poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Chleb żytnio- kukurydziany na zakwasie

Chleb żytnio- kukurydziany na zakwasie

Sourdough rye and corn bread, for English scroll down


Lubię chleby z dodatkiem mąki kukurydzianej, przede wszystkim dlatego, że nadają upieczonemu bochenkowi fantastyczny kolor, ale też sprawiają, że chleb jest bardziej delikatny. Z tym chlebem miałam pewien problem, a w zasadzie z zakwasem, kiedy go piekłam. Już myślałam, że po roku najlepszej pielęgnacji mój zakwas powiedział mi "nie". Chleb w ogóle nie chciał rosnąć. Jak przeważnie czekam na wyrośnięcie chleba z zakwasem ok 3 godzin, tak w tym przypadku czekałam chyba 5- 6 godzin. Strasznie długo, ale opłacało się być cierpliwym, bo chleb upiekł się fantastycznie. To kolejny dowód na to, że chlebów nie wolno poganiać, one same wiedzą, kiedy są gotowe:)

Chleb żytnio- kukurydziany na zakwasie
keksówka o długości 26 cm

składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 50 g słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego i sezamu
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g wody

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce do uzyskania lepkiego ciasta.
Keksówkę natłuścić olejem i wysypać otrębami żytnimi, następnie przełożyć ciasto chlebowe, wyrównać mokrą łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia- chleb ma wyrosnąć niemal do brzegów formy.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec kolejne 45 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego pieczywa znajdziecie tutaj.
Smacznego!

Sourdough rye and corn bread
26 cm loaf pan

ingredients:
- 200 g corn flour
- 100 g whole rye flour
- 100 g bread flour
- 10 g salt
- 50 g sunflower seeds
- 1 tablespoon flax seeds and sesame
- 150 g active sourdough rye starter
- 400 g water

Take all ingredients into a bowl and stir to combine. Oil a loaf pan and sprinkle with rye brans. Put dough into the loaf pan, even with wet spoon, cover with a plastic foil and set aside to rise- dough should rise to the edges of the form.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Put the risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C. and bake another 45 minutes. Next take out from the oven and set aside to completely cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!




12 komentarzy:

  1. pyszny, zdrowy, domowy chlebek i jaki piękny kolor ma!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przestaniesz mnie zaskakiwać Twoimi wypiekami pieczywa :) chętnie zamawiałabym takie u Ciebie, z dostawą do Anglii :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite są te twoje wypieki. Wszystkie po kolei wyglądają smakowicie :)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam smak domowego chleba :) Aż mi się zamarzyła taka kromeczka, mmm... Z mąką kukurydzianą w pieczywie jeszcze nie eksperymentowałam, będę musiała to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabyś podrzucić do kanapek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ma kolor! Świetny wypiek, zapisuję do zrobienia
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale :) Od razu jutro z rana upiekę ! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...