Jogurtowe ciasto czekoladowe z figami i mąką gryczaną
Chocolate and buckwheat yogurt bread with figs, for English scroll down
Skoro idzie jesień to czas na figi. Nie wiem, co w nich jest, ale zawsze niecierpliwie na nie czekam, bo, kiedy po raz pierwszy miałam okazję ich spróbować, przepadłam od razu. Moja mama ma właściwie odwrotnie, jest do nich dosyć sceptycznie nastawiona, argumentując to faktem, że te figi to przecież są bez smaku. Ja oczywiście uważam inaczej, ale każdy ma przecież inny gust, więc nie zmuszam mamy do jedzenia fig, choć to ciasto zjadła ze smakiem( no dobra, kręciła trochę nosem, że znowu te figi, ale zjadła i powiedziała, że nawet te figi były dobre; D)
Użyłam to zrobieni tego ciasta mąki gryczanej- osobiście bardzo lubię z nią pracować, poza tym nadaje przyjemny posmak potrawom i wypiekom. Ciasto jest wilgotne, a wylewające się podczas krojenia soki figowe jeszcze bardziej nasączają ciasto. Nie jest zbyt słodkie i zdecydowanie nadaje się na śniadania (o taaak:))
Jogurtowe ciasto czekoladowe z figami i mąką gryczaną
keksówka o długości 26 cm
składniki:
- 120 g mąki pszennej luksusowej
- 90 g maki gryczanej
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 4 spore figi
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej( ja zapomniałam, choć ciasto z jej dodatkiem na pewno jest jeszcze lepsze)
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Wszystkie suche składniki oprócz cukru przesiać do miski i wymieszać. W drugiej misce połączyć cukier jajka, olej i jogurt, całość wymieszać do powstania gładkiej konsystencji.
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać i do środka wcisnąć figi. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 35- 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Chocolate and buckwheat yogurt bread with figs
26 cm loaf pan
ingredients:
- 120 g all purpose flour
- 90 g buckwheat flour
- 30 g cocoa powder
- 150 g sugar
- 2 eggs
- 180 g plain yogurt
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 1/4 teaspoon cardamon
- 50 ml canola oil
- 4 big figs
Preheat oven to 180 C.
In a bowl sift and combine all dry ingredients except sugar. In another bowl combine eggs, oil, yogurt and sugar until smooth. Add dry ingredients into the wet and stir just to combined. Add batter into the loaf pan lined with a parchment paper. Add figs and lighlty press down into the batter. Put the cake into the preheated oven and bake approx. 35- 40 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool completely, then sprinkle with icing sugar.
Enjoy!
Bo figi mają smak bardzo subtelny, ale pieczenie, czy gotowanie go ładnie wydobywa. Fajny pomysł na wrzucienie całych fig do ciasta, bardzo ładnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńTakie figi to ja rozumiem! :) Angie wpraszam się do Ciebie na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńTe figi w środku wyglądają bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę od razu lecieć do kuchni i spróbować takiego ciacha! Tylko mam pytanko: bardzo czuć mąkę gryczaną? Bo niestety jestem przewrażliwiona na tym punkcie i po oddaniu mąki gryczanej obróbce termicznej od razu wyczuwam nieprzyjemny dla mnie aromat...
OdpowiedzUsuńDla mnie nie było jej mocno czuć, ale ja z kolei lubię jej aromat, więc mogę być w tej kwestii nieobiektywna:)
UsuńPyszota! Figi to moja druga miłość. Zauroczyłaś mnie tym wypiekiem *,*
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie-10 nowych przepisów:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
ale ale cudne:)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis!♥
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda w przekroju! Figi i czekolada to dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
A aromat w mieszkaniu pozostał chyba jeszcze ze trzy dni! :)
OdpowiedzUsuńCudowne jesienne smaki, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńTak bardzo mi przypomina murzynek mojej mamy ;)
OdpowiedzUsuńGenialne 🥰 Dodałam czekoladę deserową,która stała się mazista i stworzyła z ciastem idealną całość.Teraz przymierzam się do owsianki i tostów z figami 🙂
OdpowiedzUsuń