Chleb z kaszy gryczanej- bez mąki
Flourless bread with buckwheat groats, for English scroll down
Ten chleb upiekłam oczywiście z czystej ciekawości. Znałam już przepisy na chleb bez mąki, jednak żaden z nich nie zawierał kaszy gryczanej a same ziarna. Stwierdziłam, a raczej byłam przekonana, że ten rodzaj chleba na pewno mi zasmakuje. I nie myliłam się. Chleb jest specyficzny w smaku, chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Należy jednak całkowicie go wystudzić i później najlepiej schować do lodówki żeby przy krojeniu się nie rozsypywał. Jest to ciekawa odmiana dla zwykłych chlebów, ale też świetna alternatywa, dla tych, którzy ograniczają spożycie mąki.
Chleb z kaszy gryczanej- bez mąki
keksówka o długości 30 cm
składniki:
- 300 g kaszy gryczanej
- 130 g słonecznika
- 100 g żurawiny suszonej
- 120 g mielonego lnu- 10 kopiastych łyżek
- 50 g pestek z dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki nasiona chia
- 1 łyżeczka soli
- 50 g orzechów laskowych
- 370 ml wody
- 40 g masła, roztopionego
Kaszę zalać wodą i odstawić na ok 1.5 godziny do napęcznienia- wody na początku powinno być dwa razy więcej niż kaszy. Po tym czasie kaszę przecedzić na sitko i zostawić na przynajmniej 20 minut do odsączenia.
Wszystkie składniki, łącznie z kaszą wymieszać w dużej misce i przenieść do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i odstawić na całą noc. Na następny dzień piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra dół.
Kiedy piekarnik będzie nagrzany wstawić chleb do piekarnika i piec ok 50- 60 minut aż chleb będzie chrupiący z wierzchu a w środku suchy.
Po upieczeniu chleb odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie kroić bardzo ostrym nożem. Chleb można schować po wystudzeniu do lodówki, aby jeszcze bardziej stężał.
Smacznego!
Flourless bread from buckwheat groats
30 cm loaf pan
ingredients:
- 300 g buchwheat groats
- 120 g sunflower seeds
- 100 g dried cranberries
- 50 g flax seeds
- 50 g pumpkin seeds
- 50 g hazelnuts
- 1 tablespoon sesame seeds
- 2 tablespoons chia seeds
- 120 g or 10 heaping tablespoons ground flax
- 1 teaspoon salt
- 370 m water
- 40 g melted butter
Place buckwheat and water into a bowl and set aside for at least 1.5 hours until soaked, then drain and set aside in the drainer for 20 minutes. Add all ingredients including buckwheat into the bowl and stir until well combined. Pour batter into the loaf pan lined with a pachment paper and set aside overnight.
Next day preheat oven to 180 C. Put the bread into the preheated oven and bake approx 50- 60 minutes until golden brown and crispy outside and dry inside. Take out the bread from the oven and let cool completely. Cut with very sharp knife. After cooling you can take the bread into the fridge to better firming.
Enjoy!
Cudownie wygląda ten chlebek! Musi być ciężki i przepyszny :)
OdpowiedzUsuńgenialny chlebek!
OdpowiedzUsuńNaprawdę ciekawa opcja! Ale i tak wolę domowe chlebki na zakwasie ;)
OdpowiedzUsuńkanapka z łosiem wymiata! <3 mniaaam :)
OdpowiedzUsuńChleb na pewno trafiłby w moje kubki smakowe :)
Przepiękny :) Koniecznie do upieczenia!
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie !
OdpowiedzUsuńTen chleb jest po prostu fantastyczny! <3
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! :)
zachwyciłam się już na FB, cudo!!
OdpowiedzUsuńPoproszę tę kanapeczkę ze zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! :)
OdpowiedzUsuńKasza gryczana fajnie chrupie po przypieczeniu :). Robiłam już kiedyś chleb z kaszy gryczanej, tylko ze skiełkowanej, a nie gotowanej.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie ? i nadzieje na odpowiedz, czy kasza gryczana ma być prażona, czy taka biała - niepalona ? Dziękuję
OdpowiedzUsuńJa użyłam kaszy palonej:)
UsuńPozdrawiam!
Bardzo dziękuję :-) za odpowiedź
Usuńtak też zrobiłam i czekam teraz ... jutro upiekę chlebek i dam znać, czy się udał. Dziękuję za inspiracje :-)
UsuńAngie, czy chodzi tu o kaszę gryczaną niepaloną?
OdpowiedzUsuńUżyłam palonej z tego, co pamiętam:)
Usuń