niedziela, 27 grudnia 2015

Sylwestrowa przekąska: Śledzie w sosie jogurtowo- musztardowym z ogórkami i chili

Śledzie w sosie jogutrowo- musztardowym z ogórkami konserwowymi i chili

Herrings in yogurt- mustard sauce with pickled cucumbers and chili, for English scroll down


Witajcie po Świętach! Mam nadzieję, że wypoczęci i najedzeni wracacie powoli do rzeczywistości, aby znowu zmierzyć się z codziennymi sprawami, które czekają na Was, odstawione na dalszy plan z powodu Świąt. Nie jest ławo pożegnać się z błogim lenistwem i nicnierobieniem, ale cóż nie wszyscy mają to szczęście, czy raczej przywilej nie wracania do pracy:) Ja jestem jednak pozytywnie nastawiona i wracam do swoich obowiązków raczej ochoczo, choć...parę dni lenistwa z chęcią by się przydało:)
Przed nami noc sylwestrowa, wybieracie się gdzieś? A może urządzacie Sylwestra u siebie? Ja spotykam się z gronem moich najbliższych znajomych, więc nie byłabym sobą, gdybym nie przyniosła ciasta, ale dzisiaj mam dla Was świetną słoną przekąskę, która będzie niezastąpiona w Sylwestra. Śledzie:) Ostatnio publikowałam już jeden rodzaj śledzi, ale te są zupełnie inne. Mają zupełnie inny smak, są bardziej ostre i wyraziste. Szczerze polecam je Wam na sylwestrowy stół, będą świetnie komponować się z przeróżnymi sylwestrowymi drinkami;)

Śledzie w sosie jogurtowo- musztadowym z ogórkami konserwowymi i chili
1 słoik

składniki:
- 400 g śledzi
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 2 średnie cebule
- łyżeczka cukru
- 1 papryczka chili z zalewy, bez pestek
- sól, pieprz do smaku

Śledzie namoczyć w wodzie przynajmniej przez 3 godziny, zmieniając wodę dwukrotnie. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na później Cebulę, ogórki i chili pokroić w drobną kostkę i dodać do śledzi, po czym dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Całość przyprawić solą i pieprzem i przełożyć do słoika oraz włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego!

Herrings in yogurt- mustad sauce with pickled cucumbers and chili
1 jar

ingredients:
- 400 g herrings
- 180 g plain yogurt
- 1 tablespoon favourite mustard
- 1 teaspoon mayonnaise
- 2 teaspoons white vine vinegar
- 1/2 teaspoon cumin
- 3 medium pickled cucumbers
- 2 medium onions
- 1 teaspoon sugar
- 1 pickled chili, seedless
- salt, pepper to taste

In a bowl add herrings and pour water until covered. Soak for 3 hours, changing water two times. Next drain and set aside for later.  Finely dice cucumbers, onions and chili and add into the herrings. Add remaining ingrediends and stir to combine, next season with salt and pepper and stir again. Place herrings into the jar and set aside overnight in the fridge.
Enjoy!




5 komentarzy:

  1. Powiem Ci,że takiego śledzika chętnie bym spróbowała:)jestem zupełną nieamatorką śledzi,jeśli po nie wogóle sięgam to tylko z racji świąt,a i to w bardzo małej ilości,jednak,gdy widzę bardzo atrakcyjny pomysł na ich przygotowanie,to ręka sama po nie sięga:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię wszlekie śledzie, a mam gości na Sylwestra. Zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No niestety tym razem się nie skuszę, ale zdjęcia podziwiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! nie lubie sledzi, ale Twoich bym chetnie skosztowala!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna przekąska na zakrapianą imprezę :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...