piątek, 3 lipca 2015

Chleb orkiszowo- gryczano- ryżowy z orzechami laskowymi

 Chleb orkiszowo- gryszano- ryżowy z orzechami laskowymi

Sourdough spelt buckwheat and rice bread with hazelnuts



Ostatnio zastanawiałam się czy kiedykolwiek skończą mi się pomysły na chleb. Doszłam szybko do wniosku, że chyba nie ma takiej możliwości, bo wystarczy zmienić proporcję mąki a chleb będzie inny. Ten kto piecze chleby doskonale wie, że to nie tylko składniki czynią chleb wyjątkowym, ale również to w jaki sposób go przygotowujemy, jaka jest wilgotność powietrza i na ile nasz piekarnik z nami współpracuje. Oczywiście czynników wpływających na smak i jakość chleba jest więcej i, gdybym miała je wymieniać, pewnie nie starczyłoby dnia. Jedno jest jednak pewne: każdy chleb jest wyjątkowy, co do tego nie mam wątpliwości: )
Ten chleb lubię za sprężysty miąższ i dodatek mąki gryczanej, którą uwielbiam w chlebach, nadaje im świetnego smaku, ale też charakterystycznego, lekko karmelowego koloru, choć to też po części zasługa mąki orkiszowej. Tak czy inaczej upiekłam kolejny chleb, który w ten niezwykły sposób jest kolejnym ulubionym: )

ps. Mam nadzieję, że przeżyję te upały...; D

Chleb orkiszowo- gryczano- ryżowy z orzechami laskowymi
keksówka 36 cm

składniki:
- 200 g mąki orkiszowe jasnej
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 10 g soli
- 400 g wody
- 50 g orzechów laskowych

W misce wymieszać wszystkie składniki. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami żytnimi. Masę na chleb przełożyć do keksówki, wierzch wyrównać wilgotną łyżką, owinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- u mnie ok 3.5 godziny. Chleb powinien wyrosnąć niemal do brzegów formy. 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.
Wyrośnięty chleb piec 15 minut w 240 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec ok 30 minut. Chleb powinien się zarumienić a popukany od spodu wydać głuchy dźwięk.
Gotowy chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego chleba znajdziecie tutaj.
Smacznego!

Sourdough spelt, buckwheat and rice bread with hazelnuts
26 cm loaf pan

ingredients:
- 200 g light spelt flour
- 100 g buckwheat flour
- 100 g rice flour
- 10 g salt
- 50 g hazelnuts
- 400 g water

Oil a loaf pan and sprinke with rye brans.
In a bowl combine all ingredients, then put into the prepared pan. Even with a wet spoon, wrap with plastic foil and set aside in the warm place to rise- mine bread was rising about 3.5 hours. Dough should rise to the edges of the pan.
Meanwhile preheat oven to 240 C degrees.
Put the risen bread into the oven and bake 15 minutes. Reduce temperature to 200 C and bake further for 30 minutes to golden brown. Bread should bring a hollow sound after knocking from the bottom.
Remove bread from the oven and let cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!




7 komentarzy:

  1. zrobię! :D akurat wyciągnęłam z piekarnika żytnio-orkiszowy, ale ten będzie kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy Ty masz czas na odpoczynek? kolejny pyszny chleb serwujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki on ładny i tak pięknie napowietrzony! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie wygląda w przekroju! Podoba mi się dodatek orzechów włoskich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ma dziury!
    I to ostatnie zdjęcie - boskie!
    Właśnie to lubię w domowym wypieku chleba - że każdy bochenek jest inny, wyjątkowy :) W piekarniach dąży się do jak najdoskonalszego ujednolicenia, i trochę wieje to nudą...

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu cudowny :) Zamawiam taki na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...