poniedziałek, 14 grudnia 2015

Świąteczne bułeczki miodowo- cynamonowe

Bułeczki miodowo- cynamonowe

Honey and cinnamon buns, for English scroll down


Uwielbiam piec ciasto drożdżowe w zimę, od razu jest mi cieplej, kiedy pomyślę sobie o pysznym, puszystym cieście, które smakuje we wszystkich kombinacjach smakowych;) W tym roku zima chyba o nas zapomniała, bo mam wrażenie, jakby pogoda zatrzymała się na jesieni i to tej ciepłej jesieni. I mimo że nie lubię zimy, chciałabym, żeby święta za oknem były puchowo białe.
Te bułeczki robi się sprawnie, trzeba jedynie poczekać na wyrośnięcie ciasta. Kiedyś myślałam, że robienie ciasta drożdżowego jest niemiłosiernie długim zajęciem, dzisiaj jednak wiem, że to kwestia organizacji tak naprawę. Jeśli dobrze się zorganizujemy wszystko, łącznie z rośnięciem ciasta może zamknąć się w ok 2.5 godziny, czasem nawet krócej;) A pachnące, ciepłe ciasto drożdżowe zawsze kusi, więc bierzcie isę do pracy i cieszcie si cudownym smakiem cynamonu i miodu w jednym;)

Bułeczki miodowo- cynamonowe
8 sztuk

składniki:
- 450 g mąki pszennej luksusowej
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 60 g miodu płynnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego+ 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko+ odrobina mleka do posmarowania

Mąkę przesiać z drożdżami, cukrem i solą, dodać jajko, mleko, miód i zagnieść do całkowitego połączenia. Następnie dodawać partiami masło i zagniatać do całkowitego połączenia składników i do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 1- 1.5 godziny do wyrastania. Po tym czasie ciasto zagnieść przez chwilę i podzielić na 8 równych części, formować z nich różne kształty( u mnie choinki, gwiazdki i wianuszki). Uformowane bułeczki odstawić na 30 minut do wyrastania na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
W międzyczasie nastawić piekarnika na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem z cynamonem. Bułeczki wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut. Bułeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia
Smacznego!

Cinnamon and honey buns
8 buns

ingredients:
- 450 g all purpose flour
- 200 g milk
- 7 g active dry yeast
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoon sugar
- 60 g runny honey
- 1 egg
- 50 g butter, at room temperature
- 1 tablespoon light brown sugar+ 1 teaspoon cinnamon
- 1 egg+ a little bit milk

In a bowl sift flour and combine with salt, sugar and yeast. Add honey, milk and egg- knead to well combined. Next gradually add butter, kneading until absorbed butter and get a soft and elastic dough. Take the dough into the bowl and set aside to rise for 1- 1.5 hours.
Deflate the dough and divide into 8 pieces, then form various shapes( I formed stars, christmas trees and wreaths). Take the formed buns on the baking sheet lined with a parchment paper and set aside for 30 minutes to rise.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Glaze the risen buns with egg and milk and sprinkle with sugar and cinnamon, next add into the preheated oven and bake approx 15 minutes. Remove buns from the oven and set aside to cool.
Enjoy!






14 komentarzy:

  1. Ciepłe drożdżowe bułeczki z cynamonem? Nie umiałabym się im oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  2. W przypadku drożdżowych wypieków zawsze jestem na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta choinka jest po prostu wspaniała ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna bułeczkowa choinka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. boże, ale mi ślinka pociekła.. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najulubieńsze moje drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczkowa choinka zdobyła moje serce <3

    OdpowiedzUsuń
  8. The post is so wondeful! I love it so much:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Święta,święta tuż tuż:) urocza choinka,taka do schrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cynamonowo-miodowe musiał smakować absolutnie fantastycznie :) U nas zima dopiero się rozkręca, więc takie bułeczki będą jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...