sobota, 11 lipca 2015

Babeczki z morelami i budyniową pianką

Babeczki z morelami i budyniową pianką

Apricot and foamy custard cupcakes, for English scroll down


Istnieje bardzo popularne ciasto, które składa się z kruchego ciasta, budyniowej pianki i owoców. To właśnie ciasto było moją inspiracją, dzięki któremu powstały te babeczki. Kruchy, ciasteczkowy spód, miękka i soczysta morela oraz lekka, jak chmurka pianka tworzą całość, której aż żal nie spróbować. I co z tego, że opadają w środku, co z tego, że może nie są najpiękniejsze. Są pyszne, a to mi wystarczy: )

ps. Żegnam się na weekend, jadę odpoczywać ze znajomymi, chociaż na dwa dni. Przyjemnego weekendu Wam życzę, z babeczkami oczywiście; ))

Babeczki z morelami i budyniową pianką
12 sztuk

składniki:
- 150 g ciastek maślanych
- 70 g roztopionego  masła
- 3 białka
- 40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
- 110 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 65ml oleju rzepakowego
- 6 moreli
- szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni- grzanie góra- dół. 
Ciastka rozkruszyć w blenderze, dodać masło i blendować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę na muffiny wyłożyć wysokimi papilotkami, rozłożyć po ok 1 łyżce ciasteczek( zostawić trochę ciastek do posypania wierzchu) i ugnieść. Wstawić do piekarnika i piec ok 5 minut do zrumienienia. Morele przekroić na pół i wyjąć pestki.
W międzyczasie przygotować piankę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli i partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać proszek budyniowy, zmiksować do połączenia i powoli wlać olej, nie przestając ubijać masy. Miksować tylko do połączenia. 
Na podpieczone spody położyć połówki moreli, stroną przecięcia do dołu. Do każdej papilotki dodać masę, zakrywając owoc. Wierzch posypać resztą ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut do rumienienia. Następnie wyłączyć piekarnik i delikatnie otworzyć drzwiczki, zostawić do ostudzenia. Wyjść z piekarnika i przełożyć do lodówki na parę godzin. 
Smacznego!

Apricot and foamy custard cupcakes
12 cupcakes

ingredients:
- 150 g graham crackers
- 70 g melted butter
- 3 egg whites
- 110 g sugar
- 40 g vanilla custard powder
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 65 ml canola oil
- 6 apricots
- pich of salt

Preheat oven o 190 C. Line muffin form with higher than normal cupcake liners.
In a food processor blend cookies with melted butter, then divide into 12 cupcakes liners( leave a little bit to sprinke top) and press lightly. Put into the oven and bake 5 minutes until golden brown. Remove from the oven and let cool.
Meanwhile cut apricots in half and remove pits. 
In a mixing bowl beat egg whites with pinch of salt until stiff peaks. Gradually add sugar, beating all the time. Add custard powder, mix just only to combine and then gradually pour oil. Mix until incorporated. 
Add apricot halves onto crust, pour with foam and sprinkle with remaining cookie. Put into the oven and bake 20 minutes to golden brown. Turn off the oven and leave cupcakes in half open oven to cool. Remove from the oven and transfer to the fridge for few hours.
Enjoy!



13 komentarzy:

  1. jak dla mnie wyglądają uroczo i niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Budyniowa pianka?! Ajjjć! Oddawaj :D Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla tej budyniowej pianki chcę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczności. :)
    Ta budyniowa pianka bardzo kusi! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne babeczki :) Ta pianka wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku! Cudne! Twoja rodzina ma z Tobą za dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają rewelacyjnie! Naprawdę wspaniale :) Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozkoszna ta pianka na wierzchu! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Budyniowa pianka- to brzmi cudownie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. przecudna prezentacja...porywam jedną

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...