czwartek, 3 grudnia 2015

Zapiekany makaron- plaster miodu z wołowiną i ricottą

Zapiekany makaron plaster miodu z wołowiną i ricottą

Honeycomb baked pasta with ground beef and ricotta, for English scroll down


Przedstawiam Wam najcudowniejszy zapiekany makaron. Każdy makaronowy wielbiciel będzie tym daniem zachwycony, bo szczerze mówiąc nie wiem, jak można przejść obok takiego dania obojętnie. Wszystkie cudowne składniki zamknięte i zapieczone w jednym. Wołowina, makaron, kremowa ricotta, sos pomidorowy, pieczarki i parmezan. Niby dosyć klasyczne składniki, a jednak udało mi się stworzyć coś, co  absolutnie zasługuje na znalezienie się wśród tych dań, do których na pewno będę wracać nieraz. Jest to trochę czasochłonny przepis- czynności, która zajmuje najwięcej czasu jest ułożenie makaronu i napełnienie go sosem, ale, jeśli zrobimy to, reszta pójdzie bardzo szybko. I mówię Wam, ten makaron TRZEBA zrobić:)

Zapiekany makron plaster miodu z wołowiną i ricottą
patelnia żeliwna o średni 24 cm- ok 6 porcji

składniki:
- 700 g mielonej wołowiny
- 500 g makaronu w kształcie dużych rurek- ja użyłam paccheri
- 150 g ricotty
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- 200 g pieczarek
- duża garść drobno startego parmezanu- ok 1/2 szklanki

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu na półtwardo. Odstawić na później. Pieczarki pokroić na pół lub jeśli są większe na ćwiartki.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mielone mięso i smażyć aż mięso zacznie zmieniać kolor na brązowe. Dodać  pieczarki i smażyć 5 minut, następnie dodać wszystkie przyprawy i wlać passatę pomidorową. Całość gotować ok 20 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić solą i pieprzem i pogotować jeszcze chwilę.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Połowę sosu ułożyć na spodzie patelni lub naczynia do zapiekania, rozkruszyć połowę ricotty i ułożyć pionowo makaron. Do rurek powciskać ricottę i pozostały sos. Całość posypać parmezanem, wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 5- 10 minut.
Smacznego!

Honeycomb baked pasta with ground beef and ricotta
24 cm cast iron sillet- 6 portions

ingredients:
- 700 g ground beef
- 500 g large tube pasta- I used paccheri
- 150 g ricotta
- 500 g tomato passata
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1/2 teaspoon cumin
- 1 teaspoon dried chili flakes
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1 teaspoon dried basil
- salt, pepper to taste
- 200 g mushrooms
- about 1/2 cup finely grated parmesan

Cook pasta according to tips on the package- cook until medium hard, drain and set aisde for later.
Finely dice onion and garlic cloves, cut mushrooms into half or if they are bigger cut into quarters.
Heat 1- 2 tablespoons olive oil on a frying pan over medium heat and add onion, fry until glossy. Next add garlic and fry for a minute more. Add meat and fry until the meat starts to change a colour to brown, then add mushrooms and fry for 5 minutes.  Add passata and all spices, cook everything for about 20 minutes until the sauce has reduced. Season with salt and pepper and cook for a minute more.
Preheat oven to 180 C.
Pour half of the sauce on the bottom of the cast iron skillet or casserole dish, top with half of the crushed ricotta and palce the pasta vertically. Add remaining sauce and ricotta into the pasta, sprinkle with parmesan and take into the preheated oven. Bake for 40 minutes, then remove form the oven and set aside for 5- 10 minutes.
Enjoy!







11 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...