poniedziałek, 14 września 2015

Sałatka z pęczaku z pieczonym bakłażanem i cieciorką

Sałatka z pęczaku z pieczonym bakłażanem i cieciorką

Pearl barley salad with roasted aubergine and chickpeas, for English scroll down


Już jakiś czas temu zakochałam się w pieczonym bakłażanie, uważam, że w takiej wersji smakuje najlepiej, wystarczy sól, pieprz, piekarnik i mamy cudownego bakłażana. 
A jeśli o pęczak się rozchodzi, to jedna z moich ulubionych kasz, tyle że... odkryłam ją dosyć niedawno, wcześniej jakoś nie było jej w naszej kuchni, moja mama zawsze używała kaszy jęczmiennej wiejskiej, pęczak jakoś nigdy nie wpadał jej w ręce. Pewnego dnia po prostu go kupiłam, będąc ciekawa, jak smakuje. I przepadłam, uwielbiam go za to, że ma duże ziarna i naprawdę trudno go rozgotować:) A w połączeniu z pieczonym bakłażanem smakuje po prostu cudownie;)

Sałatka z pęczaku z pieczonym bakłażanem i cieciorką
4 porcje

składniki na pęczak:
- 200 g pęcaku
- 500 ml wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól

Wodę zagotować razem z liściem laurowym zielem angielskim i szczyptą soli. W międzyczasie pęczak dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Do gotującej się wody wsypać pęczak i gotować ok 20 minut aż wchłonie całą wodę i będzie miękki ale nadal jędrny. Pęczak oddcedzić, przelać zimną wod i odstawić. 

składniki na bakłażan:
- 2 mniejsze bakłażany
- sól, pieprz, 1- 2 łyżki oliwy

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół. 
Bakłażana pokroić w kostkę, wymieszać razem z oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem. Bakłażana wysypać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20- 25 minut aż będzie miękki i rumiany. Co jakiś czas mieszać bakłażana, aby upiekł się równomiernie. Po upieczeniu odstawić do lekkiego wystudzenia

pozostałe składniki:
- puszka ciecierzycy
- ok 300 g pomidorków koktajlowych
- kawałek fety
- garść natki pietruszki, posiekanej

- 2 łyżki oliwy
- 1 1/2 łyżeczki za'ataru

Z'atar połączyć z oliwą. Pomidorki przekroić na pół, ciecierzycę odsączyć z płynu i połączyć z pęczakiem. Dodać pomidorki i bakłażana i lekko wymieszać. Całość polać dressingiem i udekorować natką i fetą. Można przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

Pearl barley salad with roasted aubergine and chickpeas
4 portions

ingredients for pearl barley:
- 200 g pear barley
- 500 ml water
- 1 bay leaf
- 2 whole allspices
- salt

Bring water to boil with bay leaf, allspices and pinch of salt. Meanwhile thoroughly rinse pearl barley with cold water, then add into the boiling water and cook for approx. 20 minutes until water absorbed and soft. Rinse barley with the cold water to stop cooking process and set aside. 

ingredients for aubergine:
- 2 smaller aubergines
- salt, pepper, 1- 2 tablespoon olive oil

Preheat oven to 200 C.
Dice the aubergines and combine with olive oil, season with salt and pepper and stir to combine. Toss aubergine onto a baking sheet lined with a parchent paper and take into the preheated oven, bake approx. 20- 25 minutes until golden brown and tender. During baking stir aubergine to roast evenly. Take out from the oven and set aside to cool for a moment.

remaining ingredients:
- 1 can chickpeas, drained
- 300 g cherry tomatoes
- 1 bigger piece of feta cheese
- handful parsley, chopped

- 2 tablespoons olive oil
- 1 1/2 teaspoons za'atar

Combine za'atar with olive oil. Cut tomatoes in half, combine chickpeas with barley, add aubergine and tomatoes and stir slighlty. Pour dressing over the salad and decorate with crumbled feta and parsley. You can season salad with salt and pepper.
Enjoy!






10 komentarzy:

  1. Z bakłażanem się nie lubimy ale, ale z cukinią jak najbardziej. Dlatego chętnie bym ją widziała w takiej sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka, ciekawe składniki połączyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. żebym zjadła bakłażana musi być bardzo dobrze przyrządzony - grillowany, przypieczony lub podsmażony :) w takiej kombinacji z przyjemnością bym go spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka łączy w sobie wszystko co lubię, musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cala zimę będę taką jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna sałatka! Ja też bardzo lubię pieczonego bakłażana i ostatnio robiłam go kilka razy, niestety mój Mąż za nim nie przepada i mam teraz zakaz ;) Ostatnio robiłam bakłażana właśnie w towarzystwie ciecierzycy, smakował wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samo zdrowie i ile smaków, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Uwielbiam pęczak a takie dodatki bardzo pasują!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...