Cytrynowy dżem z cukinii
Lemon zucchini jam, for English scroll down
Jestem totalnie zakochana w tym wynalazku. Dżem z cukinii to moje tegoroczne "must have", jest przyjemnie słodki, w smaku w ogóle nie przypominający cukinii, raczej mus dyniowo- jabłkowy, który swoją drogą też uwielbiam. Cukinia to wspaniałe warzywo, nie mogę się nadziwić, ile zastosowań ma w kuchni, można z niej zrobić niemal wszystko;) Jeśli więc masz zapas cukinii w swojej spiżarni, koniecznie zrób ten dżem- nie pożałujesz, gwarantuję Ci:)
Cytrynowy dżem z cukinii
ok 6 słoiczków
składniki:
- 2 kg obranej i wypestkowanej cukinii
- 400 g cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- sok z 1 cytryny
- ok 3/4 szklanki wody
Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka i dodać wodę, gotować aż cukinia będzie całkowicie miękka. Następnie zblendować całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Do cukinii dodać cukier, galaretki i sok z cytryny, wszystko wymieszać i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia- ja gotowałam ok 1- 1.5 godziny.
Gotowy dżem przełożyć do przygotowanych słoików i pasteryzować ok 15- 20 minut od czasu zagotowania wody.
Więcej na temat pasteryzacji i przygotowywania domowych przetworów znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Lemon zucchini jam
6 jars
ingredients:
- 2 kg peeled and seedless zucchini
- 400 g sugar
- 2 packages lemon jelly( 150 g)
- juice of one lemon
- approx 3/4 cup water
Dice zucchini and add into a big pot, add water and cook until completely tender, then blend to get smooth consistence. Next add sugar, jelly and lemon juice, cook until thicken- approx 1- 1.5 hours. Pour jam into the prepared jars and pasteurize 15- 20 minutes after the water has boiled.
More informaions about pasteurizing you can find here.
Enjoy!
Jaki świetny pomysł! Cukinia to piękne, wdzięczne warzywo! :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor:) z dodatkiem cytryny nie znam,ale z pomarańczą tak,Mama moja robi:)
OdpowiedzUsuńMyślę,że taki dżem może być całkiem dobry w smaku;)
OdpowiedzUsuńMa obłędny kolor :) Nie łączyłam nigdy dyni z cytryną, ale muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńKocham ten dżem, polecam jeszcze dodać startą skórkę z cytryny, aromat obłędny :-)
OdpowiedzUsuńAkurat mam nadmiar cukinii, więc spróbuję zrobić ten dżem. Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wielkie wow! Zachwyciłaś mnie tym przepisem! Uwielbiam cukinię i nigdy nie wpadłabym na takie jej zastosowanie. A dżem wygląda przecudownie, jak lemon curd!
OdpowiedzUsuńteż robię! u mnie pomarańczowy :) boski jest
OdpowiedzUsuńCudny kolorek :) ! Zimą odrazu poprawia humor, prawda :) ?!
OdpowiedzUsuńdżem z cukinii jest boski :) w mojej spiżarni jeszcze go nie mam, muszę naprawić ten błąd ;)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny dżem, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa takiego połączenia. Chyba bym zjadła od razu cały słoiczek tego dżemu, prezentuje się bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPomysł super i kolorek też ;)
OdpowiedzUsuń