.
Meanwhile prepare filing.
ingredients for filling:
- 400 g raw beets
- 1 red onion
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 1 tabespoon light brown sugar
- 1/2 teaspoon dried thme
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 250 ml water
- salt and pepper to taste
- 150 ml sour cream
- 100 g mascarpone
- 1 egg
- 80 g feta cheese
Coarsely grate beets and finely dice onion. Heat a frying pan with 2 tablespoons olive oil over medium heat, add onion and fry until light golden colour. Add beets, vinegar, sugar, thyme and ginger, fry for 2- 3 minutes. Add water and cook until water has absorbed- about 20 minutes. Season with salt and pepper and set aside.
In a bowl combine mascarpone, cream and egg. Add beets into the cooled pastry, add cream mixture and stir lightly. Top with crushed feta cheese and season with pepper. Reduce temperature to 180 C and put quiche into the oven, bake approx 45 mintues until filling has firmed. Remove form the oven, let cool for 5 mnutes, sprinke with green onion and serve.
Enjoy!
Piękne kolory, super połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta! Też bardzo lubię połączenie buraków, octu balsamicznego i sera feta :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper! Robiłam podobną kiedyś i bardzo mi smakowała! :)
OdpowiedzUsuńMoja droga, nie jesteś tu jedyną miłośniczką tart... :) Twoja propozycja zaspokaja wszystkie moje kaprysy na wytrawne wypieki - super! :)
OdpowiedzUsuńJako totalny fanatyk tart i buraków, czuję się prawdziwie ukontentowany :D
OdpowiedzUsuńTwoja tarta mnie zachwyciła i zrobiłam ....pyszna !!!!!!
OdpowiedzUsuńFantastycznie, że Ci smakowała, bardzo się cieszę!!: ))
UsuńKiedyś nie cierpiała buraków. Teraz mogłabym zjadać po prostu same ugotowane ; )
OdpowiedzUsuńczy tą tartę można zamrozić?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak choć powiem szczerze ja nigdy nie mroziłam żadnego gotowego dania, staram się tego nie robić:)
UsuńPozdrawiam!