piątek, 22 kwietnia 2016

Klasyka: Ciasto czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Ciasto czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym


Chocolate banana and peanut butter cake, for English scroll down


Jeżeli nie macie pomysłu na ciasto to już go macie. Klasyka, która nigdy mi się nie znudzi. Połączenie tych trzech smaków, jest tak pyszne, że grzechem byłoby odmówić sobie chociaż małego kawałka, a uwierzcie mi ciężko jest ukroić naprawdę mały kawałek:) Piekłam to ciasto już kilkakrotnie, chciałam kiedyś powtórzyć sesję, ale to ciasto jest tak smaczne, że znika nie wiadomo kiedy, więc ze zdjęć nici. Nie jest też wymagające i czasochłonne, dlatego każdy POWINIEN je upiec, mówię całkowicie poważnie;))

Ciasto czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
keksówka 26 cm

składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 90 g oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 3 banany
- 90 g masła orzechowego
- szczypta soli
- 30 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

- 1 łyżka masła orzechowego na wierzch

Piekarnik nastawić na 180 C- termoobieg.
Suche składniki z wyjątkiem cukru przesiać do miski. Banany rozgnieść na papkę, po czym połączyć z cukrem, olejem i masłem orzechowym. Dodać mleko oraz jajka i wymieszać ponownie do połączenia. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Do mokrych dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia, wmieszać czekoladę i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-60 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Masło orzechowe roztopić w garnuszku, po czym ozdobić wierzch ciasta.
Smacznego!

Chocolate, peanut butter and banana cake
26 cm loaf pan

ingredients:
- 150 g all purpose flour
- 80 g whole wheat flour
- 90 g canola oil
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 120 ml milk
- 2 eggs
- 150 g sugar
- 90 g peanut butter
- 3 bananas
- 30 g cocoa powder
- pinch of salt
- 100 g dark chocolate (optional)

- 1 tablespoon peanut butter for toping

Preheat oven to 180 C.
In a bowl sift all dry ingredients except sugar. Mash bananas with a fork and combine with oil, peanut butter and sugar. Add eggs and milk and stir again to well combined. Finely chop the chocolate. Add dry ingredients and chocolate into the wet, stir just only to combined. Take the batter into the loaf pan lined with parchment paper and take into the preheated oven, bake approx 50-60 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove cake from the oven and set side to cool.
Melt peanut butter in a saucepan and top glaze the top of the cake.
Enjoy!





11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Angie,taka mała prośba na przyszłość-dopisuj w przepisie,że ciasto szybko znika:)właśnie wyjęłam z piekarnika,a połowy już nie ma:)
      pychotka:)))

      Usuń
    2. Postaram się, ale nie wiem, co z tego wyjdzie;D
      Takie ciepłe najlepsze<3

      Usuń
  2. No kochana! Ty wiesz jak skusić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takiemu ciachu się nie odmawia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj takie ciacho to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  5. orgazm w locie! pożeram oczyma :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś upiekę :) Jak już się nacieszę truskawkami i rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzeba wypróbować, bo ja robiłam trochę inaczej :P

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...