środa, 29 lipca 2015

Salsa z pieczonych pomidorów

Salsa z pieczonych pomidorów

Roasted tomatoes salsa, for English scroll down


Kto nie lubi pieczonych warzyw? Ja je ubóstwiam z chociażby jednego prostego powodu, po upieczeniu odsłaniają zupełnie inne, czasami o wiele lepsze oblicze. Pomidory mają to do siebie, że smakują mi właściwie w każdej postaci, ale takie pieczone szczególnie lubię. Postanowiłam przygotować z nich dodatek do dań, który sprawdzi się we wszelkich tortillach, tacos, burgerach czy innych podobnych daniach. Poprzez pomidory salasa jest słodka, natomiast okraszona odrobiną pikanterii przyjemnie daje o sobie znać w ustach; ) Niebawem przedstawię Wam świetny przepis na danie z wykorzystaniem tej salsy, dzisiaj jednak sama salsa w pełnej krasie; )

Salsa z pieczonych pomidorów
1 słoik

składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 papryczki chili bez pestek
- duża garść natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz i oliwa z oliwek do przyprawienia

Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Pomidory przekroić na pól i odciąć górną twardą część, przełożyć do miski. Polać ok 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Pomidory przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok 1- 1.15 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić, po czym obrać ze skórki.
W międzyczasie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pomidory, cebulę, czosnek, sok z limonki oraz chili przełożyć do blender i wszystko zmiksować do powstania gładkiej masy. Natkę pietruszki posiekać drobniej i dodać do salsy, wymieszać i podawać.
Smacznego!

Roasted tomatoes salsa
1 jar

ingredients:
- 1 kg tomatoes
- 2 chili peppers
- big handful parsley
- 1 small onion
- 1 garlic clove
- juice from 1 lime
- salt, pepper and olive oil to season

Preheat oven to 180 C. Line baking sheet with parchemt paper.
Cut tomatoes in half and trim upper tough part of tomato. Put tomatoes into a bowl, pour 2 tablespoons olive oil, season with salt and pepper and put onto prepared baking sheet. Transfer into the preheated oven and bake approx 1- 1.15 hours. Remove from the oven, let cool and peel the skin.
Meanwhile finely dice onion and garlic and chop parsley. Put tomatoes, chili, lime juice, onion nd garlic into the blender and blend until smooth, add parsley and stir to combine, serve.
Enjoy!




5 komentarzy:

  1. Sam aromat i niezapomniany smak:)moja Mama coś w ten deseń przygotowuje na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam, nawet dziś mam! prawie jak co dzień :D
    salsy jeszcze nie robiłam, dlatego tym bardziej kusisz by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta salsa :) Zjadłabym takiej :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...