wtorek, 29 grudnia 2015

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Hummus z awokado

Hummus z awokado


Avocado hummus, for English scroll down


Nie ma nic lepszego i prostszego na sylwestrową przekąskę, jak mini kanapeczki z przeróżnymi pastami, dlatego mam dla Was przepis na fenomenalny hummus z awokado. Jest aksamitny, kremowy i ma fantastyczny smak, który poza smakiem awokado zawiera fantastyczne przyprawy wzbogacające całość. Niebawem pokażę Wam, w jaki inny sposób można wykorzystać ten hummus, aby poczęstować gości świetną przekąską, ale o tym za niedługo:) Dzisiaj przepis na hummus, na pyszny hummus!:)

Hummus z awokado
1 miska hummusu

składniki:
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej
- 1 dojrzałe duże awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 pełne łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz do smaku

Czosnek pokroić na mniejsze kawałki, awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę oraz jadalny miąższ. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i bardzo dokładnie zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba i zblendować jeszcze raz.
Smacznego!

Avocado hummus
1 bowl

ingredients:
- 1 can chickpeas, drained
- 1 big, and ripe avocado
- 2 tablespoon olive oil
- 3 heaping tablespoons tahini
- 1 garlic clove
- 1/8 teaspoon ground coriander
- 1/4 teaspoon cumin 
- juice of 1 lime
- salt, pepper to taste

Chop garlic and cut avocado in half. Remove the seed and take out the edible part. Take all ingredients into a bledner and blend until smooth paste, season with salt and pepper and blend again.
Enjoy!





16 komentarzy:

  1. hummus to moja miłość <3 jeszcze nie robiłam z awokado, ale zdecydowanie w najbliższym czasie się to zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego hummusa z awokado chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to jest dla mnie idealne, biorę przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle hummusów już próbowałam, ale z awokado jeszcze nie... Nie wiem, jak to się stało :) Musze sobie taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba muszę w końcu zaopatrzyć się w blender ...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio bardzo polubiłam awokado, ale by zrobić z niego hummus to nie wpadłabym :)
    Ciężko byłoby oderwać mnie od tej miski, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dopiero co oczarowałaś mnie wersją z buraczków, a tutaj znowu takie pyszności... Aż się głodna robię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można dodać suszoną ciecierzycę? Jeśli tak, to ile suszonej lub już namoczonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To będzie ok 100 g suszonej ciecierzycy, należy ją namoczyć i ugotować. Po ugotowaniu powinno wyjść ok 250-280 g ciecierzycy. Pozdrawiam;)

      Usuń
    2. Ciekawa jestem tych różnych zastosowań hummusu, o których jest we wstępie :)

      Usuń
  10. Jeszcze jedno pytanie: czy można czymś zastąpić kolendrę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, raczej nie. Jeśli jej nie masz to pomiń w przepisie;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...