Ajerkoniak czekoladowy
Chocolate eggnog, for English scroll downKlasyczny ajerkoniak zawsze cieszył się ogromnym powodzeniem u mnie w domu. Nie bez powodu, ponieważ przyrządzony samodzielnie jest po prostu przepyszny. Zawsze lubimy go sączyć z wysokich kieliszków wyjadając resztki łyżeczką, bo jest tak gęsty, że inaczej nie można:) W tym roku postanowiłam zrobić wersję czekoladową, stwierdziłam, ze musi być równie pyszny, co klasyczny ajerkoniak i nie pomyliłam się. Czekolada wydobywa cały smak ajerkoniaku ze wzmożoną siłą, mam wrażenie, że czuć alkohol mocniej niż w klasycznej wersji, a uwierzcie mi ten zwykły adwokat jest dosyć mocny;) Poza tym ajerkoniak jest niesamowicie gęsty, więc właściwie można go jeść łyżeczką, więc lepiej zróbcie go i przelejcie do słoików, łatwiej będzie Wam go wydobyć ze środka;))
Gdybyście zechcieli zrobić również klasyczną wersję, odsyłam po przepis tutaj:))
Ajerkoniak czekoladowy
ok 1l. alkoholu
składniki:
- 8 żółtek
- 200 ml spirytusu
- 200 g cukru
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo gęstą i jasną masę.
W międzyczasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z połową mleka skondensowanego, następnie wlać drugą połowę i wymieszać. Do żółtek dodawać mleko skondensowane z czekoladą cały czas miksując. Następnie bardzo powoli wlewać spirytus również bezustannie miksując. Gotowy ajerkoniak przelać do butelki( ale lepiej do słoika, ponieważ bardzo mocno gęstnieje) i zostawić na przynajmniej jedną noc.
Smacznego!
Chocolate eggnog
approx 1 liter alkohol
ingredients:
- 8 egg yolks
- 200 ml spirits
- 200 g sugar
- 500 ml evaporated milk( unsweetened)
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 100 g dark chocolate
Beat yolks with sugars until very light and fluffy.
Meanwhile melt chocolate with half of evaporated milk on water bath, next add remaining milk and stir to combine. Gradually add chocolate mixture into the yolks mixing all the time, then very carefully add spirits also mixing all the time. Pour eggnog into the bottle( better into the jar, because eggnog is very thick). Set aside eggnog at least for 1 night, then serve.
Enjoy!
Mmm musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowy, rany, toż to całkowita rozpusta! I tak właśnie powinno być - święta przed nami :).
OdpowiedzUsuńRadosnego świętowania, Angie!
Dziękuję bardzo:))
UsuńAby Święta Bożego Narodzenia s upłynęły w rodzinnej i ciepłej atmosferze, z uśmiechem i spokojem na twarzy. I tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie!:)
UsuńGenialny! <3
OdpowiedzUsuńWesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia życzę! <3
Chętnie bym się poczęstowała :D Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie przepyszny. Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńI tak można zacząć święta :) Wszystkiego dobrego na te święta i do usłyszenia w 2016! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały :) Uwielbiam takie likiery! Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje! :) Pięknych, słodkich Świąt! :)
OdpowiedzUsuńKusisz oj kusisz .... ukręciłabym nawet tera ale alkoholu brak:( ... zrobie po Świętach:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt kochana! :*
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za wszystkie życzenia:***
OdpowiedzUsuńAjerkoniak piłam tylko w wersji takiej tradycyjnej, typowo jajecznej. To dziwne, bo lubię eksperymenty i bardzo często modyfikuję przepisy, ale jeśli chodzi o ajerkoniak to jakoś nigdy nie wpadłam na to, że mogę w nim coś zmienić. Może przyszła na to idealna pora i czas przetestować czekoladową wersję tego trunku :)
OdpowiedzUsuńKlasyczny ajerkoniak jest przepyszny, dlatego pewnie nie myślałaś nigdy o tym, żeby zmienić recepturę;) Zapewniam Cię jednak, że czekoladowy jest równie pyszny, co tradycyjny. Przede wszystkim czekolada mocniej wydobywa alkohol, przez co mam wrażenie, jakby był mocniejszy, mimo że zawiera tyle samo spirytusu, co klasyczna wersja. Zostało mi jeszcze odrobinę tego ajerkoniaku, być może skuszę się na jakiś deser z nim w roli głównej:)
UsuńPozdrawiam!
To taki niemal krem :) Musiał smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuń