Sałatka z jarmużem, ogórkiem zielonym, wędzonym łososiem, serem pleśniowym i nektarynką
Kale salad with cucumber, smoked salmon, blue cheese and nectarine, for English scroll down
Lubię takie nieoczekiwane zwroty akcji w kuchni. Tak było w przypadku tej sałatki, bo pierwotnie miała być bez nektarynki. Jednak, kiedy ją przygotowywałam, w kuchni piętrzył się stos soczystych i słodkich nektarynek. Pomyślałam, że ich dodatek byłby całkiem dobrym urozmaiceniem i wzbogaceniem smaku samej sałatki. Okazało się, że nektarynka pasuje tu idealnie a smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają, więc zajadałam się nią z takim apetytem, że nie zdołałam spostrzec, kiedy zniknęła. Poza tym, jako totalna fanka łososia w każdej postaci, nie mogła mi nie smakować:)
Sałatka z jarmużem, ogórkiem zielonym, wędzonym łososiem, serem pleśniowym i nektarynką
ok 3- 4 porcje
składniki na sałatkę
- 2 duże garście jarmużu
- 1 duża nektarynka
- 1 średni ogórek zielony
- 100 g łososia wędzonego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
składniki na dressing
- duża garść świeżego koperku
- sok z 1.2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Nektarynkę i ogórka pokroić w plastry, ser pleśniowy w kostkę. Do miski włożyć liście jarmużu, pokrojone składniki i dorzucić porwanego na kawałki łososia.
W międzyczasie przygotować dressing. Koperek mocno posiekać, czosnek pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć w miseczce, a następnie wlać do sałatki, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Smacznego!
Kale salad with cucumber, smoked salmon, blue cheese and nectarine
3- 4 portions
ingredients for salad:
- 2 big handfil kal leaves
- 1 big nectarine
- 1 medium cucumber
- 100 g smoked salmon
- 100 g blue cheese
ingredients for dressing:
- handful fresh dill
- juice from 1/2 lemon
- 3 tablespoons olive oil
- 1 garlic clove
- salt and pepper to taste
Slice cucumber and nectarine, cut blue cheese into cubes. In a bowl combine kale leaves, cucumber, nectarine, cheese and torn into pieces salmon.
Meanwhile prepare dressing. Finely chop dill and garlic. In a bowl combine all ingredients, then pour into the salad, season with salt and pepper and mix to combine.
Enjoy!
Smak jarmużu jest mi zupełnie nie znany.Sałatka wygląda bardzo smacznie,pozostałe składniki bardzo lubię,choć w takim zestawieniu też ich chyba jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńIleż dobroci w jednej sałatce!
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńLubię dodawać owoce do sałatek wytrawnych :-)
OdpowiedzUsuńKolory tej sałatki zachęcają mnie do jej spróbowania :) A dodatek nektarynki mnie bardzo ciekawi... :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękna sałatka. Te kolorki sprawiają, że nie mogę oderwać wzroku :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Odważna z Ciebie dziewczyna, że tworzysz takie dania :) Jadłam już dania z brzoskwinią, więc wierzę, że nektarynka w takiej wytrawnej sałatce to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńZamawiam, biorę cała miseczkę :D mniammi
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno taką sałatkę! :)
OdpowiedzUsuń