sobota, 12 grudnia 2015

Placuszki bananowo- orzechowe z mąką kokosową

Placuszki bananowo- orzechowe z mąką kokosową

Banana and peanut butter pancakes with coconut flour, for English scroll down


Te placuszki wymagają tylko czterech składników i są najprawdopodobniej jednymi z najprostszych w zrobieniu placuszków:) Dodatkowo w tak małej ilości składników są zgromadzone same ulubione smaki- ostatnio po długiej przerwie zaczęłam jeść banany i od nowa odkrywam ich cudowny smak. Był moment, kiedy nie jadłam bananów, bo kompletnie mi nie smakowały, straciły dla mnie smak i przez prawie dwa lata unikałam ich, jak ognia. Kiedy okazało się jednak, że w moim organizmie jest zbyt mało potasu musiałam zacząć jeść więcej pomidorów, bakłażanów, moreli suszonych, kasz, pestek dyni i bananów właśnie. Nie wiem, skąd wziął się ten niedobór, bo od zawsze jem produkty bogate w potas, ale nagle zaczęłam się po prostu źle czuć, miałam skurcze mięśni i miałam czasem wrażenie, że moje serce szaleje. Okazało się, że mimo dobrego odżywiania wypłukałam sobie potas. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłam było odstawienie kawy- nawet nie wyobrażacie sobie, jak było mi ciężko przez pierwszy tydzień. Kawę uwielbiam, ale sama muszę przed sobą przyznać- piłam jej za dużo i postanowiłam zrobić sobie odpoczynek. Zamiast kawy o poranku zaczęłam pić zieloną herbatę a w ciągu dnia w ogóle z niej zrezygnowałam. Dzisiaj w ogóle nie muszę pić kawy, ale czasem lubię ją zaparzyć, żeby poczuć ten cudowny zapach i posmakować jej- bo kawę lubię przede wszystkim za smak. Nie jest to jednak dla mnie rytuał codzienny a mała przyjemność, którą raczę się od czasu do czasu, najczęściej w towarzystwie ciasta;)
Wracając do placuszków- są pyszne! Są proste w zrobieniu i konkretne, takie śniadanie postawi Cię na nogi:)

Placuszki bananowo- orzechowe z mąką kokosową
7 placuszków

składniki:
- 1 duży banan
- 2 jajka
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka mąki kokosowej

Banana zmiażdżyć widelcem i połączyć z wszystkimi składnikami. Placuszki smażyć na małym ogniu z obydwu stron do zrumienienia. Uwaga! Placuszki podczas smażenia są delikatne, należy być ostrożnym przy przewracaniu ich na drugą stronę. Podawać z ulubionym dżemem.
Smacznego!

Banana and peanut butter pancakes with coconut flour
7 pancakes

ingredients:
- 1 big ripe banana
- 2 eggs
- 1 tablespoon peanut butter
- 1 tablespoon coconut flour

Crush banana with a finger and combine with all ingredeints. Fry pancakes over low heat until golden brown on each side. Be careful- pancakes are very delicate while frying, so you have to pay attention flipping them on the other side.
Serve with favourite jam.
Enjoy!




11 komentarzy:

  1. rooobieeeee <3 <3 oh my goodneessssss <3

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne zdjęcia i placuszki!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, szybkie i zdrowe ! Super śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę się wprosić kiedyś na tak cudne śniadanie ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne placuszki, idealne śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja sobie nie wyobrażam nie jeść bananów, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I od razu dzień wydaje się lepszy z takimi placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nas podczas pieczenia placków na mące kokosowej zachwyciło to, że smak kokosa jest w nich bardzo wyczuwalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mąka kokosowa jest dosyć mocna w swoim smaku, co za tym idzie, jest bardzo charakterystyczna;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...