wtorek, 7 lipca 2015

Pesto pietruszkowo- koperkowe

Pesto pietruszkowo- koperkowe

Parsley and dill pesto, for English scroll down


Uwielbiam świeże zioła. Za aromat, za smak, za kolor, za zapach. Są cudownym dodatkiem do dań i nadają im wyjątkowego smaku. Moja mama z kolei nie przepada za ziołami, tymianku i rozmarynu nie używa w ogóle i je go tylko i wyłącznie wtedy, kiedy ja gotuję. Choć bardzo narzeka, kiedy widzi, że dodaję jakieś zioła do potrawy, potem jakimś dziwnym trafem w ogóle nie uskarża się na nie podczas jedzenia. Nauczyłam się już dodawać ich tyle, żeby ich smak nie przeszkadzał jej w jedzeniu, a tylko delikatnie podkreślał danie. Ja dla odmiany uwielbiam, kiedy dominują, no może oprócz kolendry, która jest bardzo intensywna i trzeba z nią uważać.
To pesto zrobiłam z myślą o pewnym daniu, które niedługo pojawi się na blogu i powiem Wam tylko tyle, że warto uzbroić się w cierpliwość, będzie pysznie; )

Pesto pietruszkowo- koperkowe
1 słoiczek

składniki:
- 1 doniczka pietruszki
- duża garść koperku- ok 10 g
- 60 ml oleju z pistacji
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- garść orzechów laskowych

Orzechy uprażyć na patelni i opcjonalnie zdjąć skórkę- ja tego nie zrobiłam. Pietruszkę odciąć i posiekać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przenieść do blendera, przyprawić solą i pieprzem i zblendować na gładką masę.
Smacznego!

Parsley and dill pesto
1 small jar

ingredients:
- big bunch fresh parsley
- 1 big handful fresh dill- 10 g
- 60 ml pistachio oil
- 1 handful hazelnuts
- salt, pepper

In a frying pan brown hazelnuts until golden brown and remove the skin( optional). Put all ingredients into blender, season with salt and pepper and blend until smooth.
Enjoy!




10 komentarzy:

  1. uwielbiam pesto (jak wszelkie inne smarowidła, pasty itd. :D ), to idealnie trafia nie tylko w moje kubki smakowe ze względu na pietruszkę, ale też mojej Mamy, która uwielbia koperek - po prostu muszę je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda! *.*
    Uwielbiam pesto, a domowe to prawdziwy rarytas! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się ostatnimi w pesto !
    Pietruszkowe musi być bardzo aromatyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za kolor :D A smak na pewno cudowny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor ma obłędny!
    Ja dzisiaj zrobiłam takie z natki marchewki - bardzo zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielona moc zaklęta w słoiku! I świetny pomysł z tym koperkiem i olejem z pistacji, tak jeszcze nie robiłem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne pesto, piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Często robię pesto z pietruszki, zwłaszcza latem kiedy jest świeża i pachnąca :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...