poniedziałek, 7 września 2015

Filet z łososia pieczony w folii z pesto pietruszkowo- koperkowym i chipsami z topinamburu

Filet z łososia pieczony w folii z pesto pietruszkowo- koperkowym i chipsami z topinamburu

Salmon baked in a foil with parsley- dill pesto and Jerusalem artichokes chips, for English scroll down


Czy ktoś z okolic Kato może mi powiedzieć, gdzie kupuje świeżego łososia? Bo w centrum Kato świeżego łososia nie uświadczysz. Ostatnio miałam ogromną ochotę na łososia, ale... nie umiałam go znaleźć, w żadnym sklepie go nie było. Nie wiem, być może źle szukałam, więc zwracam się do Was z ogromną prośbą, gdzie w centrum Kato kupujecie świeże ryby!? Ten, który widzicie na zdjęciu kupiłam w Auchanie, jednak tam w ogóle nie jest mi po drodze. Poza tym, kiedy już tam jestem, słyszę zawsze ten sam tekst "No niestety, już się skończył". 
To danie jest zdecydowanie jednym z najlepszych rybnych dań, jakie jadłam. Niby bardzo proste, ale wszystkie te smaki, łącząc się w jedno, sprawiają, że celebrowanie jedzenia to najlepsza rzecz, jaką teraz można zrobić:)

Filet z łososia pieczony w folii z pesto pietruszkowo- koperkowym i chipsami z topinamburu
4 porcje

składniki:
- 4 filety  łososia, na porcję ok 150 g
- 200 g ryżu
- pesto pietruszkowo- koperkowe- przepis tutaj
- ok 3 topinambury
- oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Topinambur pokroić na cienkie plasterki, dodać 1 łyżkę oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec ok 20 minut do zrumienienia.
W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu o przygotować rybę. 
Łososia oczyścić, na wierzch każdego fileta rozsmarować pesto oraz przyprawić solą i pieprzem. Fileta przenieść na folię aluminiową i szczelnie zawinąć.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół. 
Gotowe paczuszki przełożyć do piekarnika i piec ok 20- 23 minut w zależności od grubości fileta.
Na talerzu ułożyć następnie upieczonego łososia. Całość posypać chipsami z topinamburu i podawać.
Smacznego!


Salmon baked in a foil with parsley- dill pesto and Jerusalem artichokes chips
4 portions

ingredients:
- 4 salmon fillets, weight 150 g each
- 200 g rice
- parsley and dill pesto, recipe here
- approx. 3 Jerusalem artichokes
- olive oil, salt and pepper to taste

Preheat oven to 180 C.
Slice Jerusalem artichokes into thin slices, add 1 tablespoon olive oil, season with salt and pepper and mix to combine. Transfer onto baking sheet lined with parchemnt paper and take into the preheated oven. Bake approx 20 minutes until golden brown and crispy. Take out from the oven and set aside.
Meanwhile prepare rice, follow according to instructions on a package.
Clean salmon and top with pesto, season with salt and pepper and take onto a aluminium foil and tightly wrap.
Preheat oven to 200 C.
Put salmon pockets into the preheated oven and bake 20- 23 minutes depending on the size of the salmon.
Put rice on the plate, then add salmon and toss with Jerusalem artichokes chips. 
Enjoy!






11 komentarzy:

  1. mnniaaaaam! jaki piękny! jaki pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia <3 a w takim wydaniu to już w ogóle poezja smaku... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łososia nigdy nie odmówię, pięknie podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na bogato. Satysfakcja gwarantowana!

    OdpowiedzUsuń
  5. I tak świeżo i apetycznie wygląda :)
    Też bardzo lubię łososia, tyle, że aktualnie mam nadmiar wędzonego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak - łosoś chodzi chodzi za mną od tygodnia - trafiłaś w moje gusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli Kato to Katowice ;) to rzeczywiście czasem ze świeżą rybką bywa krucho ... kiedyś można było kupić bez problemu w Realu na Dolinie 3 Stawów... teraz już sklep ,, schodzi na psy,, :/ najczęściej więc w Tesco Silesia lub w małym rybnym sklepiku na Ordona ( okolice bazarku). Mnie osobiście bardzo dziwi i martwi jednocześnie stan ryb i mięsa w delikatesach Alma... jak na,, ten,, sklep te produkty zwykle wyglądają tam arcy nieświeżo.
    Pozdrawiam :) Olka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za rady, będę próbować:) Trochę szkoda, że w ścisłym centrum nie ma dobrego sklepu rybnego, ale cóż może kiedyś się go doczekamy; D

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...