wtorek, 29 września 2015

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Kluski ciecierzycowe w orientalnym sosie pomidorowym z suszonymi grzybami

Kluski ciecierzycowe w orientalnym sosie pomidorowym z suszonymi grzybami

Chickpea dumplings in oriental tomato sauce with dried mushrooms, for English scroll down


Nie macie pomysłu na mąkę z ciecierzycy? To może przyda Wam się ten przepis. Osobiście uważam, że mąka  ciecierzycy jest bardzo specyficzna i nie każdy będzie lubił jej charakterystyczny smak, bo co tu ukrywać do takich właśnie należy. Niemniej jednak ja bardzo ją polubiłam, dlatego postanowiłam pokusić się o takie danie. Kluseczki są robione na parzę, jednak wszystko dzieje się na jednej patelni. To właśnie najbardziej przykuło moją uwagę. Kluseczki mają specyficzny smak, więc ostrzegam nie każdemu będą smakować, jednak w połączeniu z cudownym sosem tworzą bardzo ciekawe i orientalne danie, na które ponownie mam ochotę;)

Kluski ciecierzycowe w orientalnym sosie pomidorowym z suszonymi grzybami
ok 3 porcje

składniki na sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka za'ataru
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru- tyle co czosnku
- 10 g suszonych grzybów
- 2 łyżki wody po grzybach

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na ok 2 godziny, aby napęczniały, następnie pokroić w paski. Cebulę, czosnek i imbir pokroić drobno, pomidory sparzyć we wrzątku, obrać i pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz imbir i smażyć przez 30 sekund. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć, dodać puszkę pomidorów, pomidory oraz wodę po grzybach i gotować wszystko pod przykryciem przez ok 5 minut, następnie bez przykrycia przez kolejne 5 minut. 
W międzyczasie przygotować kluski.

składniki na kluski:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- sól i pieprz do smaku
- garść dymki, fety i orzeszków ziemnych do podania

W misce połączyć mąkę, jogurt, olej, wodę i garstkę dymki, przyprawić solą i pierzem i wymieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Na gotujący się sos nakładać łyżką masę z ciecierzycy, a następnie przykryć całość pokrywką. Gotować ok 7 minut aż kluski stwardnieją, ale nadal będą jędrne.
Całość posypać orzeszkami, fetą i pozostałą dymką, podawać.
Smacznego! 

Chickpea dumplings in oriental tomato sauce with dried mushrooms
3 portions

ingredients for sauce:
- 1 tabespoon butter
- 1 teaspoon za'atar
- 1/4 ground ginger
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 curry powder
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon smoked hot paprika
- 1 teaspoon dired basil
- 1 can chopped tomatoes
- 2 tomatoes
- 1 onion
- 1 garlic clove
- small piece of ginger
- 10 g dried mushrooms
- 2 tablespoons water fter soaking mushrooms

In a bowl pour hot water into the mushrooms and set aside for 2 hours to soaked, then cut in slices. Finely chop onion, garlic and ginger, pour hot water into the bowl, add tomates and set aside for 5 minutes. Remove tomatoes from the bowl, peel and cut in cubes. 
Heat a frying pan with butter over medium heat, add onion and fry unti glassy, then add garlic and ginger and fry for 30 seconds. Add all spices and fry for a moment, then add canned tomatoes, tomatoes and mushroom water, cover with a lid and cook for 5 minutes. Take off the lid and cook for another 5 minutes. 
Meanwhile prepare dumplings.

ingredients for dumplings:
- 100 g chickpea flour
- 3 tablespoons plain yogurt
- 1 teaspoon peanut oil
- 1 tablespoon canola oil
- 1 tablespoon water
- salt and pepper to taste
- handful spring onion( chopped), feta cheese and peanuts to docorate

In a bowl combine flour, yogurt and water. Season with salt and pepper, add a little bit of spring onion and mix until combined. Pour batter onto cooking sauce, cover with the lid and cook for 7 minutes until dumplings has been tender. Remove the lid, add peanuts, feta and spring onion nd serve. 
Enjoy!





8 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe danie i zapewne dużo w nim smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam przepisy z tego cyklu, a to danie wywołuje burczenie w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za smaki:)znów się głodna zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste...ale w smaku musi być genialne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia, piękny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bardzo lubię ten charakterystyczny smak mąki z ciecierzycy, więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe smaki, wygląda to smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...