piątek, 18 grudnia 2015

Kulebiak z polędwiczką wieprzową, ryżem i sosem pieczarkowym

Kulebiak z polędwiczką wieprzową, ryżem i sosem pieczarkowym

Christmas yeast bread with pork tenderloin, rice and mushroom sauce, for English scroll down


Kolejna propozycja na Święta, ale nie tylko. Kulebiak jest o tyle fantastyczny i naprawdę prosty w zrobieniu, że można go zaserwować gościom na przeróżnych imprezach. Moja mama, jedząc go stwierdziła, że takie danie świetnie nadaje się właśnie na imprezy- ukroisz kawałek, polejesz sosem i jest pysznie;)
Robiąc kulebiaka chciałam podejść do sprawy nieco inaczej niż robić klasyczne nadzienie z mięsa mielonego lub z kapusty i grzybów. Ponadto miałam w zamrażalce tylko jedną polędwiczkę a to właściwie nieco za mało, jak na moich domowników, więc musiałam wykombinować tak, żebyśmy najedli się wszyscy jedną polędwiczką. Postanowiłam, że zawinę ją w ciasto drożdżowe i nadzieje wszystko ryżem. Muszę przyznać, że wszystko wyszło fantastycznie, polędwiczka była odpowiednio upieczona, ciasto pięknie wyrosło i było niesamowicie puszyste a ryż pozostał al dente. Kulebiak podczas krojenia nieco się kruszy, ale taki jego urok- jeśli chcecie, aby ryż zachował stałą strukturę, musicie dodać do niego coś, co go zlepi, najlepiej jakiś sos. Ja jednak stwierdziłam, że wolę zrobić sos osobno i polać po prostu całość przy jedzeniu. Wyszło pysznie, wszyscy byli zachwyceni i zapytali, dlaczego zrobiłam tylko jednego:)
ps. Te gwiazdeczki nie były aż tak mocno przypieczone; D

Kulebiak z polędwiczką wieprzową, ryżem i sosem pieczarkowym
keksówka 26 cm

składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej luksusowej
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 120 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 3.5 g suszonych drożdży instant

Mąkę przesiać do miski razem z solą i drożdżami, wszystko wymieszać. Żółtko i jajko ubić na białą masę z łyżką cukru, następnie dodać do mąki razem z mlekiem i zagnieść do połączenia. Następnie dodać masło i zagniatać ciasto do momentu aż będzie elastyczne i odchodzące od ręki. W czasie wyrabiani można dodać nieco mąki- ciasto będzie się kleić. Ja wyrabiałam swoje ciasto w mikserze i dodałam tylko trochę więcej mąki już pod koniec, kiedy formowałam kulę z ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1- 1.5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować nadzienie.

składniki na nadzienie:
- 1 spora polędwiczka wieprzowa, obrana z wszelkich błon
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 3- 4 suszone pomidory w oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz, papryka wędzona do smaku
- 1 jajko+ odrobina mleka

Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, powinien być lekko twardawy.
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek oraz pomidory pokrojone w kostkę, smażyć przez kolejną minutę. Dodać ocet balsamiczny, wymieszać i smażyć do momentu wyparowania octu- ok 1- 2 minuty. Zawartość patelni wymieszać z ryżem i odstawić na później.
Na tą samą patelnię dodać kolejną łyżkę oliwy. Polędwiczkę przyprawić solą, pieprzem i papryką, następnie obsmażyć patelni ze wszystkich stron, aby zamknąć pory. Odstawić na chwilę, następnie wysmarować musztardą.
Wyrośnięte ciasto odgazować, chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt większy od polędwiczki. Na środek ciasta wyłożyć ryż, na to nałożyć polędwiczkę. Ciasto z dołu ściśle nałożyć na polędwiczkę, to samo postąpić z ciastem z góry. wszystko uformować na kształt bochenka i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałości ciasta wyciąć gwiazdki i przykleić na wierzch kulebiaka za pomocą wody. Kulebiaka przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 C.
Gotowego kulebiaka posmarować jajkiem z odrobiną mleka i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25- 27 minut, następnie wyjąć i studzić przez chwilę. Kulebiaka kroić i podawać z sosem.

składniki na sos:
- 250 g pieczarek
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki, następnie na pół, Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, następnie wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć przez kolejną chwilę. Na patelnię dorzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i wszystko smażyć aż pieczarki będą rumiane- ok 10 minut. Następnie wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje, ale nadal będzie płynny.  Sosem polewać kulebiaka.
Smacznego!

Christmas yeast bread aka kulebiak with pork tenderloin, rice and mushroom sauce
26 cm loaf pan

ingredients for dough:
- 250 g all purpose flour
- 50 g melted butter
- 120 ml lukewarm milk
- 1 tablespoon sugar
- 1 egg
- 1 egg yolk
- 1 teaspoon salt
- 3.5 g active dry yeast

In a bowl combine flour, yeast and salt. Beat egg and yolks with sugar until light. Next add eggs and milk into the dry ingredients and knead until incorporated. Add butter and knead until soft and elastic dough- the dough it's sticky so while kneading you can add extra flour, but not too much, otherwise the dough will be too dense after baking. Take the dough into the bowl, cover with a kitchen cloth and set aside for 1- 1.5 hours.
Meanwhile prepare filling

ingredients for filling:
- 1 big pork tenderloim, boneless and without membranes
- 100 g long grain rice
- 3- 4 dried tomatoes in oil
- 1 red onion
- 2 teaspoons mustard
- 1 teaspoon balsamic vinegar
- 1 garlic clove
- salt, pepper, smoked paprika to taste
- 1 egg+ a little bit of milk

Cook rice according to the instructions on the package, the rice should be a little bit undercooked. Finely dice onion, tomatoes and garlic. Heat a frying pan with 1 tablespoon olive oil and add onion, fry until glossy, then add tomatoes and garlic and fry another minute. Next add balsamic vinegar and fry until vnegar evaporates- about 1- 2 minutes. Remove from the oven and mix in the rice. Set aside for later.
Heat another 1 tablespoon olive oil on the frying pan. Season pork tenderloin with salt, pepper and paprika and fry on each side to close the pores- not too long, just to golden on the top. Remove from the frying pan, set aside for a minute, then glaze with mustard.
Deflate the dough and knead for a while. Next roll out into rectangle bigger than tenderloin. Add rice in the middle part of the dough, put tenderloin and firmly wrap to get a loaf. Take bread into the loaf pan lined with parchment paper, cover with a kitchen cloth and set aside for 30 minutes. From remaining dough you can cut stars and stick to the top with water.
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Glaze the risen bread with egg and milk and take into the preheated oven, bake approx 25- 27 minutes, then remove from the oven and set aside for couple minutes. Serve with sauce.

ingredients for the sauce:
- 250 g mushrooms
- 250 ml double cream
- 1 garlic clove
- 1 onion
- salt pepepr to taste

Peel the mushrooms and slice, then cut in half. Finely dice onion and garlic. Heat a frying pan with 1 tablespoon olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for 1 minute, then add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden brown- about 10 minutes. Pour the cream and cook until thickened but still liquid. Serve with bread.
Enjoy!






9 komentarzy:

  1. Wow genialnie to wygląda! Takie napakowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na nadzienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie doskonała propozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego nie robiłam :(
    Zdjęcia z sosem są niezwykle apetyczne apetyczne!
    Przepyszna świąteczna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie robiłam :(
    Zdjęcia z sosem są niezwykle apetyczne apetyczne!
    Przepyszna świąteczna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadlam ;/ ale wyglada bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...