Pesto pietruszkowo- koperkowe
Parsley and dill pesto, for English scroll down
Uwielbiam świeże zioła. Za aromat, za smak, za kolor, za zapach. Są cudownym dodatkiem do dań i nadają im wyjątkowego smaku. Moja mama z kolei nie przepada za ziołami, tymianku i rozmarynu nie używa w ogóle i je go tylko i wyłącznie wtedy, kiedy ja gotuję. Choć bardzo narzeka, kiedy widzi, że dodaję jakieś zioła do potrawy, potem jakimś dziwnym trafem w ogóle nie uskarża się na nie podczas jedzenia. Nauczyłam się już dodawać ich tyle, żeby ich smak nie przeszkadzał jej w jedzeniu, a tylko delikatnie podkreślał danie. Ja dla odmiany uwielbiam, kiedy dominują, no może oprócz kolendry, która jest bardzo intensywna i trzeba z nią uważać.
To pesto zrobiłam z myślą o pewnym daniu, które niedługo pojawi się na blogu i powiem Wam tylko tyle, że warto uzbroić się w cierpliwość, będzie pysznie; )
Pesto pietruszkowo- koperkowe
1 słoiczek
składniki:
- 1 doniczka pietruszki
- duża garść koperku- ok 10 g
- 60 ml oleju z pistacji
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- garść orzechów laskowych
Orzechy uprażyć na patelni i opcjonalnie zdjąć skórkę- ja tego nie zrobiłam. Pietruszkę odciąć i posiekać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przenieść do blendera, przyprawić solą i pieprzem i zblendować na gładką masę.
Smacznego!
Parsley and dill pesto
1 small jar
ingredients:
- big bunch fresh parsley
- 1 big handful fresh dill- 10 g
- 60 ml pistachio oil
- 1 handful hazelnuts
- salt, pepper
In a frying pan brown hazelnuts until golden brown and remove the skin( optional). Put all ingredients into blender, season with salt and pepper and blend until smooth.
Enjoy!
uwielbiam pesto (jak wszelkie inne smarowidła, pasty itd. :D ), to idealnie trafia nie tylko w moje kubki smakowe ze względu na pietruszkę, ale też mojej Mamy, która uwielbia koperek - po prostu muszę je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńnoooo czad!
OdpowiedzUsuńWspaniałości :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam pesto, a domowe to prawdziwy rarytas! :D
Zakochałam się ostatnimi w pesto !
OdpowiedzUsuńPietruszkowe musi być bardzo aromatyczne ;)
Co za kolor :D A smak na pewno cudowny :D
OdpowiedzUsuńKolor ma obłędny!
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zrobiłam takie z natki marchewki - bardzo zaskakujące :)
Zielona moc zaklęta w słoiku! I świetny pomysł z tym koperkiem i olejem z pistacji, tak jeszcze nie robiłem :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pesto, piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię pesto z pietruszki, zwłaszcza latem kiedy jest świeża i pachnąca :)
OdpowiedzUsuń